Freelancereista copywriter-työtä tekevät naiset ovat Ukon selvityksen mukaan melkoisessa palkkakuopassa. Kuva: Shutterstock
Freelancereista copywriter-työtä tekevät naiset ovat Ukon selvityksen mukaan melkoisessa palkkakuopassa. Kuva: Shutterstock

Ainakin kun puhutaan yhä yleistyvästä freelancer-työntekijöiden joukosta, Ukko.fi-laskutuspalvelun tiedote kertoo.

Naisen euro on 80 senttiä miehen eurosta. Tämähän on tuttu juttu jo kaikille! Paitsi että laskutuspalvelu Ukon mukaan tämä on puppua. Tänään lähetetyssä tiedotteessa Ukko kertoo naisen euron olevan oikeasti 64 senttiä. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia naisia, vaan freelance-työtä tekeviä. Siis toimittajia, kuvaajia, kuvittajia, kääntäjiä, taiteilijoita, näyttelijöitä, meikkaajia, copywritereita...

Tietonsa Ukko pohjaa tutkimukseen 8 000 käyttäjänsä laskutustiedoista. Laskutuspalvelun mukaan ero ei selity ulkoisilla tekijöillä, sillä Ukon käyttäjät määrittelevät itse palkkansa. Suurin ero on copywriter-työtä tekevillä. Naispuolisen copywritereiden euro on vain 24 senttiä miespuolisen eurosta.

– Etenkin aloittavat naisyrittäjät ovat varovaisia palveluidensa hinnoittelussa. Naisyrittäjät tarvitsevat täsmäkoulutusta palveluiden tuotteistamiseksi  ja erilaisten hinnoittelumallien omaksumiseksi, toteaa Naisyrittäjyyskeskuksen toimitusjohtaja Taru Päivike Ukon tiedotteessa.

Lue myös:

Nainen, et saa koskaan lisää palkkaa. Koskaan.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.