Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock
Juhlissa soittaa nyt yhä useammin bändin sijaan dj. Kuva: Shutterstock

Juhlien budjetit pienenevät, mutta musiikkia halutaan silti. Dj:t Amanda Harkimo ja Tiia Vanhatapio ovat sen jo huomanneet.

Taantuma ja niin yksityisten ihmisten kuin yritystenkin kiristynyt rahatilanne nakertaa myös kulttuurialoilla työskentelevien ihmisten kukkaroita. 

Mutta eräillä pyyhkii nyt ennätysmäisen hyvin.

– Dj-keikkojen kysyntä on kasvanut syksystä 2012 asti. Ja tänä kesänä on myyty niin paljon hää-dj-keikkoja, että jos suunta jatkuu samana, niin huimaa on, sanoo Tommi Innala dj- ja karaokepalveluja tarjoavasta Popmasterista.

Tiskijukkia kysytään huimasti enemmän osittain siksi, että moni bileiden järjestäjä säästää kuluissa tilaamalla paikalle bändin sijaan dj:n.

– Kyllä dj:itä kysytään häihin ja yritystilaisuuksiin tällä hetkellä juuri siksi, että bändit ovat tyyriitä. Siinä missä bändin saa paikalle noin 800–2500 eurolla, dj soittaa kuusi tuntia noin 500 eurolla. Toki bändi on hieno fiiliksen luoja, mutta dj soittaa aina juuri sitä musiikkia, mitä tilaaja haluaa.

Dj-keikkoja heittäväViidakon tähtöset -kilpailun voittaja Amanda Harkimo myöntää, että keikkoja olisi tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin ehtii tehdä.

Amanda Harkimon dj-keikkojen määrä on tuplaantunut vuodessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

– Keikkoja on ollut tänä kesänä tuplasti enemmän kuin viime kesänä, Amanda sanoo.

Lisäksi keikkojen luonne on muuttunut.

– Ennen soitin aina koko illan, mutta nykyään on myös artistimaisia keikkoja, joissa teen töitä vain muutaman tunnin ajan. Samalla myös keikkapalkkiot ovat nousseet.

Suunnittelija Tiia Vanhatapion löytää päivätyönsä lisäksi dj-pöydän takaa. Hänkin on huomannut kiinnostuksen kasvun.

– Levykeräilijänä minulla on musiikki dna:ssa, eikä mikään dj korvaa bändiä ikinä, Tiia huomauttaa.

– Tuntuu, että nykyään kuka vain voi painaa nappulaa ja soittaa soittolistoilta. Mielestäni pitää tietää ja tuntea se musiikki, mitä soittaa. Ja vinyyli voittaa aina, hän sanoo.

Tiia Vanhatapion mielestä dj ei voi korvata bändiä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tiia kertoo keikkailevansa pääosin Calvin Girls -duona sekä Club Bangles -duona baareissa, klubeilla, festareilla ja myös erilaisissa lanseeraustilaisuuksissa. Hänelle satelee keikkapyyntöjä aiempaa enemmän.

– Kyllä minulla on ollut tämän vuoden puolella huomattavasti enemmän keikkoja kuin viime vuonna. Mutta se johtunee myös siitä, että ihmiset ovat huomanneet, että soittamani setti keskittyy vanhaan juurimusiikkin, northern souliin sekä 50–60-lukujen rock´n rolliin. Ironisesti sanonkin, että I play other peoples music with good taste!

Lue myös:

Viidakon tähtöset -voittaja Amanda Harkimo: "Silikonit ovat hienot"

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00

Jarkko Valtee juhli pyöreitä baarissa. – Laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Drag-artisti, radiojuontaja ja viihteen monitoimimies Jarkko Valtee täytti lauantaina 50 vuotta.

– Tai siis olen nyt vanha 600 kuukautta ja neljä päivää. Lapsilla ikä lasketaan aina kuukausissa, jossain vaiheessa ihminen alkaa kääntyä takaisinpäin.

Jarkko juhli pyöreitä baarissa.

– En jaksanut järjestää mitään tapahtumaa, mutta laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Edellisen kerran Jarkko juhli pyöreitä isommin, kun hän täytti 30 vuotta. Noissa juhlissa hän esiintyi ensimmäistä kertaa Osku Heiskasen kanssa Sowhat draq-duona.

”Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille.”

Nyt kaksikko rakentaa syksylle 20-vuotisjuhlakiertuetta. Mukaan lähtee 13 henkinen porukka sekä iso rekan perävaunullinen koneistoa. Kiertue kattaa maan isoimmat kulttuuritalot.

– Naurettiin Oskun kanssa, että on tämä aika hyvin kahdelle viisikymppiselle miehelle, jotka esittävät muita artisteja. Silloin kun aloitimme, drag nähtiin enemmän suttuisena yökerhoasiana. Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille. Se on edennyt marginaaliviihteestä yhdeksi isoksi teatteriviihteen alaksi.

Esiintymistä Jarkko aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Muutenkin hän arvelee muuttuneensa ihmisenä hyvin vähän viimeisen 20 vuoden aikana.

– Rauhoittunut on väärä sana, mutta en ole enää niin ehdoton kuin aikaisemmin. Pystyn yhä vetämään kilarit aivan käsittämättömistä asioista, mutta väitän että olen ihan pikkuisen paremmin oppinut ymmärtämään, enkä suutu ihan niin herkästi, Jarkko analysoi Laura Paloheimon kirjan julkistamistilaisuudessa.