Maistuu, mutta maistuuko jo liiankin hyvin? Kuva: Shutterstock
Maistuu, mutta maistuuko jo liiankin hyvin? Kuva: Shutterstock

Hyväntuulinen tissuttelu saattaa luisua vähitellen kohti liikakäyttöä. Ainakin näihin varoitusmerkkeihin pitäisi herätä.

Viime viikolla näyttelijät Shia LaBeouf sekä Robin Williams kertoivat hakeutuneensa hoitoon alkoholismin vuoksi. Jälkimmäinen tosin on pysynyt kuivilla vuodesta 2006, mutta hänen edustajansa kertoi People-lehdelle, että mies haluaa ”sitoutua jatkuvaan parantumiseenn”.

Kesätissuttelu saattaa tuoda hyvän lomafiiliksen, mutta riskinä on, että se jää päälle myös arjessa. Health.com listasi seitsemän yleistä merkkiä, joista voi päätellä, että alkoholinkäytöstä on tulossa ongelma.

– Niillä, jotka tunnistavat ongelman ennen kuin se kehittyy varsinaiseksi addiktioksi, on paremmat mahdollisuudet vähentää käyttöä ja minimoida alkoholin rooli elämässään, sanoo tohtori John F. Kelly lehdelle.

Asetat rajoja, muttet pysy niissä

Jos päätät joka kerta, että juot tänään pari, mutta rikot päätöksesi toistuvasti, alkoholista voi olla muodostumassa ongelma. Vielä on kuitenkin mahdollista kääntää suuntaa.

Selvitä, mikä saa sinut juomaan ja yritä vältellä sellaisia tilanteita, paikkoja ja ihmisiä. Jos se ei ole mahdollista, pidä mukanasi listaa syistä olla juomatta sekä sellaisen luotettavan ihmisen puhelinnumeroa, jolle voit soittaa ja saada tukea. Juomisistaan kannattaa myös pitää kirjaa.

Ystävät kommentoivat juomistasi

Yksi ensimmäisistä vihjeistä on, että ystävät alkavat ihmetellä juomistasi. Merkki kannattaa huomioida, sillä oma huomiokyky tulee vasta jälkijunassa. Hyvä tapa päästä kärryille juomisestaan on verrata kulutustaan suositeltuihin riskirajoihin.

Naisilla suurkulutuksen raja on 16 annosta viikossa tai viisi kerralla, miehillä 24 annosta viikossa tai seitsemän kerralla. Vaikka raja ei ylittyisikään, terveysriskejä on silti.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/alkoholinkayton-riskirajat-eivat-ole-samat-kuin-turvarajat

Alkoholi on mukana suurimmassa osassa suunnitelmistasi

Mikäli alkoholi on keskeisessä osassa sosiaalista elämääsi ja sen takia jää väliin asioita, joita ennen on ollut tapana tehdä, olet riskirajoilla. Vaihda äkkiä tapaamiset tuopin äärellä kahvitteluun tai johonkin yhteiseen urheilu- tai kulttuuriharrastukseen.

Tartut pulloon, kun tunnet olosi stressaantuneeksi

Alkoholi saattaa tuoda hetkellisen helpotuksen, muttei poista stressitekijää. Pian saatat kärsiä sekä stressistä että alkoholiongelmasta. Stressiä voi ehkäistä ennalta sekä lievittää vaikka urheilemalla tai mindfulness-harjoitusten avulla. Myös ajattelutavalla on vaikutusta siihen, miten stressin kokee.

Heräät säännöllisesti krapulassa

Silloin tällöin alkoholia käyttäväkin saattaa herätä krapulaisena, mutta jos pahasta olosta tulee toistuva aamuseuralainen, tulisi huolestua. Huono merkki on myös, ettei muista illan tapahtumia. Alkoholinkäytöstään voi pitää kirjaa myös kännykkäsovellusten avulla. Applen laitteissa toimii esimerkiksi IntelliDrink ja Androidissa AlcoDroid Alcohol Tracker. Drinkkien määrä ja koko tulisi kirjata ylös ennen niiden nauttimista, koska jälkikäteen se saattaa olla hankalaa.

Lue myös:

Lomailija, harkitsetko päiväkänniä? Tässä sen plussat ja miinukset

Aikuinen, miksi salakuljetat festareille viinaa?

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua – ehkä lomankin

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tilaajille
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen

Yli miljoona suomalaista tekee henkisesti raskasta työtä, jossa on vaara kyynistyä. Ensihoitaja Mika Länsisola kertoo, miten työ on muuttanut häntä.

Kutsumusammatti. Palkitseva ja mielenkiintoinen työ, jolla on merkitystä. Samalla kuitenkin duuni, jossa joutuu päivittäin kasvotusten esimerkiksi kurjuuden, sairauden, päihteiden ja syrjäytymisen kanssa.

Joka neljännellä suomalaisella on henkisesti raskas työ, kertoo Työterveyslaitoksen...