Uskottomuus, rahan tuhlailu, aviokriisi, psykoottinen masennus ja välirikko isän kanssa. Julkkikset kertoivat tänä vuonna Me Naisissa koskettavia kokemuksia omasta elämästään. Lue haastattelut ja äänestä vuoden 2013 kiinnostavin henkilöhaastattelu.

1. Anette Olzon

Nightwish-yhtyeen entinen laulaja kertoi Me Naisten haastattelussa ensimmäistä kertaa saaneensa bändistä potkut. Anetten väitteistä tuli puheenaihe, sillä Nightwishin keulakuva Tuomas Holopainen ja muut bändin soittajat tyrmäsivät Anetten väitteet.

Lue juttu: Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

2. Arman Alizad

Tv-kasvo tunnetaan sosiaalisessa mediassa rääväsuuna, jolle mikään ei ole pyhää. Yhtä asiaa menneisyydestään hän silti häpeää.

Lue juttu: Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

3. Mari Sainio

Seitsemän vuotta sitten juontaja oli keskellä kolmiodraamaa, kun hän rakastui työkaveriinsa. Nykyään Mari on niin hyvä ystävä miehensä ex-vaimon kanssa, että tämä on mukana perheen joulunvietossakin.

Lue juttu: Juontaja Mari Sainio: "Vietämme perhejoulua mieheni ex-vaimon kanssa"

4. Maarit Feldt-Ranta

Kansanedustaja kertoi avoimesti siitä, miten vatsasyöpä muutti hänen elämässään kaiken, eikä hän voinut jäädä entiseen. Valitettavasti Maarit sai tietää syöpänsä uusiutumisesta juuri lehden ilmestyttyä.

Lue juttu: Rakastunut Maarit Feldt-Ranta: "Olen käynyt niin lähellä kuolemaa, että aion nauttia joka hetkestä"

 

5. Petri "Mauno" Ahonen

Scandinavian Hunks -ryhmän tanssija puhui julkisuudessa ensimmäistä kertaa siitä, millaista oli nähdä, kun oma äiti teki hidasta itsemurhaa 20 vuotta.

Lue juttu: Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

6. Heidi Sohlberg

Juontaja-sisustussuunnittelija jätti puolisonsa Niklas Sohlbergin reilut puolitoista vuotta sitten. Me Naisten haastattelussa hän kertoi palanneensa miehensä luokse.

Lue juttu: Aviokriisin jälkeen kotiin palannut Heidi Sohlberg: "Olen saanut mieheltäni anteeksi"

7. Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio

Yli 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta puhui harvinaisessa yhteishaastattelussa töistään ja siitä, miten taiteilijaliitossa sietää toiselta kaikenlaista kohtuuttomuutta.

Lue juttu: Taiteilijapari Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio: "Usein sitä toivoo elävänsä muun kuin taiteilijan kanssa"

8. Pekka Himanen

 

Keväällä filosofi joutui keskelle kohua, joka nousi hänen tutkimuksensa rahoituksesta. Sitten hän katosi julkisuudesta kuukausiksi. Loppuvuodesta Pekka kertoi, minne hän oikein katosi.

Lue juttu: Pekka Himanen kohun jälkeen: "Arvokkuuteni ei ole muiden mielipiteistä kiinni"

9. Tapio Suominen ja Ann Wikström

Psykoottiseen masennukseen sairastunut urheilutoimittaja oli pahimpina hetkinä varma, ettei palaa sairaalasta. Haastattelussa hän puhui kihlattunsa kanssa siitä, millainen testi sairastuminen oli suhteelle. Tapion ja Annin suhde päättyi muutama kuukausi haastattelun jälkeen.

Lue juttu: Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitono joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen"

10. Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuo on mies, jolla on maine ja josta kaikilla on mielipide. Haastattelussa yrittäjä ja tv-kasvo kertoi, että toivoisi ihmisten näkevän Sarasvuon sijasta vain Jarin, joka ei ole narsistinen kusipää.

Lue juttu: Jari Sarasvuo antoi viimeisen henkilöhaastattelunsa: "Voiko minua rakastaa?"

11. Anja Snellman

 

Kirjailija puhui vammaisesta sisarestaan, jonka omaishoitaja hän oli loppuun asti.

Lue juttu: Anja Snellman joutui päättämään siskonsa elämästä

12. Lotta Hintsa

Miss Suomi kertoi haastattelussa, miten anoreksia hallitsi hänen elämäänsä vielä muutama vuosi sitten.

Lue juttu: Anoreksiasta toipunut Miss Suomi Lotta Hintsa: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

13. Veera ja Toni Nieminen

Me Naiset vieraili loppukesästä Veera ja Toni Niemisen kotona. Esikoiskirjansa julkaissut Veera oli innoissaan, kun hänellä oli vihdoin oma juttu, josta olla ylpeä. Loppuvuodesta pariskunta päätti hakea eroa 10 yhteisen vuoden jälkeen.

Lue juttu: Esikoiskirjailija Veera Nieminen: "On sapettanut olla pelkkä mäkihyppääjän vaimo"

14. Jouni Hynynen

Muusikko puhui kesällä avoimesti avioerostaan, isyydestään ja siitä, miten hän oppi vasta nelikymppisenä halaamaan ja sanomaan olet ihana.

Lue juttu: Jouni Hynynen: "Avioero oli helvetinmoinen pettymys"

 

15. Anu Harkki

Toimittaja Anu Harkki ei ehtinyt sopia välirikkoa isänsä Matti Yrjänä Joensuun kanssa ennen kuin tämä menehtyi. Haastattelussa Anu kertoi, miten häneen on vaikuttanut se, ettei oma isä hyväksynyt tytärtään.

Lue juttu: Isänsä hylkäämä Anu Harkki: "Vaitonaisuus välillämme oli järjetöntä ja järkyttävää"

16. Tiia Vanhatapio

Suunnittelija uskoi pitkään olevansa supernainen. Sitten elämältä potkaistiin pohja pois: vuoden sisällä Tiia erosi, teki konkurssin ja menetti rakkaan isänsä.

Lue juttu: Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: Ero, konkurssi ja isän kuolema

17. Riina-Maija ja Kalle Palander

Isot elämänmuutokset olivat polttaa entisen alppihiihtäjän ja tämän puolison suhteen loppuun. Pari päätti kuitenkin rakentaa yhdessä sekä luottamusta että valtavaa kartanoa siitä huolimatta, ettei Riina-Maija ole antanut uskottomuutta anteeksi.

Lue juttu: Uskottomuudesta selvinneet Riina-Maija ja Kalle Palander: "Emme löydä parempia puolisoita rinnallemme"

18. Annika Metsäketo

Kun radiotoimittaja ilmoitti rakastuneensa turkkilaiseen mieheen, hänen vanhempansa järkyttyivät ja ystävät arvostelivat.

Lue juttu: Kihlautunut Annika Metsäketo: "Lähipiirin kommentit turkkilaisesta miehestäni satuttivat"

19. Ellen Jokikunnas

Juontaja kertoi maaliskuussa siitä, millaista on, kun lapsesta tulee oman vanhempansa hoivaaja. Ellenin äidin vakavasta sairaudesta seurasi kuitenkin myös jotain hyvää: Ellen sai mahdollisuuden korjata välit äitinsä kanssa.

Lue juttu: Ellen Jokikunnas: "Olen elänyt käsi kädessä kuolemanpelon kanssa"

20. Kaisa Liski

Kaisa Liskin rahankäyttö herätti alkuvuonna keskustelua, sillä kiinteistökuningatar käyttää rahaa joka kuukausi kolme kertaa enemmän kuin keskiverto suomalainen saa palkkaa.

Lue juttu: Kiinteistökuningatar Kaisa pystyy tuhlaamaan 5000 euroa tunnissa: "Säästän pesemällä tiskirätit"

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e