Me Naiset
|
Outi Pippuri
Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock
Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock

Juhlien budjetit pienenevät, mutta musiikkia halutaan silti. Dj:t Amanda Harkimo ja Tiia Vanhatapio ovat sen jo huomanneet.

Taantuma ja niin yksityisten ihmisten kuin yritystenkin kiristynyt rahatilanne nakertaa myös kulttuurialoilla työskentelevien ihmisten kukkaroita. 

Mutta eräillä pyyhkii nyt ennätysmäisen hyvin.

– Dj-keikkojen kysyntä on kasvanut syksystä 2012 asti. Ja tänä kesänä on myyty niin paljon hää-dj-keikkoja, että jos suunta jatkuu samana, niin huimaa on, sanoo Tommi Innala dj- ja karaokepalveluja tarjoavasta Popmasterista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiskijukkia kysytään huimasti enemmän osittain siksi, että moni bileiden järjestäjä säästää kuluissa tilaamalla paikalle bändin sijaan dj:n.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kyllä dj:itä kysytään häihin ja yritystilaisuuksiin tällä hetkellä juuri siksi, että bändit ovat tyyriitä. Siinä missä bändin saa paikalle noin 800–2500 eurolla, dj soittaa kuusi tuntia noin 500 eurolla. Toki bändi on hieno fiiliksen luoja, mutta dj soittaa aina juuri sitä musiikkia, mitä tilaaja haluaa.

Dj-keikkoja heittäväViidakon tähtöset -kilpailun voittaja Amanda Harkimo myöntää, että keikkoja olisi tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin ehtii tehdä.

Amanda Harkimon dj-keikkojen määrä on tuplaantunut vuodessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

– Keikkoja on ollut tänä kesänä tuplasti enemmän kuin viime kesänä, Amanda sanoo.

Lisäksi keikkojen luonne on muuttunut.

– Ennen soitin aina koko illan, mutta nykyään on myös artistimaisia keikkoja, joissa teen töitä vain muutaman tunnin ajan. Samalla myös keikkapalkkiot ovat nousseet.

Suunnittelija Tiia Vanhatapion löytää päivätyönsä lisäksi dj-pöydän takaa. Hänkin on huomannut kiinnostuksen kasvun.

– Levykeräilijänä minulla on musiikki dna:ssa, eikä mikään dj korvaa bändiä ikinä, Tiia huomauttaa.

– Tuntuu, että nykyään kuka vain voi painaa nappulaa ja soittaa soittolistoilta. Mielestäni pitää tietää ja tuntea se musiikki, mitä soittaa. Ja vinyyli voittaa aina, hän sanoo.

Tiia Vanhatapion mielestä dj ei voi korvata bändiä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tiia kertoo keikkailevansa pääosin Calvin Girls -duona sekä Club Bangles -duona baareissa, klubeilla, festareilla ja myös erilaisissa lanseeraustilaisuuksissa. Hänelle satelee keikkapyyntöjä aiempaa enemmän.

– Kyllä minulla on ollut tämän vuoden puolella huomattavasti enemmän keikkoja kuin viime vuonna. Mutta se johtunee myös siitä, että ihmiset ovat huomanneet, että soittamani setti keskittyy vanhaan juurimusiikkin, northern souliin sekä 50–60-lukujen rock´n rolliin. Ironisesti sanonkin, että I play other peoples music with good taste!

Lue myös:

Viidakon tähtöset -voittaja Amanda Harkimo: "Silikonit ovat hienot"

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Sisältö jatkuu mainoksen alla