Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock
Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock

Juhlien budjetit pienenevät, mutta musiikkia halutaan silti. Dj:t Amanda Harkimo ja Tiia Vanhatapio ovat sen jo huomanneet.

Taantuma ja niin yksityisten ihmisten kuin yritystenkin kiristynyt rahatilanne nakertaa myös kulttuurialoilla työskentelevien ihmisten kukkaroita. 

Mutta eräillä pyyhkii nyt ennätysmäisen hyvin.

– Dj-keikkojen kysyntä on kasvanut syksystä 2012 asti. Ja tänä kesänä on myyty niin paljon hää-dj-keikkoja, että jos suunta jatkuu samana, niin huimaa on, sanoo Tommi Innala dj- ja karaokepalveluja tarjoavasta Popmasterista.

Tiskijukkia kysytään huimasti enemmän osittain siksi, että moni bileiden järjestäjä säästää kuluissa tilaamalla paikalle bändin sijaan dj:n.

– Kyllä dj:itä kysytään häihin ja yritystilaisuuksiin tällä hetkellä juuri siksi, että bändit ovat tyyriitä. Siinä missä bändin saa paikalle noin 800–2500 eurolla, dj soittaa kuusi tuntia noin 500 eurolla. Toki bändi on hieno fiiliksen luoja, mutta dj soittaa aina juuri sitä musiikkia, mitä tilaaja haluaa.

Dj-keikkoja heittäväViidakon tähtöset -kilpailun voittaja Amanda Harkimo myöntää, että keikkoja olisi tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin ehtii tehdä.

Amanda Harkimon dj-keikkojen määrä on tuplaantunut vuodessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

– Keikkoja on ollut tänä kesänä tuplasti enemmän kuin viime kesänä, Amanda sanoo.

Lisäksi keikkojen luonne on muuttunut.

– Ennen soitin aina koko illan, mutta nykyään on myös artistimaisia keikkoja, joissa teen töitä vain muutaman tunnin ajan. Samalla myös keikkapalkkiot ovat nousseet.

Suunnittelija Tiia Vanhatapion löytää päivätyönsä lisäksi dj-pöydän takaa. Hänkin on huomannut kiinnostuksen kasvun.

– Levykeräilijänä minulla on musiikki dna:ssa, eikä mikään dj korvaa bändiä ikinä, Tiia huomauttaa.

– Tuntuu, että nykyään kuka vain voi painaa nappulaa ja soittaa soittolistoilta. Mielestäni pitää tietää ja tuntea se musiikki, mitä soittaa. Ja vinyyli voittaa aina, hän sanoo.

Tiia Vanhatapion mielestä dj ei voi korvata bändiä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tiia kertoo keikkailevansa pääosin Calvin Girls -duona sekä Club Bangles -duona baareissa, klubeilla, festareilla ja myös erilaisissa lanseeraustilaisuuksissa. Hänelle satelee keikkapyyntöjä aiempaa enemmän.

– Kyllä minulla on ollut tämän vuoden puolella huomattavasti enemmän keikkoja kuin viime vuonna. Mutta se johtunee myös siitä, että ihmiset ovat huomanneet, että soittamani setti keskittyy vanhaan juurimusiikkin, northern souliin sekä 50–60-lukujen rock´n rolliin. Ironisesti sanonkin, että I play other peoples music with good taste!

Lue myös:

Viidakon tähtöset -voittaja Amanda Harkimo: "Silikonit ovat hienot"

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on joustettava tänään periaatteistasi, jotta löytäisit paikkasi ryhmän sisältä. Tule vastaan, niin muut tekevät saman omalta puoleltaan.


SKORPIONI
Älä hankaloita elämääsi turhaan. Aseta itsellesi tavoitteita, jotka ovat saavutettavissa. Kohtuus on avain seuraaviin onnistumisiin.


JOUSIMIES
Tunnepitoinen stressi saattaa verottaa jaksamistasi. Ole tarkkana sairastelun varalta. Älä ylireagoi pikkujuttuihin, vaan vaali rauhaa ja tasapainoa.


KAURIS
On aika kartoittaa tietojasi. Onnistut välttämään ikävän mokan, jos olet tilanteen tasalla. Älä tee mitään, jos et ole täysin varma asiastasi.


VESIMIES
Sinulla enemmän vaikutusvaltaa kuin uskotkaan. On sinun hommasi nostaa äänesi kuuluviin ja vetää muiden huomio asiaan, joka on lähellä sydäntäsi.


KALAT
Tarkastele kriittisesti taloudellista tilannettasi. Pyydä luotettavan ystävän tai ammattilaisen neuvoa tarpeen vaatiessa. Panosta tulevaisuuteesi.


OINAS
Näköpiirissäsi on kiinnostava ihminen. Pelaamalla korttisi oikein saat hänen mielenkiintonsa heräämään. Älä kiirehdi, vaan tarkkaile tilannetta.


HÄRKÄ
Muista, että sinulla on vaihtoehtoja. Älä jää surkuttelemaan tapahtunutta, vaan mieti seuraavaa siirtoa. Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi ratkaisuja.


KAKSONEN
On aika hemmotella itseäsi. Mieti, mitä sinua huvittaisi tehdä ja kerää ympärillesi hyvää seuraa. Kaiken tekemäsi ei tarvitse olla hyödyllistä.


RAPU
Tunne-elämän sotkut sumentavat logiikkasi tänään. Rauhoitu ja ota yksi asia kerrallaan käsittelyyn. Mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.


LEIJONA
Korjaa repsahtaneet tavat arjessasi kohdilleen. Kiinnitä huomiota terveyteesi ja panosta liikuntaan. Opit tänään jotain tärkeää.


NEITSYT
On otollinen aika uuden harrastuksen aloittamiselle. Teet tänään hyvän teon, joka voi saada aikaan positiivisen lumipalloefektin.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!