Ensin säännöt haltuun, sitten vasta tänne. Kuva: Shutterstock
Ensin säännöt haltuun, sitten vasta tänne. Kuva: Shutterstock

Pöntöllä käynti ei näemmä olekaan ihan yksinkertaista hommaa. Ainakaan julkisissa tiloissa.

Saako pöntöllä narauttaa pierun, onko julkisessa vessassa hyväksyttävää käydä isolla hädällä, saako tamponikääreen repäisemisestä kuulua ääni?

Jokin aika sitten AskRedditissä virinnyt keskustelu naisten kirjoittamattomista vessasäännöistä herätti Briteissä Daily Mailin ja Suomessa Iltalehden keskustelemaan aiheesta. Kommenttien perusteella kaikki mahdolliset vessaäänet on hiljennettävä julkisissa vessoissa, eikä tamponikäärettä avatessa saa kuulua rapinaa. Lisäksi vessakoppi olisi omien toimenpiteiden jälkeen hyvä raikastaa mojovalla hajuvesipilvellä.

Kuulostaako naurettavalta? Niinpä niin. Siksi päätimme koota oman vinkkilistamme:

Jos pierettää, pieraise. Mikäli naapurikopissa joku toinen päästelee menemään, älä ole siitäkään moksiskaan. Asiantuntijoiden mukaan pierun pidätteleminen voi olla jopa haitallista. Jos joku tuomitsee pöristelyäsi, voit helposti vedota siihen, että julkinen vessa lienee paras paikka paukutella verrattuna vaikkapa tanssilattiaan tai ravintopöytään.

Vessaharja ei nökötä pikkulan nurkassa vain siivoojaa varten. Käytä sitä, jos aiheutat sotkuja. Se on kohteliasta.

Kakkoshädän iskiessä kannattaa hoitaa homma kotiin. Vaikka monet välttelevät kakkaamista julkisissa vessoissa, siihen ei ole oikeastaan mitään syytä. Vessa on nimittäin keksitty vessassa käyntiä varten. Kellään ei ole myöskään velvollisuutta hiljentää luonnonääniään laittamalla hanaa lorisemaan. Pienen molskahduksen ei pitäisi saada ketään ahdistumaan, ja vettäkin säästyy.

Jos jätät jälkeesi hajuvanan, suihkauta mahdollista ilmanraikastinta perässäsi. Hajuvesillä ja voimakkaalla raikastimella ei kuitenkaan kannata lähteä lotraamaan, koska monet ovat keinotekoisille tuoksuille herkkiä.

Jos joku ryntää paniikissa veskiin, hänet kuuluu päästää jonon ohitse. Tai vaihtoehtoisesti: Jos itse on hädän partaalla, kannattaa pyytää lupaa kiilata. Ihmisten tulisi suhtautua siihen suopeasti.

Älä pelkää tamponi- tai sidekääreen rapinaa. Miksi ihmeessä ihmisen pitäisi salailla sitä, että on vaihtamassa tamponia tai sidettä?

Jos vessasta loppuu paperi, seuraavalle käyttäjälle tulee kertoa siitä suoraan. Jokainen haluaisi toisen toimivan samalla tavalla.

Auta lähimmäistä. Jos joku rohkenee pyytämään kuukautissuojaa, anna sellainen, jos laukustasi ylimääräinen löytyy. Myös viereisestä kopista tuleva vessapaperipyyntö on syytä täyttää.

Älä ota vessassa käyntiä liian vakavasti, äläkä murehdi. Julkisessa vessa käyminen on perin yksinkertaista: istu pöntölle, tee tarpeesi, siivoa jälkesi, pese kätesi ja poistu. Hyvin se menee!

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.