Pirjo Heikkiläkään ei ole tehnyt Pirjosta muodikasta. Kuva: TV5
Pirjo Heikkiläkään ei ole tehnyt Pirjosta muodikasta. Kuva: TV5

Voihan Sari ja Tuula, mikä romahdus!

Päiväkodit ja alakoululuokat pullistelevat lapsia, joilla on nimet kuin heidän vanhempiensa isovanhemmilla. Suomen suosituimpien nimien luettelossa loistavat poissaolollaan nyt kukkeinta aikuisuuttaan elävien etunimet, joista monet ovat kokeneet varsinaisen katastrofiromahduksen:

Sanna – Suomessa on kaiken kaikkiaan 25 454 Sannaa, joista viimeisen viiden vuoden aikana nimettyjä on 93. Väestörekisterikeskuksen nimihaku laskee joukkoon myös ne, joilla on nimi toisena tai kolmantena etunimenä.

Sari – Vielä Sannaakin suurempi romahtaja. Vuosina 1960–1979 Suomeen pöpsähti yli 26 000 uutta Saria. Vuosina 2010–2015 heitä on tullut vaivaiset 28.

Tuula – Kenelläpä meistä ei olisi suvussa yhtä äitiä, tätiä tai Tuula-mummoa, sillä Suomessa heitä on kaikkiaan 41 197. Viimeisen viiden vuoden aikana nimettyjen osuus luvusta on 0,16 %.

Minna – Minnalla menee himppasen paremmin. 1960–70-luvuilla kultakauttaan elänyt etunimi on 31 131 naisella, joista pieniä, alle viisivuotiaita Minnoja on 116 kappaletta.

Pirjo – Näyttelijä Pirjo Heikkilä ei ole aiheuttanut suosiostaan huolimatta etunimibuumia, sillä Suomen 34 646:sta Pirjosta 0,06 % on viimeisen viiden vuoden aikana tulleita uus-Pirjoja.

Leena – Leenoja on Suomessa huikeat 58 595 kappaletta, ja viiden viime vuoden aikanakin Leena on annettu yhdeksi etunimeksi 443:lle tytönpallerolle.

Marja-Leena – Marja-Leena ei kalskahda kivalta nykyvanhemman korvaan. Viiden vuoden sisään Suomeen on tullut vain yhdeksän uutta Marja-Leenaa entisten 13 594 lisäksi.

Lisää nimihakuja voi tehdä Väestörekisterikeskuksen verkkopalvelussa.

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.