Pariskunnassa nainen on usein se, joka käyttää rahansa arkimenoihin. Kuva: Colourbox
Pariskunnassa nainen on usein se, joka käyttää rahansa arkimenoihin. Kuva: Colourbox

Naisen kannattaa miettiä, miten omaisuus ja menot parisuhteessa jaetaan.

”Kivaa tämä tasa-arvo”, kuittasi miestarjoilija, kun nainen maksoi pariskunnan laskun ravintolassa.

Mukavaa tosiaan on se, että Suomessa naisella on oikeus käydä töissä, tienata ja tuhlata siinä missä miehenkin. 1987 voimaan tullut tasa-arvolaki jo takaa sen, että naisilla ja miehillä on samat oikeudet ja velvollisuudet.

Tästä huolimatta varatuomari Leena Linnainmaa on kirjoittanut 736 sivuisen Naisen lakikirjan. Häh, eikö laki olekaan naisille ja miehille sama?

– Laki on sama, mutta asioiden merkitys ei tosiasiassa olekaan. Monet ongelmat koskettavat naisia eri tavalla, esimerkiksi perhevapaisiin liittyvät asiat. Tarkoitukseni on kannustaa naisia ottamaan selvää eduistaan erilaisissa elämäntilanteissa, ettei sinisilmäisyyttään tai tietämättömyyttään joudu pulaan, Linnainmaa sanoo.

Hänen mukaansa yllättävän usein tulee esiin, etteivät naiset tiedä, mihin erotessa johtaa se, että avoliitossa nainen on käyttänyt palkkansa ruokaan, lasten vaatteisiin ja muihin arkimenoihin ja mies omaisuuden hankkimiseen, ja autot ynnä muut on laitettu miehen nimiin. Samat ongelmat tulevat esiin avioliitossa, jossa on toimittu samoin ja parilla on avioehto.

– Eipä ole tullut vastaan tilannetta, jossa omakotitalo ja mersu olisivat erotessa naisen nimissä ja mies olisi käyttänyt kaikki rahansa ruokaan, Linnainmaa muistuttaa.

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lakia, jonka tarkoituksena on poistaa pahimmat epäkohdat, jotka liittyvät avoerojen omaisuudenjakoon.

– Kannatan lakia, koska olen seurannut oikeuskäytäntöä monta vuotta, ja kyllä se julma tilanne on, jos ei ole osannut katsoa omien etujensa perään. Asiaa ei ole helppo riitauttaa. Ensinnäkin käsittely vie käräjillä monta vuotta ja jos häviää, se on hirvittävä taloudellinen katastrofi, kun joutuu maksamaan toisen oikeudenkäyntikulutkin, Linnainmaa sanoo.

Jos teet avioehdon tai elät avoliitossa, mieti miten perheen talousasiat hoidetaan.

- Kuka maksaa perheen juoksevat arkimenot?
- Kenen nimiin omaisuus laitetaan?
- Kuka maksaa velat?
- Jos olet pitkään kotona lasten kanssa, miten hoituu eläketurva?

Jos elät avoliitossa, muista että

- toisen kuollessa perilliset voivat vaatia kodin myymistä.
- avoleski ei saa leskeneläkettä.
- avopuoliso ei peri, ellei testamenttia ole tehty.

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!