Pitääkö loppuvuosi elää minibudjetilla? Kuva: Shutterstock
Pitääkö loppuvuosi elää minibudjetilla? Kuva: Shutterstock

Tänään vietetään vuosittaista Naisten palkkapäivää.

Mihinkään suureen juhlaan ei ole syytä, vaikka teemapäivän nimi onkin mahtipontinen. Naisten palkkapäivällä toimihenkilökeskusjärjestö STTK haluaa kiinnittää huomion sukupuolten väliseen palkkaeroon.

Naisten palkat on tältä vuodelta maksettu, ja he työskentelevät kuvaannollisesti loppuvuoden palkatta.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisnaisten palkka on nyt 83,3 prosenttia miesten palkasta. Mutta miksi?

STTK:n tasa-arvoasioista vastaavan lakimiehen Anja Lahermaan mukaan palkkaero on monen eri tekijän summa. Myös sen ratkaisemiseen tarvitaan monia erilaisia toimenpiteitä.

Yksi STTK:n keino kohti samapalkkaisuutta on palkkasalaisuuden raottaminen. Uuden tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden.

– Luottamusmiehille tulee antaa riittävän tarkat tiedot palkkauksesta ja sen perusteista, jotta he voivat vertailla samassa ja samanarvoisessa työssä olevien naisten ja miesten palkkoja sekä löytää perusteettomat palkkaerot, Lahermaa sanoo.

Hänen mielestään palkkatasa-arvon edistämisen pitäisi olla osa kaikkea poliittista ja taloudellista päätöksentekoa. Työpaikoilla tasa-arvon tulisi kuulua henkilöstöpolitiikkaan, Lahermaa lisää.

– Palkkatasa-arvo ei ole mitenkään valinnainen tai vapaaehtoinen asia, vaan se tulee nähdä perus- ja ihmisoikeuskysymyksenä ja toimia sen mukaan. Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on Suomessa yleisesti tunnustettu yhteiskunnan ja työelämän perusarvo. Sen toteutuminen palkkauksessa on jäänyt kuitenkin vain juhlapuhetasolle.

Me Naisten pyynnöstä Lahermaa listasi seitsemän palkkatasa-arvoa edistävää asiaa.

Palkkatasa-arvo on mahdollista saavuttaa, kun

 • kaikki osapuolet eli niin työnantajien kuin palkansaajien työmarkkinajärjestöt sekä valtio sitoutuvat siihen aidosti ja ovat valmiit oikeasti tekemään toimenpiteitä samapalkkaisuustavoitteen saavuttamiseksi.

 • työn ja perheen tasapainottamiseen panostetaan.
  ”Kun mies etenee urallaan, niin harvoin mieheltä kuulee kysyttävän, että kuinka aiot yhdistää työn ja perheen, mutta kun nainen etenee urallaan, tämä kysymys esitetään usein naiselle.
  Työntekijän työn ja perheen yhteensovittamista helpottaa, jos pystyy vaikuttamaan siihen milloin työtä tekee - esimerkiksi liukuvaa työaikaa ja työaikapankkien hyödyntämistä – tai on mahdollisuus tehdä etätyötä.”

 • naisten urakehitystä tuetaan.
  ”Suomessa naiset ja miehet osallistuvat työelämään lähes yhtä paljon, mutta naiset käyttävät valtaosan perhevapaista. Naiset kantavat miehiä enemmän vastuuta kodinhoidosta ja lastenhoidosta. Näillä seikoilla on merkitystä siihen, miten paljon naiset voivat panostaa työuraansa ja sillä etenemiseen.”

 • perhevapaat jakautuvat tasaisemmin vanhempien kesken.
  ”Jos perhevapaat sekä kodista ja lapsista huolehtiminen jakautuisivat tasaisemmin naisten ja miesten kesken ja jos työtä ja perhe-elämää pystyisi nykyistä paremmin tasapainottamaan, naisten olisi helpompaa edetä urallaan. Naisten työmarkkina-asema on tällä hetkellä heikompi kuin miesten, pitkät katkot pois työelämästä perhevapaalla heikentävät työmarkkina-asemaa entisestään.”

 • työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmat ja niihin sisältyvät palkkakartoitukset tehdään laadukkaasti.

 • samapalkkaisuustavoite otetaan aina huomioon, kun neuvotellaan palkoista.

 • työpaikoilla on käytössä ajantasaiset, tasa-arvoiset, kannustavat, läpinäkyvät ja työn vaativuuden arviointiin perustuvat palkkausjärjestelmät.

Lähde: Anja Lahermaa, STTK

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.