Tämä pappa valitsee kasarijoulun. Kuva: Shutterstock
Tämä pappa valitsee kasarijoulun. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että suomalainen perinnejoulu on niin nähty? Eikö kinkun vaihtaminen nyhtöpossuun todellakaan riitä enää vaihteluksi? Poimi tästä ideat vaihtoehtoiseen joulunviettoon ja lyö läheisesi ällikällä.

PALJUJOULU – Ne, kenellä palju on, myöntäkää pois, että käyttö jää vähän liian vähälle, kun ei oikein koskaan ole aikaa se lämmittämiseen ja siellä rentoutumiseen. Mutta joulunpyhinä on! Kun aatonaattoiltana panee paljun tulille, siellä voi kätevästi viettää koko joulun. Lämmin vesi luo trooppista tunnelmaa... tai no, ei ehkä ihan, mutta laatikot lämpeävät tulipesän päällä, tottulakit estävät aivoja jäätymästä, eivätkä kinkunmuruset paljuvedessä haittaa, sillä ihminenhän on sitä, mitä syö.

HIPSTERIJOULU – Niin, mikä on hipsteri? Onko se sellainen nuori mies, jolla on täysparta ja sellainen nuori nainen, joka ei hymyile kuvissa ja jolla on polkkatukka ja sinapinvärisiä vaatteita? Tänä vuonna tärkeintä on, että parta koristellaan jouluksi. Inspiraatiota voi hakea täältä. Toiseksi tärkeintä on, ettei tee mitään, mitä tavalliset, keskiverrot ihmiset tekevät. Kokeile esimerkiksi viettää juhannusta jouluna koivuineen ja grillimakkaroineen. Mutta toisaalta tuokin on niin nähty.

KASARIJOULU – Suomalaiset r-a-k-a-s-t-a-v-a-t 80-lukua, oikein tutkimustenkin mukaan. Mikset siis kunnioittaisi historiaa ja viettäisi 80-lukujoulua. Se onkin helppoa, sillä suomalaisessa perinnejoulussa ei ole muuttunut yhtään mikään sitten 1980-luvun. Ei yhtään mikään.

SYNTTÄRIJOULU – Mikä on se aito joulun sanoma? Sitä pohditaan vuosi toisensa jälkeen, vaikka vastaus on yksinkertaisen ilmiselvänä neniemme edessä. Joulun todellinen tarkoitus on Jeesuksen synttärit! Synttäritarjoilut voi jokainen suunnitella mielensä mukaan. Jeesus varmasti tykkäisi cake popseista, suklaa-ganachekakusta ja lemon curdilla täytetyistä macaronseista. Suolaisiksi paloiksi jotain ihania lähi-itätyyppisiä mezejuttuja.

FITNESSJOULU – Niin kuin kaikki tietävät, fitness perustuu kurinalaisuuteen, siihen, ettei koskaan ole aihetta juhlatyyppisiin poikkeuksiin ja siihen, ettei syödä sokeria, viljaa tai muuta kuin kanaa. Tietysti sinä itse valitset, miten toimit, mutta ainoastaan pitkäjänteisellä, joka päivä samanlaisena toistuvalla fitness-arjella saa tuloksia, jotka ovat oma blogi, ilmaiset monivitamiinit ja neljäs sija pohjoisen Keski-Suomen miss-bikini-fitnessmissi-aluekarsinnoissa. Asian kanssa tosissaan oleville joulu ei tuo mitään muutosta. Heikot vetävät ruokaa, fitness syö keitettyä kanaa ja parsakaalia niin kuin muulloinkin. Mutta se on ihanaa ja oma valinta! Parsakaaliin voi lisätä ripauksen kanelia, kunhan muistaa, että siinä on 7,3 kaloria.

SISUSTUSBLOGIJOULU – Tiedättekö, mikä on joulussa ärsyttävintä? Ihmiset, jotka tulevat sohlaamaan keskelle täydellisesti koristeltua ja sisustettua joulua. Tee näin: sisusta kotisi täydelliseksi joulua ajatellen. Ehkä rakennat vitivalkoiselle pohjalle persoonallisen ja näkemyksellisen tunnelman, jossa on ripaus kultaa, kuusenhavuja ja risu, josta roikkuu hopeisia palloja. Dramaattinen lisäys on musta pakettinaru. Asettele pöydälle harkittu kokonaisuus, jossa on joulua varten hankituissa designtarjoiluastioissa ruokia, jotka eivät riitele ulkonäöllään ympäristön kanssa. Aja perhe/muut ihmiset ulos ja katselkaa täydellistä, tyhjää joulukotia ikkunoista.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30