Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Puhu eläkeasioista, vaikka ne tuntuvatkin kaukaisilta. Muun muassa näin eläkevuosiin kannattaa varautua.

1. Tee töitä

Suomalainen eläkejärjestelmä perustuu työhön, siis jokaisen omaan ansiotasoon ja työuran pituuteen. Vuoden 2005 jälkeen eläkettä on kertynyt myös ansio­sidonnaisista sosiaalietuuksista, kuten vanhempainvapaasta. Sitä kertyy myös kotihoidontuesta, mutta koska itse tuki on pieni, kertyy siitä eläkettäkin vain hyvin vähän.

Jos haluaa varmistua siitä, että oma eläkekertymä on kohtuullinen, kannattaa työikäisenä olla töistä pois niin vähän kuin mahdollista. Se voi tietysti olla helpommin sanottu kuin tehty.

– Myös osa-aikatyö on paljon parempi vaihtoehto eläkekertymän kannalta kuin olla kokonaan pois työelämästä, sanoo Sini Kivihuhta Ilmarisesta.

2. Ajattele ja ennakoi, edes vähän

– Perheessä kannattaa puhua eläkeasioista ja siitä, miten ne järjestetään, vaikka ne tuntuisivat kaukaisilta, Sini Kivihuhta sanoo.

– Jokaiselle tosiaan kertyy se oma, henkilökohtainen työeläke, ja se on hyvä pitää mielessä silloin, kun toinen on pitkään kotona.

3. Harkitse vapaaehtoisia vakuutuksia

Vapaaehtoiset eläke- tai henki­vakuutukset voivat olla hyvä idea silloin, jos esimerkiksi perheessä toinen vanhempi on pitkään pois töistä. Mikäli rahaa vain riittää, kannattaa selvittää pankissa tai vakuutusyhtiössä, olisiko vapaaehtoisesta vakuutuksesta järkevää lisä­turvaa eläkepäiviin.

4. Hanki omaisuutta

Omistusasuntoa on Suomessa ­pidetty perinteisesti hyvänä vanhuudenturvana, ja kaksi kolmasosaa suomalaisten varallisuudesta onkin kiinni asunnoissa.

Tilanteeseen on räätälöity esimerkiksi käänteinen asuntolaina, jossa pankki maksaa iäkkäälle asunnonomistajalle rahaa asuntoa vastaan.
Pankki tosin määrittelee itse, kelpaako asunto sille ylipäätään, ja hanakimmin käänteistä asuntolainaa saa hyvällä paikalla sijaitsevaa
osakehuoneistoa vastaan.

Lue myös:

Paljonko saan eläkettä?

Miten varaudut eläkepäiviisi? Julkkikset vastaavat

Janne Katajan ja Ulla-vaimon liitto on päättynyt. 

Juontajana, koomikkona ja näyttelijänä tunnettu Janne Kataja kertoi eilen illalla Instagramissa, että hän ja vaimonsa ovat eronneet. 

”Olemme hyvässä yhteishengessä ja ystävyydessä todenneet vaimoni kanssa, että meidän ihmissuhteemme toimii parhaiten kun emme jaa jokapäiväistä arkeamme”, hän perustelee. 

Janne Kataja ja hänen Ulla-vaimonsa ehtivät Ilta-Sanomien mukaan olla yhdessä liki kymmenen vuotta. Heillä on kaksi kouluikäistä lasta. 

Kuten monessa muussakin viimeaikaisessa eroilmoituksessa, myös Jannen päivityksessä korostetaan ystävyyttä ja perhe-elämän jatkuvuutta:

”Olemme päättäneet erota ja jatkaa hyvinä ystävinä, sekä tasavertaisina lastemme kasvattajina tätä meidän perhe-elämäämme.”

Janne paljastaa Instagram-postauksessaan, että perhe on jo jonkin aikaa elänyt kahdessa kodissa. 

Viime marraskuussa Janne kertoi Me Naisille, ettei parisuhteelle ole jäänyt ylettömästi aikaa monenlaisten töiden pyörityksessä.

– Rehellisesti sanoen hoidan parisuhdettani ajoittain valitettavan huonosti. Paras tapa hemmotella kumppania on mahdollisimman seesteinen ja onnellinen arki. Nykyisillä aikatauluillani en ole onnistuneen arjen tae, hän sanoi. 

Toisaalta hän tuumi, että joidenkin rakkaustarinoiden kuuluukin päättyä.

– Olen hyvin kompleksinen ihminen. Joskus on supervaikea olla varma, rakastanko minä. Sen tiedän, että omia lapsia pystyn rakastamaan. Väsyneenä ja kiukkuisena toisen ihmisen eleet ja tavat ottavat päähän. Silloin mietin, että vika on itsessäni, ja kykyni rakastaa on rajoittunut, hän pohti.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Älä anna vaikean hetken pilata päivääsi. Keskity joka solullasi siihen, mitä olet tekemässä. Vältä ääripäitä ja oikuttelevia ihmisiä.

 

KAKSONEN

Olet nyt parhaimmillasi ihmisten parissa. Vietä aikaa rakkaittesi kanssa. Hetki on otollinen myös uusien tuttavuuksien solmimiseen.

 

RAPU

Älä ota kaikkea kuulemaasi henkilökohtaisesti. Herkkänahkaisuutesi voi kääntyä sinua vastaan tänään. Pidä pää kylmänä ja tee omaa juttuasi.

 

LEIJONA

Kysy lisää, jos jokin on epäselvää. Tee muutoksia faktoihin nojaten. Sokkona arvailu vie sinut vain epämukavaan tilanteeseen.

 

NEITSYT

Ole liikkeellä hyvin argumentein ja rauhallisin mielin varustettuna. Teet diplomaattisuudellasi parhaan mahdollisen vaikutuksen. Pidä matalaa profiilia.

 

VAAKA

Saat apua yllättävältä taholta. On aika pitää taukoa arkirutiineista ja lähipiiristäsi. Lähde tutustumaan uusiin asioihin ja ihmisiin.

 

SKORPIONI

Älä tee pienestä selkkauksesta tarpeettoman isoa numeroa. Harkitse kaikessa rauhassa, mitä haluat. Nyt ei ole aika tehdä hätiköityjä päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Mieti, mikä sinua ajaa eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Anna hyvän idean muhia päässäsi, kunnes se on esittelykelpoinen.

 

KAURIS

Kaikki ei rullaa tänään suunnitelmiesi mukaan. Muista, ette voi olla kaikille mieliksi yrityksistäsi huolimatta. Tee parhaasi ja katso, mihin asti se vie.

 

VESIMIES

Tunteesi vievät sinut ongelmiin, jollet pidä varaasi. Älä sitoudu mihinkään vääristä syistä. Lähelläsi on ihminen, jolla on sinuun negatiivinen vaikutus.

 

KALAT

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi. Nyt on tartuttava hommiin, vaikka yksityiskohdat eivät olisi vielä täysin selviä sinulle. Anna tilanteen kehittyä omalla painollaan.

 

OINAS

Anna muiden mennä menojaan ja keskity itseesi. Voit pelastaa tuttavasi päivän tarjoamalla hänelle apuasi. Valikoi luottohenkilösi huolella.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.