Heidi Tainio treenaa rappusissa joka viikko. Kuva: Katri Lehtola
Heidi Tainio treenaa rappusissa joka viikko. Kuva: Katri Lehtola

Tiedätkö jo, mistä löytyvät kotiasi lähimmät – ja pisimmät – portaat? Jos et, nyt on korkea aika etsiä.

Portaat ovat kuumin hikoilupaikka heti lumien sulettua – ja rappusissa voi tehdä treenin liukkaallakin säällä, jos etsii portaat sisätiloista. 

Portaisiin kannattaa suunnata etenkin silloin, jos tavoitteena on kohottaa juoksukuntoa, sanoo personal trainer Heidi Tainio.

– Portaissa vahvistuvat hapenottokyvyn lisäksi kaikki juoksussa tarvittavat lihakset. Ylösmeno tuntuu etenkin takareisissä, pakaroissa, pohkeissa ja keskivartalossa. Alastulo kävellen taas aktivoi etureidet.

Moni tuntee portaiden vaikutukset myös pohkeissa seuraavana päivänä.

Kerta viikossa riittää

Heidi Tainion voi nähdä treenaamassa ulkoportaissa kerran viikossa.

– Välillä kävelen kymmenen porrasta ja juoksen seuraavat kymmenen. Sitten nousen joka toiselle portaalle kymmenen kertaa ja jatkan näin ylös asti. Portaita laskiessa stressaavat ajatukset katoavat tehokkaasti, ja syke nousee.

Supertehokkaan intervallitreenin tekee portaissa jo puolessa tunnissa, aloittelijalle riittää 20 minuuttia. Tuloksetkin näkyvät nopeasti: puuskutus vähenee, ja syke laskee yhä nopeammin portaita alas kävellessä.

”Portaissa keho saa uutta ärsykettä, joten kuntokin kehittyy nopeammin.”

– Toisin kuin tavallisessa lenkkeilyssä, portaissa keho saa uutta ärsykettä, joten kuntokin kehittyy nopeammin. Ja koska portaissa voi treenata monella tapaa, monipuolisuus pitää yllä treenimotivaatiota.

Heidi Tainio kehottaa testaamaan rohkeasti omia epämukavuusalueita – omaa kehoa kuunnellen ja kunnioittaen.

– Jotta treeni kehittää, sen pitääkin välillä tuntua hieman epämukavalta. Tiedät treenaavasi tarpeeksi kovaa, kun hengästyt, ja syke nousee. Tärkeintä on hakea omia rajojaan ja olla vertaamatta itseä muihin.

Treenaa näin kerran viikossa

Lämmittele kävelemällä tai hölkkäämällä portaille. Kymmenen minuutin lämmittely riittää. Yritä löytää paikka, jossa on noin 50 porrasta. HUOM: Käytä ulkoportaita vasta, kun lumet ja jäät ovat sulaneet! Siihen asti voit hyödyntää vaikka kerrostalon sisärappuja.

1. kierros: Kävele portaat reippaasti ylös ja alas.

2. kierros polvennostojuoksulla: Astu joka portaalle niin, että ponnistat samalla päkiällä ja nostat vastakkaisen polven noin 90 asteen kulmaan. Kävele alas.

3. kierros askelkyykyillä: Astu joka toiselle portaalle ja koukista polvia niin, että molemmat polvet ovat noin 90 asteen kulmassa. Huomioi, että polvi kulkee linjassa jalkaterän kanssa. Ponnista edessä olevalla tukijalalla, astu takana oleva jalka eteen ja jätä yksi porras väliin. Jatka näin ylös asti ja kävele alas.

4. kierros sivukyykyillä: Käänny toinen kylki portaita kohden ja astu portaiden puoleinen jalka kaksi porrasta ylemmäs. Kyykkää peppu mahdollisimman alas ja ponnista taaimmainen jalka ylemmän jalan viereen. Portaiden puolivälissä käännä toinen kylki portaita kohti ja aloita kyykkynousu toisella jalalla. Kävele alas.

5. kierros luistelukyykyillä: Astu toinen jalka kaksi porrasta ylemmäs, varpaat yläviistoon samaan suuntaan polven kanssa. Laske paino ylemmälle jalalle ja ponnista taaimmainen jalka ylemmän viereen. Toista luistelukyykky toisella jalalla. Kävele alas. Pidä kahden minuutin tauko, jotta syke laskee. Jäähdyttele lopuksi kävelemällä kotiin.

Ohjelman laati personal trainer Heidi Tainio , heidionthego.com.

 

Vierailija

Nappaa talteen kevään tehokkain porrastreeni – katso 5 helppoa liikettä

Minustakin 20 minuuttia yhtäkyytiä on jo ammattilaisen hommaa, mutta tosiaan ikä ja kunto vaikuttavat. Kesällä kannoin polttopuita n. 13 rappusta ylös ja alas yli 700 askellusta varmaan ja kyllä siinä hiki tuli ja tuntui parin päivän päästä kropassa. Alaselän vaurioitunut nivelkin on otettava huomioon. Siis kunnon ja voinnin mukaan.
Lue kommentti
SeKo

Nappaa talteen kevään tehokkain porrastreeni – katso 5 helppoa liikettä

Kuulostaa aika kovalta treeniltä äkkiseltään. Ilmeisesti artikkeli oli tarkoitettu sellaisille hyväkuntoisille joilla jo on juoksukunto ja -tekniikka hallussa. Olisi mukava kun ei lukemalla aiheutuisi huonoa omatuntoa kun tajuaa ettei varmasti aloittelija pysty 20 minuuttia portaita nousemaan. Nousen portaita joka päivä vähintään 3 kertaa 3-5 kerrosta portaita ja harrastan jumppaa ja kävelylenkkeilyä, enkä silti usko että tuohon pystyn.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

Hermostuminen ei selvitä ongelmia. Ota väärinkäsitykset käsittelyyn niin pian kuin mahdollista. Pääset asioissa monta askelta eteenpäin tänään.

 

OINAS

Raha-asioissa tapahtuu lupaavia käänteitä. Ota ohjat omiin käsiisi. Nyt ei ole aika tehdä arveluttavia kompromisseja.

 

HÄRKÄ

Kerro läheisellesi, mitä mielessäsi liikkuu. Yhteisvoimin selvitätte mieltäsi painavan ongelman. Et voi välttyä tänään yllätyksiltä.

 

KAKSONEN

Lähesty varovaisesti arkaa puheenaihetta, etenkin jos asia koskee rahaa. Pidä hermosi kurissa, sillä hermostuminen ei ole sinulle eduksi.

 

RAPU

On aika suunnata täydellä höyryllä eteenpäin. Et ole vielä ottanut todellisia vahvuuksiasi käyttöön. Pidä silmät auki otollisten mahdollisuuksien varalta.

 

LEIJONA

Ole avoin suunnitelmistasi ja toiveistasi kertoessasi. On aika sanoa ääneen, mitä sinulla on sydämelläsi. Pidä stressi hallinnassa ja nauti hetkestä.

 

NEITSYT

Sinulla on lupaava suunnitelma, joka vaati vielä kehittelyä. Varaudu henkisesti yllätyskäänteisiin. Sinun on ehkä turvauduttava valkoiseen valheeseen.

 

VAAKA

Joku lähipiirissäsi tarvitsee tänään apuasi. Päivä tarjoaa sinulle uusia oivalluksia ja haasteita. Älä luovu leikistä liian aikaisin.

 

SKORPIONI

Vanha tapa istuu tiukassa, vaikka haluaisitkin siitä eroon. Palaa menneisiin ja käy läpi tekemiäsi virheitä. Voit välttyä tekemästä samaa mokaa kahdesti.

 

JOUSIMIES

Joku käyttää anteliaisuuttasi hyväkseen, ellet ole tarkkana. Ole valmis tekemään muutoksia. Tee hienosäätöä elintapoihisi.

 

KAURIS

On aika ottaa yhteyttä vanhaan ystävään. Menneiden muisteleminen tekee hyvää. Unohda kateuden tunteet ja ole ylpeä saavutuksistasi.

 

VESIMIES

Omistaudu rakkaalle harrastukselle. Tarvitset innostavaa ja luovaa tekemistä. Laajenna näkökenttääsi tutustumalla uusiin ihmisiin.

 


Fazerin tv-mainoksen ärsytystä herättänyt hokema ”ei saa laittaa suklaaseen” ei ole ainoa mainoskorvamato laatuaan. Suomalaisille tuttuja korvamatoja on tehtailtu esimerkiksi kanankakalle ja piimälle.

Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan! Mainosralleissa on voimaa, ja parhaita hoilataan nostalgiannälkään vielä vuosikymmenten jälkeen.

Uusin klassikkoralliksi yrittäjä on Fazerin vastikään julkaistu suklaamainos, missä lauletaan hempeästi ”ei voi laittaa suklaaseen, ei voi laittaa suklaaseen” . Ralli herätti eräässä kuulijassa niin paljon ärsytystä, että hän vaivaantui kirjoittamaan Fazerille kipakan palautteen: ”Vaihtakaa mainostoimistoa asap. Ralli tekee minut ja läheiseni mielisairaiksi.”

Palaute oli karhunpalvelus Fazerille, joka teki nerokkaasti julkaisemalla palautteen somessa ja tekemällä rallista 10 tunnin version – toiveena tietysti, että ralli yltäisi korvamadoksi.

Fazerin korvamadon lisäksi moni suomalainen muistaa myös nämä klassikot:

1. Hyppää vesiliukuriin!

Vuodet vierivät, mutta Serenan mainosralli ei muutu: ”Vesipuisto Serena kaikki mukaan viettelee. Vesipuisto Serena loman vauhtiin laukaisee. Tule mäkiliukuriin, hyppää virran pyörteisiin...” Osaat varmaan laulaa mainoksen lopun?

Myös monet muut puuhaparkit ja huvipuistot muistetaan mainosralleistaan. 90-luvulla koulujen pihoilla laulettiin esimerkiksi: ”Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Ota suunnaksi Visulahti!”, ”Särkännimeen, Särkänniemeen” ja Mikko Alatalon mukana laulettiin ”Puuhamaa on jännä paikka, Puuhamaa on iloinen. Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen. Sellainen on Puuhamaa!” Ärytyskynnykselle yltää myös uudempi ralli ”Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava. Perhe naurava sinne tahtoo aina lomalla. Tropiclandia, Tropiclandia, vesipuisto loiskuva...”

”Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!" tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.”

2. Piimä rakastaa sinua

Jos kukaan muu ei rakasta sinua, niin ainakin piimä rakastaa: ”Tahdon tosimiehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni. Rakastajan vatsalleni - piimä!” Näin laulettiin tietenkin Valion piimämainoksessa 90-luvulla. Mainosmusiikki on uusi versio Värttinän kappaleesta Mie tahon tasaista miestä.

3. Kakkaa kaupan

90-luvun lapsi herkistyy ja tietää heti, mistä on kyse, kun lauletaan: ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan!” 

4. Tännään ostetaan

...tiedät kyllä mitä! Halvan lakritsimainoksessa esiintyy 1930-luvulla perustettu jenkkiyhtye Delta Rhythm Boys, joka oli oli asettunut 1960-luvulla asumaan Pariisiin.

5. Se on ihan matti!

”Aina maistuu Mehukatti, se on ihan matti, Mehukatti!” Eläimet ovat aina olleet toimiva mainoskeino, tiesi myös kissoilla mehunsa brändännyt juoma-alan yhtiö Marli, nykyinen Eckes-Granini.

Muistatko myös nämä?

Mainosrallit tuntuvat koskettavan erityisesti 90-luvulla ja sitä aiemmin syntyneitä. Kun ei ollut nettiä, katsottiin televisiota, missä monet samat mainokset pyörivät vuodesta toiseen. Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!” tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.

Matkan varrella osa yrityksistä on lopettanut mainostuotteiden valmistuksen, tai jopa lopettanut toimintansa, mutta mainoksia muistellaan edelleen.

Onneksi Siwat ovat muuttuneet K-marketeiksi, koska säästymme nyt siwalletuilta hinnoilta ja ”Siwa on selvää säästöä!” ja ”Siwa, siwa, siwa, siwa, siwa, tsiwauwaa!” -lurituksilta.

Pieni ikävä tulee kuitenkin ST1- ja ABC-ketjun asemiksi muuttuneen Esson nasevaa ”Esso (tidi-dii-dii), se ainoa oikea” -luritusta ja tiikeriä tankkiin -slogania, vaikka ei omistaisi edes autoa.

Myös julkkisten tähdittämät mainokset ovat jääneet helposti mieleen. Esimerkiksi Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen esittämien Kummeli-hahmojen laulama karkkimainos on pinttynyt mieleen, vaikka kyseisiä karkkeja ei enää valmisteta: ”Tää on Pastirol-päivä, päivä joka muistetaan!”

Ainiin! Kukas muistaa mitä tehokkaasti brändättyä hedelmää mainostettiin hokemilla ”jahvat tulloo!” sekä ”ja helemat paukkuu”? Alla kuvallinen vinkki:

Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto
Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto

Mikä mainosralli ärsyttää, entä mikä ihastuttaa? Kerro kommenttikentässä korvamadoistasi!