Baaritiskin tuntemattomalta voi saada paitsi puhelinnumeron myös unohtumattoman elämänohjeen. Kuva: Shutterstock.
Baaritiskin tuntemattomalta voi saada paitsi puhelinnumeron myös unohtumattoman elämänohjeen. Kuva: Shutterstock.

Joskus ikimuistoisen elämänohjeen kuulee silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Elämäsi parhaan (tai huonoimman) neuvon saattaa kertoa ihan joku tuntematon: kätilö, gynekologi tai kaverin muuttoapulainen. Nämä yllättävissä tilanteissa kuullut neuvot ovat jääneet mieleen.

Tulevia sairauksia on turha vielä sairastaa

”Tämä on paras neuvo, jonka olen koskaan saanut. Kun äitini sairasti syöpää, vietin paljon aikaa syöpäosastolla. Tapasin siellä vuodepaikkaa odottavan naisen, joka oli vähän heikossa kunnossa. Hän kuuli sivusta, kun juttelin äidille, että tämän kokemuksen jälkeen tulen varmaan itse luulosairaaksi, ja sanoi: "Tulevia sairauksia on turha vielä sairastaa." Yllättävää, outoa ja niin osuvaa.”

Pukeudu kuin esimiehesi

”Vaihdoin töissä osastoa ja sain yllättäen sähköpostin vanhemmalta kollegalta. Hän halusi antaa neuvoja tulevaan työhöni ja muistutti kaikesta tärkeästä, esimerkiksi siitä, muistaisin välillä pyytää lisää palkkaa. Yksi ohjeista kuitenkin hämmensi. Hän neuvoi pukeutumaan aina niin kuin minua ylemmät pukeutuvat. Silloin olisin ikään kuin yksi heistä. Mietin tietysti heti, pukeudunko nyt liian homssuisesti.”

Osta viinikaappi, älä mikroa

”Esikoistyttömme syntymän jälkeen juttelimme mahtavan kätilön kanssa kaikesta mahdollisesta ennen kotiinlähtöä. Suunnittelimme ääneen, että nyt on sitten hommattava se mikroaaltouuni, että saadaan tarvittaessa maito lämpimäksi. Miksi ihmeessä, kätilö kysyi. "Ette te tarvitse sitä mihinkään." Ehkä nyt onkin oikea aika hankkia viinikaappi, suunnittelimme, ja kätilö suositteli samaa voimakkaasti, sillä siitä olisi meille paljon enemmän iloa.”

Älä ota itsellesi ankkuria

”Tapasin työn kautta liki 90-vuotiaan herrasmiehen. Juttelimme tuntikausia työasioista, kunnes hän yhtäkkiä kysyi, onko minulla puolisoa. Vaivaannuin aavistuksen, mutta kerroin, että on. Mies jatkoi utelua. Onko se hyvä mies? "Älä ota itsellesi ankkuria", hän sanoi. Neuvo on jäänyt mieleen, koska se tiivistää hyvin sen, miten itsekin ajattelen: ihan kivaan ei kannata tyytyä.”

Muista maailman yleisin ehkäisykeino

”Puhuin kerran gynekologini kanssa ehkäisystä ja sain häneltä vinkin: "Sitten on tietysti tämä maailman yleisin ehkäisykeino – varmat päivät." Olin aika tyrmistynyt, että hän suositteli niitä.”

Jätä se

”Jätin viime hetkellä poikaystäväni, jonka luokse olin juuri muuttamassa toiselle puolelle Suomea. Tätä ei olisi tapahtunut ilman todella yllättävää kohtaamista ja neuvoa. Olin käymässä poikaystäväni luona ja järjestämässä asioita. Meille tuli illalla riitaa ja vietimme yön eri osoitteissa. En saanut aamulla poikaystävääni kiinni ja menin siksi suoraan hänen ystävänsä luo, jota hän oli menossa muuttamaan samaisena päivänä. Poikaystävääni ei aamusta näkynyt, mutta muuttoporukassa oli minulle tuntematon nainen, joka ilman suurempia esittelyjä tokaisi, että minun kannattaisi hankkiutua eroon poikaystävästäni. Hän kieltäytyi ensin perustelemasta neuvoaan, mutta kun vaadin selitystä, hän paljasti, että poikaystäväni oli pettänyt minua vuoden aikana lukuisten naisten kanssa.

Valitettavasti sain vielä samana iltana puristettua saman totuuden irti poikaystävästäni. Erosimme heti, ja muutin ex tempore nykyiseen kotikaupunkiini, jossa elämäni muuttui pian kaikin puolin onnellisemmaksi. Olen monta kertaa kauhulla miettinyt, mitä kaikkea olisin menettänyt, jos tuo nainen ei olisi avannut suutaan sinä ankeana aamuna.”

Sinusta ei ole tälle alalle

”Olin nuorena tyttönä työharjoittelussa unelmieni työpaikassa. Olin vielä ihan noviisi ja pihalla, mutta tiesin, että tätä työtä haluan tehdä isona. Yhdessä työpaikan illanvietossa humaltunut kollega tuli jututtamaan ja kertoi, että minusta ei ikinä ole tälle alalle. Olin hänestä liian arka ja ujo, eikä hän käsittänyt, miten tulisin selviämään elämästä. Olin pöyristynyt ja loukkaantunut, mutta sisuunnuin ja päätin, etten piittaa tuntemattoman kännipuheista. Nykyään teen tyytyväisenä juuri sitä työtä, johon minusta ei ikinä pitänyt olla.”

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.