Sano ajatuksesi ääneen ennen kuin on myöhäistä – et tule katumaan. Kuva: Shutterstock
Sano ajatuksesi ääneen ennen kuin on myöhäistä – et tule katumaan. Kuva: Shutterstock

Professori haastatteli 2 000 vanhusta ja löysi ohjenuoran hyvään elämään. Ota oppia toisten virheistä ennen kuin on liian myöhäistä.

Oletko koskaan päätöksenteon hetkellä ajatellut, että tätä saatat katua lopun elämääsi?

Etukäteen ei voi tietää, kaduttaako se enää kuoleman hetkellä, mutta joitakin asioita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan keskivertoa useammin. Cornellin yliopiston professori Karl A. Pillemer kirjoittaa blogissaan The Huffington Postin sivuilla tutkimuksestaan, jota varten hän on viimeisen kymmenen vuoden ajan selvittänyt noin 2 000 seniori-ikäisen elämänoppeja. Hän vakuuttui siitä, että yksi hyvä ohjenuora elämään on, että yrittää välttää sitä, että joutuu katumaan.

Näitä asioita lopulta kaduttiin:

Tuli otettua väärä kumppani

Vanhukset olivat sitä mieltä, että puolison valinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Silti vanhukset olivat elämässään kokemansa ja näkemänsä perusteella sitä mieltä, että emme ole tässä asiassa tarpeeksi tarkkoja. Pitäisi pysähtyä, katsoa ja kuunnella – eikä tehdä ratkaisuja pakon edessä tai hetken mielijohteesta.

– Älä tarraudu ensimmäiseen ihmiseen, joka osoittaa kiinnostusta sinua kohtaan, neuvoi 82-vuotias Henry.

Rehellisyys unohtui

Hyvä tapa välttää katumista on olla rehellinen. Se oli ikääntyneiden mielestä erittäin tärkeää. Epärehellisyys kun aiheuttaa tuskaa niin itselle kuin ympärillä oleville ihmisille.

– Jos olet rehellinen kaikkia ympärilläsi olevia kohtaan, voit aina, missä tilanteessa tahansa, katsoa itseäsi peilistä aamulla ja sanoa, ettet ole tehnyt mitään väärää. Toisin sanoen olet tehnyt oikean ratkaisun ollessasi rehellinen, 83-vuotias Arnie Hoffman halusi antaa neuvokseen nuoremmille.

Matkustelu jäi

Karl A. Pillemer kirjoittaa, että hänen tutkimustensa perusteella ihmiset katuvat usein sitä, etteivät matkustelleet tarpeeksi. Matkoja kannattaa tehdä, ennen kuin on liian myöhäistä. Jos rahanmeno hirvittää, iäkkäät lohduttavat, että rahaa voi hassata paljon turhempaankin – matkoista kun jää aina jotain käteen.

Murehti liikaa ja turhaan

Tässä aika pätevä elämänohje: lopeta murehtiminen! Monet vanhukset katuivat sitä, että käyttivät aikaansa turhaan murehtimiseen.

Oli hiljaa, vaikka oli asiaa

Jos haluat sanoa jollekulle jotakin, tee se tänään. Iäkkäät olivat joko kiitollisia siitä, että olivat sanoneet asioita ääneen, tai vaihtoehtoisesti katuivat sitä, että jättivät sanomatta. Etenkin miehet katuivat avioliitoissaan sitä, että olivat jättäneet paljon sanomatta. "Rakastan sinua" ei mene koskaan hukkaan.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.