Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi harvoista suomalaisnaisista, joista on jo Wikipedia-artikkeli. Sekin kaipaa kuitenkin täydennystä. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala
Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi harvoista suomalaisnaisista, joista on jo Wikipedia-artikkeli. Sekin kaipaa kuitenkin täydennystä. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala

Wikipediasta löytyy huonosti naisia, ja se ei ole mikään yhdentekevä juttu. Sata naista Wikipediaan -tapahtuma haluaa korjata asian.

Jo vuonna 2011 maailmalla nousi kohu siitä, että vain alle 15 prosenttia Wikipedia-artikkeleiden kirjoittajista on naisia. Lehdet ovat raportoineet myös, että Wikipediaan kirjoittavat naiset kohtaavat sivustolla häirintää.

Moni pitää Suomea tasa-arvon mallimaana, mutta Wikipedian perusteella ei näytä siltä. Alle viidesosa suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista käsittelee naisia.

”Wikipedia on maailman käytetyin hakuteos ja seitsemänneksi liikennöidyin verkkosivusto.”

Helsingin yliopiston kirjasto, Wikimedia-järjestö ja nykytaiteen museo Kiasma järjestävät naistenpäivänä 8. maaliskuuta Helsingissä kaikille avoimen Sata naista Wikipediaan -tilaisuuden. Tavoitteena on kirjoittaa sata Wikipedia-artikkelia suomalaisista vaikuttajanaisista. Mukana on myös muita pääkaupunkiseudun kirjastoja, museoita ja arkistoja.

Wikipedialla on väliä

”Wikipedia on maailman käytetyin hakuteos ja seitsemänneksi liikennöidyin verkkosivusto. Tieto, joka on Wikipediassa, löytää lukijansa. Huolella tehty ja hyvillä lähdeviitteillä varustettu Wikipedia-artikkeli lisää aiheen ymmärrystä ja johdattaa kiinnostuneen lukijan eteenpäin syventävän tiedon äärelle”, erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen kirjoittaa Kiasman blogissa.

”Siksi Wikipedialla on väliä. Siksi kulttuuri kuuluu Wikipediaan, ja siksi naiset kuuluvat Wikipediaan”, hän jatkaa.

Facebook-tapahtumassa on nyt vajaat 400 osallistujaa.

Tapahtuman Wikipedia-artikkelissa on lista vaikuttajanaisista, joista järjestäjät ja heidän yhteistyökumppaninsa toivovat artikkeleita tai niiden laajentamista. He ovat esimerkiksi taiteilijoita ja tekniikan alan naisia. Oman ehdotuksensa artikkelin aiheeksi voi lähettää samalla, kun ilmoittautuu tapahtumaan.

Järjestäjät auttavat osallistujia aiheiden valinnassa, tiedonhaussa ja artikkeleiden kirjoittamisessa.

Sata naista Wikipediaan -tapahtuma järjestetään Helsingin yliopiston kirjaston Kaisa-talossa 8. maaliskuuta kello 12–19. Osallistua saa hetkeksi tai vaikka koko päiväksi. Mukaan voi ilmoittautua verkkolomakkeella. Lisätietoa löytyy Helsingin yliopiston kirjaston sivuilta.

Vierailija

Naiset puuttuvat Wikipediasta – suomalaiset ryhtyivät kapinaan

Voisiko vihdoin myös muillekkin naisille antaa mahdollisuuden vaikuttaa näihin tapahtumiin ja osallistua vaikuttamiseen, kuin vain niille jotka asuvat pääkaupunki seudulla.on turhauttavaa aina huomata sama kaava ja sanoa samasta asiasta.muuallakin on fiksuja naisia ja kiinnostusta aiheeseen.naiset tarvitsisivat oman lehden jossa kerrotaan maailman laajuisesti näistä vaikuttajista kaikilta aloilta!myös nykyaikana toimivista naisista tieteessä taiteessa tekniikassa.heidän keksinnöistään ja...
Lue kommentti