Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Puhu eläkeasioista, vaikka ne tuntuvatkin kaukaisilta. Muun muassa näin eläkevuosiin kannattaa varautua.

1. Tee töitä

Suomalainen eläkejärjestelmä perustuu työhön, siis jokaisen omaan ansiotasoon ja työuran pituuteen. Vuoden 2005 jälkeen eläkettä on kertynyt myös ansio­sidonnaisista sosiaalietuuksista, kuten vanhempainvapaasta. Sitä kertyy myös kotihoidontuesta, mutta koska itse tuki on pieni, kertyy siitä eläkettäkin vain hyvin vähän.

Jos haluaa varmistua siitä, että oma eläkekertymä on kohtuullinen, kannattaa työikäisenä olla töistä pois niin vähän kuin mahdollista. Se voi tietysti olla helpommin sanottu kuin tehty.

– Myös osa-aikatyö on paljon parempi vaihtoehto eläkekertymän kannalta kuin olla kokonaan pois työelämästä, sanoo Sini Kivihuhta Ilmarisesta.

2. Ajattele ja ennakoi, edes vähän

– Perheessä kannattaa puhua eläkeasioista ja siitä, miten ne järjestetään, vaikka ne tuntuisivat kaukaisilta, Sini Kivihuhta sanoo.

– Jokaiselle tosiaan kertyy se oma, henkilökohtainen työeläke, ja se on hyvä pitää mielessä silloin, kun toinen on pitkään kotona.

3. Harkitse vapaaehtoisia vakuutuksia

Vapaaehtoiset eläke- tai henki­vakuutukset voivat olla hyvä idea silloin, jos esimerkiksi perheessä toinen vanhempi on pitkään pois töistä. Mikäli rahaa vain riittää, kannattaa selvittää pankissa tai vakuutusyhtiössä, olisiko vapaaehtoisesta vakuutuksesta järkevää lisä­turvaa eläkepäiviin.

4. Hanki omaisuutta

Omistusasuntoa on Suomessa ­pidetty perinteisesti hyvänä vanhuudenturvana, ja kaksi kolmasosaa suomalaisten varallisuudesta onkin kiinni asunnoissa.

Tilanteeseen on räätälöity esimerkiksi käänteinen asuntolaina, jossa pankki maksaa iäkkäälle asunnonomistajalle rahaa asuntoa vastaan.
Pankki tosin määrittelee itse, kelpaako asunto sille ylipäätään, ja hanakimmin käänteistä asuntolainaa saa hyvällä paikalla sijaitsevaa
osakehuoneistoa vastaan.

Lue myös:

Paljonko saan eläkettä?

Miten varaudut eläkepäiviisi? Julkkikset vastaavat