Kuva: Shuttestock
Kuva: Shuttestock

Ensin nähtiin Justin Bieberin pylly ja sitten suomalaisbloggaajan rinnat.

Kaikki alkoi siitä, kun laulaja Justin Bieber julkaisi Instagram-tilillään lomakuvan, jossa hän osoittaa nättejä maisemia takapuoli paljaana. Kuvatekstissä lukee "Look". Mitä sitten katsojaa ikinä kehotetaankin katsomaan.

 

A photo posted by Justin Bieber (@justinbieber) on

Ainakaan Belieberit, Justinin uskollinen fanilauma, ei ole meinannut pysyä housuissaan tähden takapuolen nähtyään. Pyllykuva on saanut Justinin Instagram-tilillä yli kaksi miljoonaa tykkäystä ja melkein 700 000 kommenttia, jotka pitävät sisällään lähinnä ihailua ja toiveita myös etupuolen vilauttelusta.

Mutta pyllykuvan ihastelun lisäksi kuva on herättänyt keskustelua Instagramin kaksinaismoralismista. Esimerkiksi laulaja Demi Lovato julkaisi Instagramissaan rintavakoa vilauttevan kuvan, joka on kerännyt täysin päinvastaisia kommentteja kuin Justinin paljas takamus: laulajaa haukutaan, käsketään pukeutumaan toisin ja väitetään hänen vain esittelevän rintojaan.

Paljastelukuvat ovat aikaansaaneet sen, että Instagramin toimintapolitiikkaa arvostellaan kaksinaismoralistiseksi: Miehillä näyttäisi olevan vapaus julkaista itsestään paljastavia kuvia, mutta naisilla ei.

Suomalasbloggaajan kannanotto

Keskustelunaihe ei toki ole tuore. Jo viime kesänä netissä levisi Free the Nipple -kampanja, jossa otettiin kantaa siihen, miksi miesten ja poikien on sopivaa kulkea ilman paitaa, mutta naisilla on oltava yllään aina vähintäänkin bikiniyläosa. Kampanjaan osallistui liuta tähtiä, jotka julkaisivat itsestään kuvan yläosattomissa. Kannanottonsa asiaan ilmaisi muun muassa huippumalli Cara Delevingne.

Nyt myös suomalainen Mutsis on -bloggaaja Emilia Huttunen on ottanut kantaa keskusteluun naisten ja miesten paljastelun epätasa-arvosta. Huttunen julkaisi viime viikolla itsestään kuvan, jossa hän poseeraa yläosattomissa. Omien nänniensä tilalle hän on muokannut kuvat miehensä nänneistä.

Bloggaaja kommentoi kannanottoaan Iltalehdelle näin:

– Olen tehnyt oman osani nännien arkipäiväistämiseen viihtymällä paljon ilman rintaliivejä ja näyttämällä, ettei minua häiritse tippaakaan, että nännini näkyvät läpi, mutta pitkään on tuntunut siltä, että haluan tehdä jotain enemmän. Olemme hyvin kaukana tasa-arvoisesta maailmasta. Haluan kuvallani sanoa, että nänneissä ei ole mitään ihmeellistä.

– Aion seisoa asiani takana hamaan hautaan. Toivottavasti lapsenlapseni saavat olla joskus ylpeitä isoäidistään, joka taisteli naisten oikeuksien puolesta, bloggaaja jatkaa.

Huttusen kuva on levinnyt laajalti ympäri mediaa, ja Facebookissa kuva on kerännyt jo 24 000 tykkäystä. Ehkä maailma alkaa olla vielä jonakin kauniina päivänä valmis myös naisten pyllyille ja nänneille – ilman niitä seksistisiä kommentteja.

jeeee

Nänni- ja pyllykuvat kuohuttavat Instagramissa – miksi miehillä ja naisilla on eri säännöt?

En voi käsittää tuota halua esitellä itseään julkisesti alasti, vaikka olisi kuinka hyvä vartalo. Bikineissä tms ymmärrän kyllä, mutta että alasti. Yläosattomissa tai ilman alushousuja. Miehet tai naiset. Why? Mutsis on -blogin Emiliakin vaikuttaa kovin lapselliselta kaikkine juttuineen, joten jättäisin omaan arvoonsa koko kannanoton. Miehet on miehiä ja naiset on naisia. Heillä on erilaiset sukupuolielimet ja naisilla on rinnat jotka symboloivat naiseutta ja seksuaalisuutta. Miehet on luotu...
Lue kommentti