Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuliko huono olo? Pääsi on saattanut altistua liikaa auringolle.

Ah, aurinko ja lämpö, tuo kesän lempikaksikko!

Hellepäivästä saa ja pitääkin nauttia – mutta turvallisesti.

Elimistön liika lämpeneminen voi nimittäin aiheuttaa vakavia oireita. Jotta elimistön lämmönsäätely voi toimia normaalisti, on riittävä veden juominen äärimmäisen tärkeää helteellä. Älä siis odota janoa vaan juo reilusti pitkin päivää.

Toisin kuin moni luulee, auringonpistos voi syntyä ilman fyysistä rasitusta. Auringonpistoksen saa silloin, kun ihminen oleskelee liian kauan suorassa auringonpaisteessa ja suojaamaton pää altistuu liian suurelle määrälle lämpöä.

Auringonpistoksen oireita ovat muun muassa päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus. Auringonpistoksen saanut henkilö voi vaikuttaa sekavalta tai poissaolevan rauhalliselta.

Jos elimistö alkaa oireilla kuumuuden vuoksi, on tärkeää hakeutua heti varjoon ja riisua ylimääräiset vaatteet. Viilennä ihoa ja päätä valelemalla kehoa kylmällä vedellä tai kylmäkääreiden avulla. Kylmää vettä kannattaa juoda runsaasti. Auringonpistoksesta toipuminen vaatii lepoa.

Jos oireet ovat erityisen vakavia eli kuumuudelle altistunut ihminen kärsii sekavuudesta, ihon kuivumisesta, näköhäiriöistä, voimakkaasta uupumisesta tai hän pyörtyy, hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalahoitoon.

Helle voi aiheuttaa myös lämpöturvotusta jalkoihin. Lämmöstä johtuvaa turvotusta voi hoitaa nostamalla raajat kohoasentoon, juomalla runsaasti nestettä ja lepäämällä.

Hattu tai huivi suojaavat päätä porottavan auringon aiheuttamalta auringonpistokselta.

Lähteet: Terveyskirjasto, Tohtori.fi

Lue myös:

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Kärähtikö iho? Pika-apua auringonpolttamiin

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.