Kuva: Shuttestock
Kuva: Shuttestock

Ensin nähtiin Justin Bieberin pylly ja sitten suomalaisbloggaajan rinnat.

Kaikki alkoi siitä, kun laulaja Justin Bieber julkaisi Instagram-tilillään lomakuvan, jossa hän osoittaa nättejä maisemia takapuoli paljaana. Kuvatekstissä lukee "Look". Mitä sitten katsojaa ikinä kehotetaankin katsomaan.

 

A photo posted by Justin Bieber (@justinbieber) on

Ainakaan Belieberit, Justinin uskollinen fanilauma, ei ole meinannut pysyä housuissaan tähden takapuolen nähtyään. Pyllykuva on saanut Justinin Instagram-tilillä yli kaksi miljoonaa tykkäystä ja melkein 700 000 kommenttia, jotka pitävät sisällään lähinnä ihailua ja toiveita myös etupuolen vilauttelusta.

Mutta pyllykuvan ihastelun lisäksi kuva on herättänyt keskustelua Instagramin kaksinaismoralismista. Esimerkiksi laulaja Demi Lovato julkaisi Instagramissaan rintavakoa vilauttevan kuvan, joka on kerännyt täysin päinvastaisia kommentteja kuin Justinin paljas takamus: laulajaa haukutaan, käsketään pukeutumaan toisin ja väitetään hänen vain esittelevän rintojaan.

Paljastelukuvat ovat aikaansaaneet sen, että Instagramin toimintapolitiikkaa arvostellaan kaksinaismoralistiseksi: Miehillä näyttäisi olevan vapaus julkaista itsestään paljastavia kuvia, mutta naisilla ei.

Suomalasbloggaajan kannanotto

Keskustelunaihe ei toki ole tuore. Jo viime kesänä netissä levisi Free the Nipple -kampanja, jossa otettiin kantaa siihen, miksi miesten ja poikien on sopivaa kulkea ilman paitaa, mutta naisilla on oltava yllään aina vähintäänkin bikiniyläosa. Kampanjaan osallistui liuta tähtiä, jotka julkaisivat itsestään kuvan yläosattomissa. Kannanottonsa asiaan ilmaisi muun muassa huippumalli Cara Delevingne.

Nyt myös suomalainen Mutsis on -bloggaaja Emilia Huttunen on ottanut kantaa keskusteluun naisten ja miesten paljastelun epätasa-arvosta. Huttunen julkaisi viime viikolla itsestään kuvan, jossa hän poseeraa yläosattomissa. Omien nänniensä tilalle hän on muokannut kuvat miehensä nänneistä.

Bloggaaja kommentoi kannanottoaan Iltalehdelle näin:

– Olen tehnyt oman osani nännien arkipäiväistämiseen viihtymällä paljon ilman rintaliivejä ja näyttämällä, ettei minua häiritse tippaakaan, että nännini näkyvät läpi, mutta pitkään on tuntunut siltä, että haluan tehdä jotain enemmän. Olemme hyvin kaukana tasa-arvoisesta maailmasta. Haluan kuvallani sanoa, että nänneissä ei ole mitään ihmeellistä.

– Aion seisoa asiani takana hamaan hautaan. Toivottavasti lapsenlapseni saavat olla joskus ylpeitä isoäidistään, joka taisteli naisten oikeuksien puolesta, bloggaaja jatkaa.

Huttusen kuva on levinnyt laajalti ympäri mediaa, ja Facebookissa kuva on kerännyt jo 24 000 tykkäystä. Ehkä maailma alkaa olla vielä jonakin kauniina päivänä valmis myös naisten pyllyille ja nänneille – ilman niitä seksistisiä kommentteja.

jeeee

Nänni- ja pyllykuvat kuohuttavat Instagramissa – miksi miehillä ja naisilla on eri säännöt?

En voi käsittää tuota halua esitellä itseään julkisesti alasti, vaikka olisi kuinka hyvä vartalo. Bikineissä tms ymmärrän kyllä, mutta että alasti. Yläosattomissa tai ilman alushousuja. Miehet tai naiset. Why? Mutsis on -blogin Emiliakin vaikuttaa kovin lapselliselta kaikkine juttuineen, joten jättäisin omaan arvoonsa koko kannanoton. Miehet on miehiä ja naiset on naisia. Heillä on erilaiset sukupuolielimet ja naisilla on rinnat jotka symboloivat naiseutta ja seksuaalisuutta. Miehet on luotu...
Lue kommentti

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30