Sinusta ei ole kovin vaikea hankkia tietoa. Voit kuitenkin hankaloittaa tietojesi leviämistä olemalla itse varovainen, etenkin netissä.

Nettiin ilmoitetuilla tiedoilla ja esimerkiksi puhelinnumeropalvelun avulla ihmisestä voi onkia esille lähes koko elämän: osoitteen, työpaikan, suhteen uskontoon ja politiikkaan, perheen, ystävät ja harrastukset.

Nettipalveluiden pyytämiin tietoihin kannattaakin aina suhtautua varauksella. Niihin ei ole rekisteröitymisvaiheessakaan pakko ilmoittaa kaikkea kysyttyä tietoa, kuten osoitettaan tai syntymäaikaansa. Asiantuntijat kehottavat myös suhtautumaan varauksella yhteisöihin, joiden palveluntarjoaja on muu kuin suomalainen. Jos henkilötietoja varastetaan tai käytetään väärin, lainsäädäntö voi olla palvelun isäntämaassa aivan erilainen kuin Suomessa.

Suomessakin on tiedossa tapauksia, joissa Facebook-tietojen perusteella on tyhjennetty pankkitili. Vahingosta on itse vastuussa, jos on itse tietonsa palveluun luovuttanut.

10 vinkkiä: Näin vältyt identiteettivarkaudelta

1. Älä jakele sähköpostiosoitettasi ja kuviasi ympäriinsä. Älä anna henkilötunnustasi kenellekään, ellei se ole hyvin perusteltua.

2. Säilytä huolellisesti kaikki kuitit, lomakkeet ja henkilötietojasi sisältävät asiapaperit. Älä anna tunnuksia muille. Jos tietojen luovuttaminen on jossain tilanteessa pakollista, varmista, että tietojasi käsitellään turvallisesti.

3. Älä kanna mukanasi tunnuksia ja salasanoja, varsinkaan pankki- tai luottokorttien kanssa.

4. Jätä tarpeettomat kortit ja henkilöllisyystodistukset aina kotiin. Pidä niistä huolta erityisesti matkoilla.

5. Älä heitä laskuja tai muita henkilökohtaisia papereitasi roskiin silppuamatta niitä ensin kunnolla.

6. Älä anna luottokortti- tai muita maksutietojasi tuntemattomille verkkokaupassa tai puhelimitse. Jos ostat tavaraa netistä, käytä tunnettuja ja luotettavia kauppapaikkoja. Niiltä pitäisi aina löytyä yrityksen yhteystiedot. Turvallisinta on käydä verkkokaupassa, jonka brändin jo tunnet tai jota kaveri suosittelee.

7. Älä vastaa outoihin sähköposteihin, joissa kysytään henkilötietojasi, tunnuksia tai salasanoja. Älä anna kaikkia henkilötietojasi tarpeettomasti nettiyhteisöiden sivuille, verkkokyselyihin, tilauslomakkeille tai rekisteröintilomakkeille.

8. Käytä useaa eri sähköpostiosoitetta. Älä käytä kaikissa nettipalveluissa ja sähköposteissa samaa tunnusta ja salasanaa.

9. Jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden kohteeksi, ilmoita asiasta heti poliisille.

10. Jos henkilöpaperisi varastetaan, kerro varkaudesta poliisin lisäksi myös pankille. Pankki ei saa tietoa kadonneista papereista poliisilta, ja joku voi yrittää nostaa tililtäsi rahaa. Luottotietoja valvovan Asiakastieto Oy:n netti-sivujen (www.omatieto.fi) kautta voi myös asettaa itselleen oman luottokiellon, joka estää ulkopuolisia hakemasta luottoa ja vippejä papereillasi. Kielto maksaa 9,93 euroa ja se on voimassa kaksi vuotta. Oma luottokielto ei hankaloita omaa elämää: hakija saa itselleen todistuksen, jota näyttämällä saa lainaa normaalisti.

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5