Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock
Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock

Työkiireessä suusta saattaa päästä lapsus, joka kaduttaa myöhemmin. Varo näitä kommentteja.

”Öööö... Sori. Mä taidan olla vähän humalassa.” Joo. Kiitos tiedosta, ja tuolla on ovi! Se nyt on sanomattakin selvää, ettei kukaan lipsauta tällaisia juttuja pomolleen, mutta entäs ne lauseet, joilla ei tajua tekevänsä itselleen hallaa? Kysyimme esimiehiltä, mitä he eivät halua kuulla. Täältä pesee!

”Voiskohan joku toinen tehdä tän?”

Eli siis pomo-alainen-sanakirjalla tulkittuna näin: ”Pidän itseäni liian hyvänä antamaasi tehtävään. Minun taitoni menevät tällaisessa työtehtävässä täysin hukkaan. Etkö voisi laittaa asialle jotain mitättömämpää?” Itsensä nostaminen erityisasemaan ei ikinä ole hyvä veto.

”Ei onnistu.”

Varsinkin, jos kyse on asiasta, johon saattaisi löytyä ratkaisu vaihtoehtoja miettimällä. Ylipäätään esimies ottaa mieluusti ongelman sijaan vastaukseksi ratkaisun ongelmaan. Millaiset mahtavat olla työntekijän ongelmanratkaisutaidot, jos hän hönkäisee vastaukseksi kieltolauseen?

”Ei täällä voi tehdä noin.”

Ei varmasti. Ei ole ikinä toiminut meillä, eikä toimi tulevaisuudessakaan. Turha edes yrittää. Työelämä kuitenkin muuttuu nopeasti, joten ei kannata jumittaa vanhassa. Katse eteenpäin! Ehkä siihen on syynsä, miksi esimies on palkattu tehtäväänsä. Jospa hänellä vaikka olisi hyviä ideoita...

”Täällähän alkaa olla enemmän pomoja kuin alaisia!”

Vakiokommentti, joka tympiiiiiiiii. Varsinkin, jos yrittää hoitaa kaikkien puuttuvien alaistenkin hommat. Kommentista tulee sellainen tunne, että alainen pitää esimiehen työnä istuskelua, kahvittelua, lounaspalavereita ja käskyttämistä.

Kannattaako olla samaa mieltä?

Jutun inspiraationta toimi
Refinery29-sivuston
artikkeli samasta aiheesta. Mitä heidän haastattelemansa esimiehet kertoivat? Tässä pieni kooste.

  1. Älä yritä opettaa esimiehellesi jotain, mitä hän jo osaa.
  2. Älä uhkaile pomoasi.
  3. Ylimääräinen draama ei kuulu työpaikalle, ja esimiehesi on viimeinen, joka sitä kaipaa.
  4. Älä kerro, mikä on ongelma, vaan miten ratkaiset sen.
  5. ”Olen samaa mieltä.” Harkitse tämän lauseen käyttöä!
  6. Älä koskaan sano, että tarvitset palkankorotusta, vaan kerro, miksi ansaitset sen.

Mitä pomolle sitten kannattaa sanoa? Avoimesti kaikki, mikä painaa mieltä, mutta haistattelematta. Jos esimies tuntee alaisiaan paremmin, auttaa se ymmärtämään heitä. Miten pomo voisi tietää henkilökohtaisen elämän hankaluuksista, jos niitä ei tuoda esille? Ja risuja saa antaa – kunhan senkin tekee kohteliaasti.

Lue myös:


Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?


Näitä asioita uusi pomo jännittää

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.