Näky Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolella oli tiistaina kuin The Handmaid'äs Tale -televisiosarjasta. Kuvat: Reuter
Näky Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolella oli tiistaina kuin The Handmaid'äs Tale -televisiosarjasta. Kuvat: Reuter

The Handmaid's Tale -televisiosarjan kylmäävällä kuvastolla on tarkoitus muistuttaa Yhdysvaltain päättäjiä naisten oikeudesta omaan kehoonsa.

Televisiosarjat tarjoavat paitsi viihdettä, joskus myös tapoja tehdä vastarintaa. Suositun The Handmaid's Tale -televisiosarjan ahdistavaa kuvastoa hyödynnetään nyt Yhdysvalloissa protesteissa, jotta naisilla olisi jatkossakin mahdollisuus ehkäisyyn ja aborttiin.

Uusi hittisarja The Handmaid's Tale perustuu Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin vuodelta 1985. Sarjan kylmäävä maailmankuva kuitenkin tuntuu valitettavan ajankohtaiselta varsinkin Yhdysvalloissa. Suomessa sarjaa esittää HBO Nordic.

Presidentti Donald Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa on pelätty perhesuunnittelua tarjoavan Planned Parenthood -järjestön joutuvan vaikeuksiin, mikä on johtanut mielenosoituksiin. Huhtikuussa Trump allekirjoitti lain, jonka mukaan osavaltiot voivat vetää julkisen rahoituksen pois järjestöiltä, jotka tuottavat aborttipalveluita.

Orjattarien asuissa

Äänestys uudesta terveydenhuoltolaista on siirretty heinäkuun puolelle, ja Planned Parenthoodin aktiivit ja tukijat koettavat vielä pelastaa rahoituksen. Tiistaina Washingtonissa Yhdysvaltain kongressin edustalla järjestettiin The Hill -sivuston mukaan mielenosoitus, jossa 30 aktiivia pukeutui The Handmaid's Talesta tuttuihin punaisiin viittoihin ja valkoisiin päähineisiin.

Tarkoitus oli kiinnittää huomiota siihen, miten naisille käy, jos perhesuunnittelua tarjoavilta järjestöiltä viedään rahoitus. The Handmaid's Talessa punaisia viittoja käyttävät orjattaret, joiden ainoa tarkoitus on toimia lisääntymiskoneina naisia alistavassa yhteiskunnassa.

Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.
Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.

Televisiosarjassa orjattaret ovat pakotettuja harrastamaan seksiä isäntänsä kanssa ja kantamaan näiden lapsia – ja lapsen hieman kasvettua heidät lähetetään orjuuteen taas seuraavaan perheeseen.

Tämä ei  ole ensimmäinen kerta, kun The Handmaid's Tale -sarjan kylmää maailmaa hyödynnetään protesteissa. Ainakin Teksasissa, Ohiossa ja Missourissa on jo aiemmin nähty orjattariksi pukeutuneita mielenosoittajia. 

Ei rahaa perhesuunnitteluun

Barack Obaman presidenttikaudella julkisen rahoituksen poistaminen Planned Parenthoodiin kaltaisilta järjestöiltä oli kiellettyä. CNN:n mukaan Obama perusteli linjaansa sillä, että samat järjestöt tarjoavat perhesuunnittelua ja muitakin terveyspalveluita.

Aiemminkaan veronmaksajien rahoja ei voitu käyttää abortteihin, vaan ne piti ohjata järjestöjen muihin palveluihin. CNN raportoi Planned Parenthoodin ilmoittaneen, että aborttien osuus järjestön palveluista on kolme prosenttia. Julkista rahoitusta on käytetty pääosin ei-toivottujen raskauksien ennaltaehkäisyyn.

Nyt republikaanit suunnittelevat uutta terveydenhuoltolakia, joka kieltäisi Planned Parenhoodin rahoittamisen ainakin vuodeksi ja rajoittaisi abortteja korvaavien vakuutusten tukemista. On arvioitu, että Planned Parenthoodin rahoituksen lopettaminen maksaisi seuraavan vuosikymmenen aikana hallitukselle yli 130 miljoonaa dollaria ja jättäisi satoja tuhansia ihmisiä ilman terveydenhuoltoa. 

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.