Sinusta ei ole kovin vaikea hankkia tietoa. Voit kuitenkin hankaloittaa tietojesi leviämistä olemalla itse varovainen, etenkin netissä.

Nettiin ilmoitetuilla tiedoilla ja esimerkiksi puhelinnumeropalvelun avulla ihmisestä voi onkia esille lähes koko elämän: osoitteen, työpaikan, suhteen uskontoon ja politiikkaan, perheen, ystävät ja harrastukset.

Nettipalveluiden pyytämiin tietoihin kannattaakin aina suhtautua varauksella. Niihin ei ole rekisteröitymisvaiheessakaan pakko ilmoittaa kaikkea kysyttyä tietoa, kuten osoitettaan tai syntymäaikaansa. Asiantuntijat kehottavat myös suhtautumaan varauksella yhteisöihin, joiden palveluntarjoaja on muu kuin suomalainen. Jos henkilötietoja varastetaan tai käytetään väärin, lainsäädäntö voi olla palvelun isäntämaassa aivan erilainen kuin Suomessa.

Suomessakin on tiedossa tapauksia, joissa Facebook-tietojen perusteella on tyhjennetty pankkitili. Vahingosta on itse vastuussa, jos on itse tietonsa palveluun luovuttanut.

10 vinkkiä: Näin vältyt identiteettivarkaudelta

1. Älä jakele sähköpostiosoitettasi ja kuviasi ympäriinsä. Älä anna henkilötunnustasi kenellekään, ellei se ole hyvin perusteltua.

2. Säilytä huolellisesti kaikki kuitit, lomakkeet ja henkilötietojasi sisältävät asiapaperit. Älä anna tunnuksia muille. Jos tietojen luovuttaminen on jossain tilanteessa pakollista, varmista, että tietojasi käsitellään turvallisesti.

3. Älä kanna mukanasi tunnuksia ja salasanoja, varsinkaan pankki- tai luottokorttien kanssa.

4. Jätä tarpeettomat kortit ja henkilöllisyystodistukset aina kotiin. Pidä niistä huolta erityisesti matkoilla.

5. Älä heitä laskuja tai muita henkilökohtaisia papereitasi roskiin silppuamatta niitä ensin kunnolla.

6. Älä anna luottokortti- tai muita maksutietojasi tuntemattomille verkkokaupassa tai puhelimitse. Jos ostat tavaraa netistä, käytä tunnettuja ja luotettavia kauppapaikkoja. Niiltä pitäisi aina löytyä yrityksen yhteystiedot. Turvallisinta on käydä verkkokaupassa, jonka brändin jo tunnet tai jota kaveri suosittelee.

7. Älä vastaa outoihin sähköposteihin, joissa kysytään henkilötietojasi, tunnuksia tai salasanoja. Älä anna kaikkia henkilötietojasi tarpeettomasti nettiyhteisöiden sivuille, verkkokyselyihin, tilauslomakkeille tai rekisteröintilomakkeille.

8. Käytä useaa eri sähköpostiosoitetta. Älä käytä kaikissa nettipalveluissa ja sähköposteissa samaa tunnusta ja salasanaa.

9. Jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden kohteeksi, ilmoita asiasta heti poliisille.

10. Jos henkilöpaperisi varastetaan, kerro varkaudesta poliisin lisäksi myös pankille. Pankki ei saa tietoa kadonneista papereista poliisilta, ja joku voi yrittää nostaa tililtäsi rahaa. Luottotietoja valvovan Asiakastieto Oy:n netti-sivujen (www.omatieto.fi) kautta voi myös asettaa itselleen oman luottokiellon, joka estää ulkopuolisia hakemasta luottoa ja vippejä papereillasi. Kielto maksaa 9,93 euroa ja se on voimassa kaksi vuotta. Oma luottokielto ei hankaloita omaa elämää: hakija saa itselleen todistuksen, jota näyttämällä saa lainaa normaalisti.