Maistuu, mutta maistuuko jo liiankin hyvin? Kuva: Shutterstock
Maistuu, mutta maistuuko jo liiankin hyvin? Kuva: Shutterstock

Hyväntuulinen tissuttelu saattaa luisua vähitellen kohti liikakäyttöä. Ainakin näihin varoitusmerkkeihin pitäisi herätä.

Viime viikolla näyttelijät Shia LaBeouf sekä Robin Williams kertoivat hakeutuneensa hoitoon alkoholismin vuoksi. Jälkimmäinen tosin on pysynyt kuivilla vuodesta 2006, mutta hänen edustajansa kertoi People-lehdelle, että mies haluaa ”sitoutua jatkuvaan parantumiseenn”.

Kesätissuttelu saattaa tuoda hyvän lomafiiliksen, mutta riskinä on, että se jää päälle myös arjessa. Health.com listasi seitsemän yleistä merkkiä, joista voi päätellä, että alkoholinkäytöstä on tulossa ongelma.

– Niillä, jotka tunnistavat ongelman ennen kuin se kehittyy varsinaiseksi addiktioksi, on paremmat mahdollisuudet vähentää käyttöä ja minimoida alkoholin rooli elämässään, sanoo tohtori John F. Kelly lehdelle.

Asetat rajoja, muttet pysy niissä

Jos päätät joka kerta, että juot tänään pari, mutta rikot päätöksesi toistuvasti, alkoholista voi olla muodostumassa ongelma. Vielä on kuitenkin mahdollista kääntää suuntaa.

Selvitä, mikä saa sinut juomaan ja yritä vältellä sellaisia tilanteita, paikkoja ja ihmisiä. Jos se ei ole mahdollista, pidä mukanasi listaa syistä olla juomatta sekä sellaisen luotettavan ihmisen puhelinnumeroa, jolle voit soittaa ja saada tukea. Juomisistaan kannattaa myös pitää kirjaa.

Ystävät kommentoivat juomistasi

Yksi ensimmäisistä vihjeistä on, että ystävät alkavat ihmetellä juomistasi. Merkki kannattaa huomioida, sillä oma huomiokyky tulee vasta jälkijunassa. Hyvä tapa päästä kärryille juomisestaan on verrata kulutustaan suositeltuihin riskirajoihin.

Naisilla suurkulutuksen raja on 16 annosta viikossa tai viisi kerralla, miehillä 24 annosta viikossa tai seitsemän kerralla. Vaikka raja ei ylittyisikään, terveysriskejä on silti.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/alkoholinkayton-riskirajat-eivat-ole-samat-kuin-turvarajat

Alkoholi on mukana suurimmassa osassa suunnitelmistasi

Mikäli alkoholi on keskeisessä osassa sosiaalista elämääsi ja sen takia jää väliin asioita, joita ennen on ollut tapana tehdä, olet riskirajoilla. Vaihda äkkiä tapaamiset tuopin äärellä kahvitteluun tai johonkin yhteiseen urheilu- tai kulttuuriharrastukseen.

Tartut pulloon, kun tunnet olosi stressaantuneeksi

Alkoholi saattaa tuoda hetkellisen helpotuksen, muttei poista stressitekijää. Pian saatat kärsiä sekä stressistä että alkoholiongelmasta. Stressiä voi ehkäistä ennalta sekä lievittää vaikka urheilemalla tai mindfulness-harjoitusten avulla. Myös ajattelutavalla on vaikutusta siihen, miten stressin kokee.

Heräät säännöllisesti krapulassa

Silloin tällöin alkoholia käyttäväkin saattaa herätä krapulaisena, mutta jos pahasta olosta tulee toistuva aamuseuralainen, tulisi huolestua. Huono merkki on myös, ettei muista illan tapahtumia. Alkoholinkäytöstään voi pitää kirjaa myös kännykkäsovellusten avulla. Applen laitteissa toimii esimerkiksi IntelliDrink ja Androidissa AlcoDroid Alcohol Tracker. Drinkkien määrä ja koko tulisi kirjata ylös ennen niiden nauttimista, koska jälkikäteen se saattaa olla hankalaa.

Lue myös:

Lomailija, harkitsetko päiväkänniä? Tässä sen plussat ja miinukset

Aikuinen, miksi salakuljetat festareille viinaa?

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua – ehkä lomankin

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!