Microsoft, huonojen uutisten Tonava, on tulvinut taas.

Microsoftin tuore toimitusjohtaja Satya Nadella puhui torstaina naisten tietotekniikkakonferenssissa Yhdysvalloissa ja sanoi, ettei naisten pitäisi oikeastaan pyytää palkankorotuksia lainkaan vaan luottaa siihen, että järjestelmä kyllä aikanaan palkitsee, jos aihetta on. Palkankorotuksen pyytämättä jättäminen voi Nadellan mukaan olla naisille eräänlainen "supervoima".

Nadella siis vastasi kysymykseen, mitä neuvoja hän antaisi niille naisille, jotka arastelevat palkankorotuksen pyytämistä. Tällaisen typeryyden edessä tekee tietysti mieli lyödä nyrkki pöytään ja karjaista: "Ei jumalauta", mutta meidän naisten täytyy muistaa, ettei sellainenkaan käytös ole meille työelämässä sallittua.

Miehiltä reaktio edustaisi jämäkkyyttä ja määrätietoisuutta, naisilta taas ämmämäisyyttä ja hormonien aiheuttamaa tunnekuohua.

Toisaalta on vuosikausia väitetty, että naisten pienemmät palkat johtuvat siitä, etteivät naiset kehtaa pyytää lisää liksaa. Toisaalta taas Harvardin yliopistossa on tutkittu, ettei se siitäkään ole kiinni. Jos nainen vaatii lisää palkkaa, häntä pidetään ahneena, aggressiivisena – ja kauheana bitchinä.

Tee niin tai näin, teet aina väärin päin.

Nadella luonnollisesti joutui matelemaan Twitterissä ja muualla anteeksipyyntöjä. Voi, kiitos kovasti, sehän korjaakin kaiken. Varsinkin sen, että yhdellä maailman suurimmista teknologiayhtiöistä on toimitusjohtaja, jolla on tuollainen asenne.

Nadella sanoi myös, että naisten kannattaa luottaa palkka-­asioissa "karmaan". Koskeekohan se myös meitä luterilaisia tapakristittyjä?

Lue myös:

Näin selvität, paljonko työkaverisi tienaa

Tutkimus: tämän ikäisenä nainen ansaitsee eniten

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.