Hiustenvärjäyksen ei pitäisi olla tuskainen projekti – kuten ei minkään kosmetiikan käyttäminen. Kuva Shutterstock
Hiustenvärjäyksen ei pitäisi olla tuskainen projekti – kuten ei minkään kosmetiikan käyttäminen. Kuva Shutterstock

Harkitse tarkkaan, mitä käsittelyjä otat.

Hiusväri voi saada aikaiseksi ihanan uuden lookin – tai sitten jotain todella ikävää. Helsingin Sanomat kertoo (19.7.) Kristiina Bäckströmistä, 21, joka sai jo teini-ikäisenä hiusväristä ihottumaa päänahkaansa. Hän kuitenkin jatkoi hiusten värjäämistä. 

Vuosia myöhemmin Viron-reissulla tukka taas värjättiin, jonka jälkeen toinen puoli Bäckströmin kasvoista alkoi turvota. 

HS:n artikkelissa Bäckström kertoo uskovansa, että voimakas reaktio johtui hennatatuoinnista, jonka hän oli ottanut vuosia sitten. 

Musta hennatatutointi voi sisältää parafenyleenidiamiinia, jota voi olla myös hiusväreissä. Ennen värjäystä otettu hennatatuointi herkistää allergialle, ja hiustenvärjäys voi käynnistää reaktion. 

Kosmetiikalle herkistyminen on yksilöllistä. Monen keho ei reagoi, vaikka siihen lappaisi mitä, mutta toiset voivat olla herkkiä joillekin ainesosille. Jos kuulut jälkimmäisiin, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes voi auttaa. Sen esite ja sivusto sussiunatkoon.fi neuvovat kosmetiikan käytössä ja allergiakysymyksissä. Tietoa saa myös esimerkiksi Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen sivulta kosmetiikka-allergia.fi.

Tukes käynnisti heinäkuussa kampanjan, jolla se pyrkii levittämään tietoa etenkin nuorille kauneustuotteiden allergiariskeistä. Musta hennatatuointi saattaa olla sellainen, mutta muitakin riskikäsittelyjä on.

Myös nämä kaksi kauneushoitoa voivat aiheuttaa allergisia reaktioita:  

  • Rakennekynnet

Valmistusprosessissa käytettävät akrylaatteja sisältävät materiaalit voivat johtaa allergisiin ihoreaktioihin, ja iho kynnen ympärillä voi alkaa punottaa.

  • Ripsenpidennykset

Räpsyripsien kiinnittämisessä käytetään liimaa, joka saattaa sisältää syanoakrylaatteja. Jos niitä pääsee iholle, voi syntyä ihoärsytystä tai allergisia reaktioita.

Katso pakkausmerkintää tarkkaan

Sussiunatkoon-sivulta saa tietoa myös pakkausmerkinnöistä, jotka Tukes kannustaa lukemaan erittäin tarkkaan. Mainoksista ei koskaan saa riittävän tarkkaa kokonaiskuvaa kosmetiikkatuotteen koostumuksesta. 
 
– Esimerkiksi hiusvärimainoksessa saattaa olla maininta tuotteen sisältämästä hiuksia hoitavasta ja ravitsevasta öljystä, ylitarkastaja Jarkko Loikkanen kertoo Tukesin tiedotteessa.

Hän sanoo, että harvemmin kuitenkin näkee mainoksessa maininnan, että hiusväri voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. 

– Tämä on kuitenkin yksi monista varoituksista, joita kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää pakkausmerkintöihin useimpien hiusvärituotteiden kohdalla, koska ne sisältävät herkistäviksi tiedettyjä ainesosia.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30