Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi harvoista suomalaisnaisista, joista on jo Wikipedia-artikkeli. Sekin kaipaa kuitenkin täydennystä. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala
Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi harvoista suomalaisnaisista, joista on jo Wikipedia-artikkeli. Sekin kaipaa kuitenkin täydennystä. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala

Wikipediasta löytyy huonosti naisia, ja se ei ole mikään yhdentekevä juttu. Sata naista Wikipediaan -tapahtuma haluaa korjata asian.

Jo vuonna 2011 maailmalla nousi kohu siitä, että vain alle 15 prosenttia Wikipedia-artikkeleiden kirjoittajista on naisia. Lehdet ovat raportoineet myös, että Wikipediaan kirjoittavat naiset kohtaavat sivustolla häirintää.

Moni pitää Suomea tasa-arvon mallimaana, mutta Wikipedian perusteella ei näytä siltä. Alle viidesosa suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista käsittelee naisia.

”Wikipedia on maailman käytetyin hakuteos ja seitsemänneksi liikennöidyin verkkosivusto.”

Helsingin yliopiston kirjasto, Wikimedia-järjestö ja nykytaiteen museo Kiasma järjestävät naistenpäivänä 8. maaliskuuta Helsingissä kaikille avoimen Sata naista Wikipediaan -tilaisuuden. Tavoitteena on kirjoittaa sata Wikipedia-artikkelia suomalaisista vaikuttajanaisista. Mukana on myös muita pääkaupunkiseudun kirjastoja, museoita ja arkistoja.

Wikipedialla on väliä

”Wikipedia on maailman käytetyin hakuteos ja seitsemänneksi liikennöidyin verkkosivusto. Tieto, joka on Wikipediassa, löytää lukijansa. Huolella tehty ja hyvillä lähdeviitteillä varustettu Wikipedia-artikkeli lisää aiheen ymmärrystä ja johdattaa kiinnostuneen lukijan eteenpäin syventävän tiedon äärelle”, erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen kirjoittaa Kiasman blogissa.

”Siksi Wikipedialla on väliä. Siksi kulttuuri kuuluu Wikipediaan, ja siksi naiset kuuluvat Wikipediaan”, hän jatkaa.

Facebook-tapahtumassa on nyt vajaat 400 osallistujaa.

Tapahtuman Wikipedia-artikkelissa on lista vaikuttajanaisista, joista järjestäjät ja heidän yhteistyökumppaninsa toivovat artikkeleita tai niiden laajentamista. He ovat esimerkiksi taiteilijoita ja tekniikan alan naisia. Oman ehdotuksensa artikkelin aiheeksi voi lähettää samalla, kun ilmoittautuu tapahtumaan.

Järjestäjät auttavat osallistujia aiheiden valinnassa, tiedonhaussa ja artikkeleiden kirjoittamisessa.

Sata naista Wikipediaan -tapahtuma järjestetään Helsingin yliopiston kirjaston Kaisa-talossa 8. maaliskuuta kello 12–19. Osallistua saa hetkeksi tai vaikka koko päiväksi. Mukaan voi ilmoittautua verkkolomakkeella. Lisätietoa löytyy Helsingin yliopiston kirjaston sivuilta.

Vierailija

Naiset puuttuvat Wikipediasta – suomalaiset ryhtyivät kapinaan

Voisiko vihdoin myös muillekkin naisille antaa mahdollisuuden vaikuttaa näihin tapahtumiin ja osallistua vaikuttamiseen, kuin vain niille jotka asuvat pääkaupunki seudulla.on turhauttavaa aina huomata sama kaava ja sanoa samasta asiasta.muuallakin on fiksuja naisia ja kiinnostusta aiheeseen.naiset tarvitsisivat oman lehden jossa kerrotaan maailman laajuisesti näistä vaikuttajista kaikilta aloilta!myös nykyaikana toimivista naisista tieteessä taiteessa tekniikassa.heidän keksinnöistään ja...
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos