Liian hapokasta? Kokeile jotain toista lajia! Kuva: Shutterstock
Liian hapokasta? Kokeile jotain toista lajia! Kuva: Shutterstock

Luulitko, että terveydestä huolehtimiseen kuuluu pelkkiä uhrauksia? Onneksi ei. Hyvinvointi saa olla myös hauskaa.

Hyvinvoinnin takia tehdyistä uhrauksista saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä, urheilu- ja hyvinvointiekspertti Krista Stryker kirjoittaa
Mind BodyGreen
-sivustolla.

Hänen mukaansa kaikki vinkit eivät toimi kaikille. Sopimattomien neuvojen noudattaminen väkisin saattaa johtaa vain siihen, etteivät liikunta ja itsestä huolehtiminen enää tunnukaan hauskoilta.

Kristan mukaan seuraavat neljä tekoa eivät välttämättä ole hyväksi keholle, mielelle tai kummallekaan.

1. Itsensä pakottaminen juoksemaan

Juokseminen on hyvä keino päästä kuntoon – joillekin. Osa on luonnostaan juoksijoita, jotka kokevat endorfiinihumalan nopeasti, mutta toisille juoksu on maailman puuduttavinta tamppaamista.

Jep, suurin osa kyllä tottuu juoksemiseen ennemmin tai myöhemmin, mutta jos tekisit mieluummin mitä tahansa muuta kuin juoksisit, Krista kehottaa etsimään lajin, josta nautit. Sellaisesta harrastuksesta on helpompi pitää kiinni kuin tavasta lähteä lenkille hampaat irvessä.

2. Aerobisen- ja voimaharjoittelun erottaminen

Personal trainerit suosittelevat valmennettavilleen sekä lihaskunto- että aerobisia treenejä – mutta Kristan mukaan nämä kaksi voi ihan hyvin myös yhdistää. Näin treenistä on mahdollista saada supertehokasta.

Kokeile esimerkiksi kiertoharjoittelua, jossa vuorottelevat lihaskunto- ja aerobiset liikkeet. Toinen vaihtoehto esimerkiksi hyppiä narua tai tehdä lyhyitä juoksupyrähdyksiä lihaskuntoliikesarjojen välissä. Näin säästyy aikaa – ja kuntoonkin saattaa päästä nopeammin.

3. Suosikkiruokien välttäminen niiden mahdollisen epäterveellisyyden vuoksi

Moni dieetti pakottaa luopumaan kaikista herkuista. Ruokavalio alkaa maistua puulta, ja mielikin saattaa katkeroitua, kun kaikki nautinnot ovat kiellettyjä. Uhkana on repsahtaminen sillä hetkellä, kun tahdonvoima loppuu.

Kun treenaa säännöllisesti ja syö pääasiassa terveellisesti, mikään ei estä satunnaisten herkkujen sallimista. Tällainen käyttäytyminen myös kannustaa pysymään terveellisissä elintavoissa pidempään kuin kesäksi kuntoon -dieetin ajan.

4. Pakonomainen kaloreiden laskeminen ja liikunta

Krista kirjoittaa laskeneensa sekä syömänsä että kuluttamansa kalorit millintarkasti, mutta edistystä ei alkanut tapahtua ennen kuin hän hellitti hieman otettaan – rentous toi lopulta toivotut lopputulokset. Stressihormoni kortisoli yleensä hankaloittaa painonpudotusta, joten jokaisesta kalorista ei kannata kantaa huolta.

Lue myös:


8 tapaa, jotka sotkevat aineenvaihduntasi


Fitnessurheilija Janni Hussi: Ruokahalu palasi, kun stressi helpotti


Venytystä vai hierontaa? Näin palaudut treenistä fiksusti

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.