Kas, lasikattohan se siinä! Kuva: Shutterstock
Kas, lasikattohan se siinä! Kuva: Shutterstock

Naisten on miehiä vaikeampaa edetä urallaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan vika ei ole naisten uskomuksissa itsestään, vaan muiden uskomuksissa naisista.

Viime vuonna Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg kehotti naisia nojaamaan rohkeasti eteenpäin, jotta nämä menestyisivät urallaan. Hänen kirjansa Lean In – naiset ja menestymisen tahto oli yksi vuoden puhutuimmista. Osa Sherylin sanomasta oli, että naiset itse ovat uralla etenemisensä ja menestyksensä tiellä – ja naisten itsensä on tehtävä asialle jotakin.

Sheryl Sandbergin mukaan naisia vaivaa itseluottamuksen puute, joka ilmenee esimerkiksi tiarasyndroomana. Harvard Business Review’ssä julkaistun tutkimuksen mukaan vika ei kuitenkaan ole naisten asenteissa. Tutkijat tekivät kyselyitä 25 000 Harvard Business Schoolista valmistuneelle kolmen sukupolven ajan.

Kyselyistä selvisi, että naiset ja miehet suhtautuivat työuriinsa yhtä kunnianhimoisesti. Siitä huolimatta miehet etenivät johtotehtäviin useammin kuin vastakkaisen sukupuolen edustajat. Tutkimuksissa ei kuitenkaan löydetty yhteyttä uramenestyksen ja perheeseen liittyvien päätösten, kuten matkustamisen vähentämisen ja joustavampien työaikojen, välillä.

– Naiset tekivät miehiä useammin sellaisia päätöksiä, mutta se ei selittänyt sukupuolten välistä kuilua ylemmässä johdossa, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Itse asiassa sekä johtotehtävissä olevat miehet että naiset vaativat työltään joustavuutta perhesyiden vuoksi useammin kuin hierarkiassa alempana työskentelevät. Suuri osa perheellisistä naisista työskenteli täysipäiväisesti, mutta he eivät silti edenneet urallaan.

Kysy, älä oleta

Olisiko vika siis sittenkin naisten asenteiden sijaan työpaikoilla vallitsevissa asenteissa?

– Tapa, jolla naisten urista puhutaan, korostaa usein heidän halukkuuttaan himmata tai pidättäydyä mahdollisuuksista, projekteista ja töistä, kirjoitetaan myös Harvard Business Review’n artikkelissa.

Suomessakin kahden viimeisen vuoden aikana 30–40-vuotiaita, uralla etenemisen kannalta parhaassa iässä olevia naisia on valunut työelämän ulkopuolelle, Ylen uutiset kertoi syyskuun lopulla.

– Jos työnhaku ei tuota tulosta, naisille on ehkä sosiaalisesti vähän hyväksyttävämpää kuin miehille mennä jonkin ajan päästä lastenhoito- ja kotityöhön, työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen sanoi Ylen haastattelussa.

Oletus on, että naisille ura ei ole yhtä tärkeä kuin miehille, ja että äidit eivät halua haastavia, korkean profiilin töitä. Mutta kysyikö kukaan naisilta itseltään? Ehkä olisi aika.

Lue myös:

Nainen, vaivaako sinuakin tiarasyndrooma?

Onko viehättävä ulkonäkö paras keino menestyä työelämässä?

Jäivätkö lapset tekemättä uran takia? Miespoliitikot vastaavat

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.

Tasa-arvotyön tavoite ei voi olla se, että kaikilla on asiat yhtä päin prinkkalaa.

”Mulla on pahemmat tasa-arvo-ongemat!” ”Ei kun mulla! Itsemurhatilastot hei!” ”Eikä, mieti palkkatasa-arvoa!”

Tältä keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta toisinaan kuulostaa – sekä henkilökohtaisella että valtakunnallisella tasolla.

Valitettavaa kyllä, naiset ovat miehiä huonommassa asemassa monessa asiassa, miehet ovat naisia huonommassa asemassa monessa muuassa asiassa, ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä en edes aloita. 

Kun ongelmia kerran piisaa, voi erehtyä, että ratkaisu on sen keksiminen, kenellä asiat ovat huonoiten. Todellista tasa-arvotyötä on kuitenkin yritys parantaa heikomman osapuolen tilannetta, ei huonontaa paremmin pärjäävän elämää. 

Eroon syrjivästä asepalveluksesta

Viimeisin esimerkki vanhasta keskustelusta pulpahti pintaan, kun Elisabeth Rehnin johtama ajatushautomo esitti Suomeen mallia, jossa koko ikäluokka sukupuolesta riippumatta suorittaisi jonkinlaisen kansalaispalveluksen. 

”Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta!”

Kansalaispalveluksessa olisi epäilemättä omat ongelmansa, mutta toteutuessaan se olisi ratkaisu yhteen maamme räikeimmistä tasa-arvoepäkohdista. Ehkä sukupuoleen perustuvan asevelvollisuuden jättäminen historiaan voisi avata tietä muillekin tasa-arvoparannuksille.

Jos siis pystyisimme nielemään sen, että tasa-arvon saavuttaminen tässä asiassa ei tule olemaan naisille yhtään kivaa, eikä syrjivän asepalveluksen räjäyttäminen johda yhtäkkiä naisten ongelmien katoamiseen. 

Imurointi ei ole kansalaisvelvollisuus

Kulttuurintutkimuksen apulaislehtori ja tohtorikoulutettava Siri Lindholm kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että vaatimus yleisestä kansalaispalveluksesta on naisille kohtuuton, sillä naisilla on muutakin hommaa: tilastollisesti katsoen meillä naisilla on tapana synnyttää uusia veronmaksajia ja käyttää kotitöihin joka viikko peräti kahdeksan tuntia enemmän aikaa kuin keskivertomies. 

Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta! Silti se ei ole sama asia kuin asepalvelus tai siviilipalvelus, joista jompaankumpaan suomalaismiehet ovat sukupuolensa perusteella pakotettuja.

Synnyttäminen ei – ainakaan vielä – ole naisille laissa säädetty kansalaisvelvollisuus, eikä imuroidakaan tarvitse vankilan uhalla.

Jakomerkki

Vauvojen pullauttelu voi olla raskasta – mutta ei se silti ole sama asia kuin armeijaan pakottaminen

Suurin ongelmahan tuossa kansalaisvelvollisuuksien suorittamisessa tuntuu olevan eläkekertymän pieneneminen (x * 9 kk + 6 kk). Ehdottaisin tähän ratkaisuksi yhteistä eläkekertymää rekisteröidyssä parisuhteessa (miksei perheessäkin). Eli lasketaan tulot yhteen, jaetaan tasan ja kummallekin siitä sitten se varsinainen eläke.
Lue kommentti