Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock
Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock

Työkiireessä suusta saattaa päästä lapsus, joka kaduttaa myöhemmin. Varo näitä kommentteja.

”Öööö... Sori. Mä taidan olla vähän humalassa.” Joo. Kiitos tiedosta, ja tuolla on ovi! Se nyt on sanomattakin selvää, ettei kukaan lipsauta tällaisia juttuja pomolleen, mutta entäs ne lauseet, joilla ei tajua tekevänsä itselleen hallaa? Kysyimme esimiehiltä, mitä he eivät halua kuulla. Täältä pesee!

”Voiskohan joku toinen tehdä tän?”

Eli siis pomo-alainen-sanakirjalla tulkittuna näin: ”Pidän itseäni liian hyvänä antamaasi tehtävään. Minun taitoni menevät tällaisessa työtehtävässä täysin hukkaan. Etkö voisi laittaa asialle jotain mitättömämpää?” Itsensä nostaminen erityisasemaan ei ikinä ole hyvä veto.

”Ei onnistu.”

Varsinkin, jos kyse on asiasta, johon saattaisi löytyä ratkaisu vaihtoehtoja miettimällä. Ylipäätään esimies ottaa mieluusti ongelman sijaan vastaukseksi ratkaisun ongelmaan. Millaiset mahtavat olla työntekijän ongelmanratkaisutaidot, jos hän hönkäisee vastaukseksi kieltolauseen?

”Ei täällä voi tehdä noin.”

Ei varmasti. Ei ole ikinä toiminut meillä, eikä toimi tulevaisuudessakaan. Turha edes yrittää. Työelämä kuitenkin muuttuu nopeasti, joten ei kannata jumittaa vanhassa. Katse eteenpäin! Ehkä siihen on syynsä, miksi esimies on palkattu tehtäväänsä. Jospa hänellä vaikka olisi hyviä ideoita...

”Täällähän alkaa olla enemmän pomoja kuin alaisia!”

Vakiokommentti, joka tympiiiiiiiii. Varsinkin, jos yrittää hoitaa kaikkien puuttuvien alaistenkin hommat. Kommentista tulee sellainen tunne, että alainen pitää esimiehen työnä istuskelua, kahvittelua, lounaspalavereita ja käskyttämistä.

Kannattaako olla samaa mieltä?

Jutun inspiraationta toimi
Refinery29-sivuston
artikkeli samasta aiheesta. Mitä heidän haastattelemansa esimiehet kertoivat? Tässä pieni kooste.

 1. Älä yritä opettaa esimiehellesi jotain, mitä hän jo osaa.
 2. Älä uhkaile pomoasi.
 3. Ylimääräinen draama ei kuulu työpaikalle, ja esimiehesi on viimeinen, joka sitä kaipaa.
 4. Älä kerro, mikä on ongelma, vaan miten ratkaiset sen.
 5. ”Olen samaa mieltä.” Harkitse tämän lauseen käyttöä!
 6. Älä koskaan sano, että tarvitset palkankorotusta, vaan kerro, miksi ansaitset sen.

Mitä pomolle sitten kannattaa sanoa? Avoimesti kaikki, mikä painaa mieltä, mutta haistattelematta. Jos esimies tuntee alaisiaan paremmin, auttaa se ymmärtämään heitä. Miten pomo voisi tietää henkilökohtaisen elämän hankaluuksista, jos niitä ei tuoda esille? Ja risuja saa antaa – kunhan senkin tekee kohteliaasti.

Lue myös:


Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?


Näitä asioita uusi pomo jännittää

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.