Tieteentekijöiden liitto valitsi Mari K. Niemen vuoden tieteentekijäksi. Kuva: Veikko Somerpuro
Tieteentekijöiden liitto valitsi Mari K. Niemen vuoden tieteentekijäksi. Kuva: Veikko Somerpuro

Naiset, erilaiset miehet ja maahanmuuttajat ovat ahtaalla asiantuntijoina. Heitä ei kuulla tai nähdä.

Vuoden tieteentekijäksi juuri valittu valtiotieteen tohtori Mari K. Niemi on huolissaan Suomen tasa-arvokehityksestä ja maineesta maailmalla.

– Meillä on kahdeksan puoluetta eduskunnassa, ja niistä pienintä johtaa nainen. Meillä on ollut naispresidentti ja kolme naista suurten puolueiden johdossa, mutta nyt tilanne on aivan erilainen. Suomella on hirveän hieno maine maailmalla, ja se on perustunut faktoihin: naisilla on ollut meillä vahva asema ja heitä nousi jo politiikkaan johtajiksikin. Mutta tasa-arvokehitys voi pysähtyä ja edelläkävijämaan maine voidaan myös menettää.

Erityisesti tämä on hälyttävää:

– Alle 30 prosenttia suomalaisen uutismedian käyttämistä asiantuntijoista on naisia. Olemme maailman kärkikastia monessa asiassa, kuten naisten koulutustasossa. Silti tämä todellisuus ei näy siinä, ketkä julkisuudessa esiintyvät asiantuntijoina.

Suomessa naisia näkyy puhumassa useammin vaikkapa perhesuhteista, kun miehet puhuvat politiikasta ja taloudesta. Se on Niemen mukaan vanhanaikaista. Yksi selitys on se, että miehiä on perinteisesti pidetty asiantuntijoina.

– Politiikkaa seuraavat tytöt ja pojat saattavat ajatella, että politiikka on vain miesten juttu. Mutta politiikka kuuluu meille kaikille. Se on todellakin myös tyttöjen ja naisten juttu!

Niemi on seurannut politiikkaa lapsesta lähtien ja kannustaa kaikkia sen pariin. Hänen mielestä politiikkaa pitää ymmärtää, jotta ymmärtäisi yhteiskuntaa.

Myös erilaiset miehet ja maahanmuuttajat ovat ahtaalla

Sen lisäksi, että naiset eivät pääse esiin asiantuntijoina, myös asiantuntijamiehet ovat yleensä samanlaisia: matalaäänisiä pukumiehiä. Mutta eiväthän kaikki miehetkään ole sellaisia!

– Se ei ole miehillekään reilua, jos asiantuntijuus määrittyy osin ulkoisten tekijöiden perusteella. Asiantuntijuuden lokeroa pitää ravistella. Asiantuntemus on sitä, että tiedät asiasta vaikkapa tekemäsi tutkimuksen perusteella. Sillä, sanotko asiasi puku päällä ja matalalta vai korkealla äänellä ja nopeasti, ei pitäisi olla mitään merkitystä.

Naisten ja erilaisten miesten lisäksi ahtaalle joutuvat myös maahanmuuttajat, koska Suomessa on totuttu kuuntelemaan vain täydellistä suomea puhuvia.

All Male Panel muutti maailmaa

Niemi taistelee itse asiantuntijalokeroita vastaan niin, ettei enää aktiivisesti mieti, miltä kuulostaa. Mutta ei asia pelkästään sillä muutu, vaan asiantuntijoita kuuntelevienkin pitäisi ravistella omia stereotypioitaan.

– Kun menet lääkäriin, millaisen asiantuntijan hyväksyt? Omat stereotypiat on tärkeä tunnistaa. Toimittajien on etsittävä aktiivisesti naisasiantuntijoita, ja asiantuntijanaisten kannattaa rohkaistua ottamaan paikkansa. Voimme tukea siinä toisiamme. Yleisö voi vaatia, kenen ääntä haluaa kuulla. Konferenssiin osallistuva mies voi sanoa, ettei tule, jos mukana ei ole naisia.

Hyvä ja onnistunut esimerkki tästä on Saara Särmän ja Rosa Meriläisen miespaneeliprojekti All Male Panel. Sen tarkoituksena on osoittaa sormella asiantuntijatilaisuuksia, joihin ei ole valittu yhtäkään naista. All Male Panel on huomattu ulkomaita myöten, ja Niemen mukaan on ollut hykerryttävä huomata, että asia nousee esiin nyt joka konferenssissa. Sellaista noloutta, että naiset olisi sivuutettu, varotaan.

– Olemme pieni maa ja pärjäämme maailmalla tiedolla ja tutkimuksella. Paljon laadukasta yhteiskuntakritiikkiä voi jäädä kuulematta, koska sen tuntevat asiantuntijat eivät pääse ääneen. On paljon tutkijoita, miehiä ja etenkin naisia, jotka eivät näy mutta joilla on fiksua sanottavaa.

Haastattelimme Mari K. Niemeä Me Naiset 45/2015 -lehteen. Jutussa hän kertoo, miksi naispoliitikkoa tytötellään ja voiko sukupuolesta olla poliitikolle hyötyä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.