Lisää kuvaan enää alaiset. Kuva: Shutterstock
Lisää kuvaan enää alaiset. Kuva: Shutterstock

Kyllähän ne pomonhommat kiinnostavat, mutta mihin se sitten tyssää?

Vähän yli puolet naisista on kiinnostunut johtajahommista, mutta vain alle kolmasosa uskoo, että heillä on yhtä hyvät mahdollisuudet päästä pomoiksi kuin mieskollegoillaan. Pääosa MBA-koulutettavista eli tulevista ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tradenomeista on miehiä. Teknologia-alan kehittyvissä yrityksissä ei juuri ole naisia minkäänlaisissa työtehtävissä.

Tällaisia tuloksia kävi ilmi viestintätoimisto Ellun Kanojen viime syksynä teettämässä kyselytutkimuksessa.

Naisten puuttumista johtopaikoilta on selitetty milloin milläkin mutu-selityksellä, joista viime aikojen suosituin on, että naiset eivät halua johtajiksi. Näyttää kuitenkin siltä, ettei se pidä paikkaansa. Tilastojen valossa näyttää myös siltä, että se nyt ei ainakaan pidä paikkaansa, että ”talentti ratkaisee” eikä sukupuoli vaikuta lainkaan päätöksiin, kun johtajapaikoille valitaan henkilöitä. Naisia on johtajista noin 25 %, ja määrä on pysynyt samana 1990-luvun alusta asti.

Mistä tämä sitten johtuu?

Niin kuin näinä päivinä kaikissa naisten suurimmissa tasa-arvo-ongelmissa, kuten palkka-asioissa ja vanhempainvapaa-asioissa, niin myös tässä vastaus on se sama: kukaan ei tiedä. Näin vain on.

Johtaja-asemassa olevat naiset kieltävät niin yhdessä linjassa sukupuolellaan olleen koskaan mitään merkitystä, että se vaikuttaa jo huvittavalta. Ainakin silloin, kun puhuvat asiasta mediassa ääneen ja omilla nimillään.

Sukupuolikiintiöillä on erittäin vähän kannatusta, eikä naisten ainakaan missään tapauksessa kannata ruveta vaatimaan mitään tai pitämään numeroa itsestään, etteivät vain tule leimatuiksi ärsyttäviksi, kuten on usein todettu.

Että ehkä tässä istuskellaan, odotellaan ja kassellaan, mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.

Lue myös:

Lakataan hokemasta, että Suomi on tasa-arvon mallimaa

Juha on Suomen John – useammin pörssiyhtiön johdossa kuin nainen

Mies, kiinnitä näihin asioihin huomiota työpaikalla

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen