Taas mäkilähtö! Kuva: Shutterstock
Taas mäkilähtö! Kuva: Shutterstock

Hirvittävätkö maanantaiaamun aikataulut jo nyt? Näillä vinkeillä kaikista maijamyöhäisistä voi tulla todellisia tehopakkauksia.

Jotta oppisit olemaan ajoissa, kannattaa ottaa oppia heistä, jotka jo ovat. Täsmällisillä ihmisillä on tapoja, joiden ansiosta he eivät ole koskaan myöhässä. Time listasi nämä avuksesi.

Kun on aika nousta, on aika nousta

Aamun ensiminuutit paljastavat, kuinka vitkasteleva päivästä on tulossa. Ei kannata siis lyödä torkkunappia kymmentä kertaa ennen sängystä nousemista. Jos kampeaa itsensä sängystä tunnin myöhässä, on todennäköisesti jo muutenkin myöhässä. Tai ainakin hirveässä kiireessä.

Miten se tehdään? Siirrä kännykkäsi käden ulottumattomiin. Kropan nostaminen pois sängystä on ensimmäinen askel heräämiseen.

Suunnittele aamusi valmiiksi jo illalla

Yhdysvaltalainen etikettiekspertti Diane Gottsmanilla on lohdullisia uutisia: jokaisella on kiire aamulla. Tarkat ihmiset vain osaavat suunnitella paremmin kuin krooniset myöhästelijät. Moni täsmällinen tyyppi taputtelee oman aamunsa valmiiksi edellisenä iltana esimerkiksi miettimällä, mitkä vaatteet laittaa päälleen.

Miten se tehdään? Suunnittele aamusi taulukkomuotoon. Sängystä nouseminen, kahvin keittäminen ja aamupala. Kaikella on oma paikkansa ja aikansa. Jos sinulla on tapana myöhästellä, koska joudut etsimään avaimiasi kymmenen minuuttia ennen lähtöä, siirrä ne jo illalla oven viereen roikkumaan.

Hommat valmiiksi ajallaan

Kuinka kauan tämän tehtävän suorittamiseen menee? Aina ajoissa olevat ihmiset osaavat arvioida omaa ajankäyttöään supertehokkaasti.

Miten se tehdään? Ennen kuin alkaa päätä pahkaa tohottaa työtehtäviään menemään, kannattaa budjetoida jokaiselle hommalle oma aikansa. Aluksi omaa ajankäyttöään kannattaa arvioida yläkanttiin, koska onnistumisen tunne lisää motivaatiota tulevaisuuteen.

Opi mokistasi

Täsmälliset ihmiset tietävät heikkoutensa ja osaavat kiertää sudenkuoppansa.

Miten se tehdään? Laturi, aurinkolasit, työpaperit… Onko sinulla jokin tietty asia, jota joudut aina etsimään? Jos esimerkiksi unohdat aina ottaa laturisi mukaan töihin, varaudu siihen hankkimalla varalaturi laukkuun tai työpöydän laatikkoon.

Älä pelkää pysähtymistä

Myöhästelyn psyykkinen syy löytyy usein siitä, että pelkää joutuvansa odottelemaan ilman mitään tekemistä. Alituiseen myöhästelevät ihmiset eivät alitajuisesti halua joutua odottamaan, koska se saisi heidät vaivautumaan.

Miten se tehdään? Kannattaa aloittaa olemalla ajoissa. Mahdollisen luppoajan voi käyttää tehokkaasti esimerkiksi vastailemalla sähköposteihin tai lukemalla kirjaa. Jos pelkän odottelun sijaan tekee jotain, voi tuntea saavuttaneensa ajallaan enemmän.

Vastustele ”kyllä tässä vielä yhden jutun ehtii tehdä” -asennetta

Ajasta tarkat ihmiset eivät yritä tehdä kaikkea yhdellä kertaa. Kun he päättävät lähteä tapaamaan ystäväänsä, he lähtevät. He eivät ajattele ehtivänsä tiskata, käydä suihkussa ja maksaa viime kuun laskut ihan nopeasti siinä ennen lähtöä.

Miten se tehdään? Tässä ei auta muu kuin mielenlujuuden harjoittaminen. Pane tietoisesti merkille, jäätkö esimerkiksi aina ylitöihin ”vastaamaan vain yhteen sähköpostiin”. Sen jälkeen yritä vastustella kiusausta.

Ahda aikatauluusi vapaita hetkiä

Täsmällisten ihmisten salaisuus on heidän aikataulunsa joustavuus. Kokousten ja tapaamisten väliin he jättävät koloja, jolloin voivat hoitaa yllättäviä tehtäviä, jotka muuten sekoittaisivat heidän aikataulunsa.

Miten se tehdään? Aikatauluta aamupäivääsi ja iltapäivääsi hetki, jolloin voit hoitaa yllättävät tehtävät ja tarkastella muutenkin tehtävälistaasi.

Muutu käveleväksi laskimeksi

Päivän suunnitteleminen minuuttiaikataulun mukaan on täsmällisille ihmisille helppoa. He tietävät tarkasti, kuinka kauan aikaa kuluu työmatkoihin tai vaikka kauppa-asioihin.

Miten se tehdään? Mittaa kolmen päivän ajan, kuinka kauan aikaa sinulta kuluu tiettyjen hommien hoitamiseen. Kuinka kauan aamutoimet kestävät? Kuinka kauan aikaa kuluu, kun hakee työpaikan kahviautomaatista piristystä? Kun tietää yksityiskohdat omista rutiineistaan, ei kulu kauaakaan, kun muuttuu ajankäytönmestariksi.

Tiedä, milloin olet parhaimmillasi

Ajoissa olevat tyypit tuntevat itsensä. He tietävät, mihin aikaan päivästä ovat energisimmillään ja milloin väsyneimmillään. He eivät käytä energisintä aikaansa turhiin töihin tai yritä tehdä vaikeita tehtäviä ollessaan uuvahtaneita.

Miten se tehdään? Jos olet aamulla tehokkaimmillasi, aloita päiväsi raskaimmilla hommillasi. Kun päivänsä suunnittelee supertehokkaaksi, yleensä siitä selviytyy kaikkein parhaiten.

Lue myös:

Nämä ovat oikeat syyt siihen, miksi myöhästyt

Matemaatikko paljastaa, mikä on täydellinen aika saapua lentokentälle

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

Tauno Todellisuus

Nainen! Tiesitkö, että hedelmällisyytesi laskee nelikymppisenä!

Eikö lapsiluvun pienentäminen ja rajojen vartioiminen ole ainut järkevä toiminta tällä hetkellä? Sitten kun ja jos päättäjät heräävät todellisuuteen ymmärtäen että tämä globalismi olikin bankstereiden tilaama ja mainosmiesten luoma kusetus (taas kerran) ja jonkinlaista järkeä ja ennustettavuutta alkaa päätöksissä olemaan niin ehkä sitten voitaisiin harkita lastenkin hankkimista tähän maahan. Ihmisten ruokaketjun tietoinen tuhoaminen, mikrosäröytys ja kuplatalous malli puhumattakaan AI:n...
Lue kommentti

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: