Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock
Jos esimiehelle ei anna palautetta, asiat eivät muutu. Siispä suu auki – mutta nätisti. Kuva: Shutterstock

Työkiireessä suusta saattaa päästä lapsus, joka kaduttaa myöhemmin. Varo näitä kommentteja.

”Öööö... Sori. Mä taidan olla vähän humalassa.” Joo. Kiitos tiedosta, ja tuolla on ovi! Se nyt on sanomattakin selvää, ettei kukaan lipsauta tällaisia juttuja pomolleen, mutta entäs ne lauseet, joilla ei tajua tekevänsä itselleen hallaa? Kysyimme esimiehiltä, mitä he eivät halua kuulla. Täältä pesee!

”Voiskohan joku toinen tehdä tän?”

Eli siis pomo-alainen-sanakirjalla tulkittuna näin: ”Pidän itseäni liian hyvänä antamaasi tehtävään. Minun taitoni menevät tällaisessa työtehtävässä täysin hukkaan. Etkö voisi laittaa asialle jotain mitättömämpää?” Itsensä nostaminen erityisasemaan ei ikinä ole hyvä veto.

”Ei onnistu.”

Varsinkin, jos kyse on asiasta, johon saattaisi löytyä ratkaisu vaihtoehtoja miettimällä. Ylipäätään esimies ottaa mieluusti ongelman sijaan vastaukseksi ratkaisun ongelmaan. Millaiset mahtavat olla työntekijän ongelmanratkaisutaidot, jos hän hönkäisee vastaukseksi kieltolauseen?

”Ei täällä voi tehdä noin.”

Ei varmasti. Ei ole ikinä toiminut meillä, eikä toimi tulevaisuudessakaan. Turha edes yrittää. Työelämä kuitenkin muuttuu nopeasti, joten ei kannata jumittaa vanhassa. Katse eteenpäin! Ehkä siihen on syynsä, miksi esimies on palkattu tehtäväänsä. Jospa hänellä vaikka olisi hyviä ideoita...

”Täällähän alkaa olla enemmän pomoja kuin alaisia!”

Vakiokommentti, joka tympiiiiiiiii. Varsinkin, jos yrittää hoitaa kaikkien puuttuvien alaistenkin hommat. Kommentista tulee sellainen tunne, että alainen pitää esimiehen työnä istuskelua, kahvittelua, lounaspalavereita ja käskyttämistä.

Kannattaako olla samaa mieltä?

Jutun inspiraationta toimi
Refinery29-sivuston
artikkeli samasta aiheesta. Mitä heidän haastattelemansa esimiehet kertoivat? Tässä pieni kooste.

  1. Älä yritä opettaa esimiehellesi jotain, mitä hän jo osaa.
  2. Älä uhkaile pomoasi.
  3. Ylimääräinen draama ei kuulu työpaikalle, ja esimiehesi on viimeinen, joka sitä kaipaa.
  4. Älä kerro, mikä on ongelma, vaan miten ratkaiset sen.
  5. ”Olen samaa mieltä.” Harkitse tämän lauseen käyttöä!
  6. Älä koskaan sano, että tarvitset palkankorotusta, vaan kerro, miksi ansaitset sen.

Mitä pomolle sitten kannattaa sanoa? Avoimesti kaikki, mikä painaa mieltä, mutta haistattelematta. Jos esimies tuntee alaisiaan paremmin, auttaa se ymmärtämään heitä. Miten pomo voisi tietää henkilökohtaisen elämän hankaluuksista, jos niitä ei tuoda esille? Ja risuja saa antaa – kunhan senkin tekee kohteliaasti.

Lue myös:


Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?


Näitä asioita uusi pomo jännittää

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.