Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Puhu eläkeasioista, vaikka ne tuntuvatkin kaukaisilta. Muun muassa näin eläkevuosiin kannattaa varautua.

1. Tee töitä

Suomalainen eläkejärjestelmä perustuu työhön, siis jokaisen omaan ansiotasoon ja työuran pituuteen. Vuoden 2005 jälkeen eläkettä on kertynyt myös ansio­sidonnaisista sosiaalietuuksista, kuten vanhempainvapaasta. Sitä kertyy myös kotihoidontuesta, mutta koska itse tuki on pieni, kertyy siitä eläkettäkin vain hyvin vähän.

Jos haluaa varmistua siitä, että oma eläkekertymä on kohtuullinen, kannattaa työikäisenä olla töistä pois niin vähän kuin mahdollista. Se voi tietysti olla helpommin sanottu kuin tehty.

– Myös osa-aikatyö on paljon parempi vaihtoehto eläkekertymän kannalta kuin olla kokonaan pois työelämästä, sanoo Sini Kivihuhta Ilmarisesta.

2. Ajattele ja ennakoi, edes vähän

– Perheessä kannattaa puhua eläkeasioista ja siitä, miten ne järjestetään, vaikka ne tuntuisivat kaukaisilta, Sini Kivihuhta sanoo.

– Jokaiselle tosiaan kertyy se oma, henkilökohtainen työeläke, ja se on hyvä pitää mielessä silloin, kun toinen on pitkään kotona.

3. Harkitse vapaaehtoisia vakuutuksia

Vapaaehtoiset eläke- tai henki­vakuutukset voivat olla hyvä idea silloin, jos esimerkiksi perheessä toinen vanhempi on pitkään pois töistä. Mikäli rahaa vain riittää, kannattaa selvittää pankissa tai vakuutusyhtiössä, olisiko vapaaehtoisesta vakuutuksesta järkevää lisä­turvaa eläkepäiviin.

4. Hanki omaisuutta

Omistusasuntoa on Suomessa ­pidetty perinteisesti hyvänä vanhuudenturvana, ja kaksi kolmasosaa suomalaisten varallisuudesta onkin kiinni asunnoissa.

Tilanteeseen on räätälöity esimerkiksi käänteinen asuntolaina, jossa pankki maksaa iäkkäälle asunnonomistajalle rahaa asuntoa vastaan.
Pankki tosin määrittelee itse, kelpaako asunto sille ylipäätään, ja hanakimmin käänteistä asuntolainaa saa hyvällä paikalla sijaitsevaa
osakehuoneistoa vastaan.

Lue myös:

Paljonko saan eläkettä?

Miten varaudut eläkepäiviisi? Julkkikset vastaavat

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.