Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuliko huono olo? Pääsi on saattanut altistua liikaa auringolle.

Ah, aurinko ja lämpö, tuo kesän lempikaksikko!

Hellepäivästä saa ja pitääkin nauttia – mutta turvallisesti.

Elimistön liika lämpeneminen voi nimittäin aiheuttaa vakavia oireita. Jotta elimistön lämmönsäätely voi toimia normaalisti, on riittävä veden juominen äärimmäisen tärkeää helteellä. Älä siis odota janoa vaan juo reilusti pitkin päivää.

Toisin kuin moni luulee, auringonpistos voi syntyä ilman fyysistä rasitusta. Auringonpistoksen saa silloin, kun ihminen oleskelee liian kauan suorassa auringonpaisteessa ja suojaamaton pää altistuu liian suurelle määrälle lämpöä.

Auringonpistoksen oireita ovat muun muassa päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus. Auringonpistoksen saanut henkilö voi vaikuttaa sekavalta tai poissaolevan rauhalliselta.

Jos elimistö alkaa oireilla kuumuuden vuoksi, on tärkeää hakeutua heti varjoon ja riisua ylimääräiset vaatteet. Viilennä ihoa ja päätä valelemalla kehoa kylmällä vedellä tai kylmäkääreiden avulla. Kylmää vettä kannattaa juoda runsaasti. Auringonpistoksesta toipuminen vaatii lepoa.

Jos oireet ovat erityisen vakavia eli kuumuudelle altistunut ihminen kärsii sekavuudesta, ihon kuivumisesta, näköhäiriöistä, voimakkaasta uupumisesta tai hän pyörtyy, hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalahoitoon.

Helle voi aiheuttaa myös lämpöturvotusta jalkoihin. Lämmöstä johtuvaa turvotusta voi hoitaa nostamalla raajat kohoasentoon, juomalla runsaasti nestettä ja lepäämällä.

Hattu tai huivi suojaavat päätä porottavan auringon aiheuttamalta auringonpistokselta.

Lähteet: Terveyskirjasto, Tohtori.fi

Lue myös:

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Kärähtikö iho? Pika-apua auringonpolttamiin