Tämä kissa ei ole Suomesta, vaan kuvapankista, mutta ainakin se on söpö. Kuva: Shutterstock
Tämä kissa ei ole Suomesta, vaan kuvapankista, mutta ainakin se on söpö. Kuva: Shutterstock

Joko tunnet kaikki maamme kuuluisat kissat?

Hyvää kissojen päivää, amerikkalaiset! Valtameren toisella puolella lokakuun 29. päivä on omistettu sulokkaille ystävillemme. Yhdysvallat, tuo somekissojen kehto, on todellinen edelläkävijä kissajulkkisten tehtailussa, mutta kyllä meiltä Suomestakin löytyy omia ylpeydenaiheita. Muistatteko, millainen mediahaloo syntyi, kun Tarja Halosen tuorein kissa matkusti junalla Suomeen? Niinpä.

Meggi, Tarja Halosen venäläinen kissa

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lähetti viime vuoden alussa presidentti Tarja Haloselle lahjaksi Meggin, Neva Masquerade -kissan eli siperiankissan, jonka media vastaanotti Helsingin päärautatieasemalla. Meggiä oli ihastelemassa myös Suomen tunnetuin viihdetoimittaja Rita Tainola. Tarja Halosen aikaisemmat kissat olivat Rontti ja Miska.

Seppo, somekissa

Seppo oli viime vuoden Some Awards -tapahtuman rakkauskategorian voittaja. Sokea persialaiskissa on huomattu ulkomaillakin, ja siitä on leivottu kilpailijaa netin suosituimmalle yrmyliinille, Grumpy Catille.

Pikku Neiti, eläinrakkaan Michael Monroen löytökissa

Rokkari Michael Monroe on puhunut useasti kissojen puolesta ja antanut kasvonsa kampanjoille, joilla muistutetaan ottamasta kesäkissaa. Hänellä on kotonaan kaksi kissaa, Gizmo ja Pikku Neiti, joista jälkimmäinen on peräisin Turun löytöeläinkodista.

Rilli-kissa, sääprofeetta – lepää rauhassa

Vaikka taipalsaarelainen sääprofeetta Rilli menehtyi alkuvuodesta, nostimme sen listalle kunnianosoituksena 17-vuotisesta työtaipaleesta. Rilli ja hänen omistajansa laativat vuosia Etelä-Saimaalle sääennusteita.

Suomessa kissoilla ei ole virallista päivää, mutta niitä voi juhlia lokakuun 4. maailman eläintenpäivänä tai 3. maaliskuuta löytöeläinpäivänä. Kissanpäivää on toivottu jo kalentereihin, mutta toistaiseksi ehdotus ei ole mennyt läpi.

Lue myös:

Kissa ei ole enää vanhanpiian tunnusmerkki – nyt se on kaikkialla

Tässä ovat internetin suosituimmat kissat

Uskoisiko tätä: Kissaihmiset ovat tutkitusti koiraihmisiä älykkäämpiä

Suomen ensimmäinen kissakahvila aukeaa Tampereelle

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.