New Yorkissa asiakas voi jo valita naiskuljettajan. Suomessa palvelua ei ainakaan vielä ole koettu tarpeelliseksi. Kuva: Shutterstock
New Yorkissa asiakas voi jo valita naiskuljettajan. Suomessa palvelua ei ainakaan vielä ole koettu tarpeelliseksi. Kuva: Shutterstock

Ahdisteleviin mieskuljettajiin kyllästyneet naiset voivat muun muassa Latviassa tilata nykyään taksin, jota ajaa varmuudella aina nainen.

Uusi taksipalvelu on jo käytössä Liettuassa ja Latviassa. New Yorkissa se lanseerataan tänä syksynä. SheRide-nimellä kulkeva kyyti toimii samoin kuin suosittu Uber-taksi. Asiakas lataa kännykkäänsä mobiilisovelluksen, jonka avaamalla hän näkee vapaana olevat autot ja voi tilata taksin haluamaansa paikkaan.

Uusimpia kuljetusalan trendejä Suomen Taksiliitossa seuraava Jukka Kuusisto on kuullut palvelusta muttei usko, että sillä olisi käyttöä meillä.

 – Meillä taksijärjestelmä on niin hyvin organisoitua, ettei asiakkaiden tarvitse ainakaan turvallisuuden puolesta olla huolissaan. Tiedämme jokaisen kuljettajan ja saamme nopeasti jäljitettyä heidät, jos asiakkaalla on huomautettavaa.

Jukka uskoo silti, että naisasiakkaiden pelko on aiheellinen. Varsinkin suurkaupungeissa.

 – Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin siellä saa jo olla yöaikaan tarkkana, että mihin kyytiin nousee. Suurkaupungeissa melkein kuka tahansa voi ajaa taksia. Se näkyy sitten harmaan talouden kasvamisena ja muina lieveilmiöinä, Kuusisto sanoo.

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.