En ehdi, en ehdi, en ehdi, en ehdi. Stop! Muutos on mahdollinen. Kuva: Shutterstock.
En ehdi, en ehdi, en ehdi, en ehdi. Stop! Muutos on mahdollinen. Kuva: Shutterstock.

Stressaako? Näin tunnistat hyvän ja huonon stressin – ja opit hallitsemaan jälkimmäistä. Osaatko esimerkiksi keskittyä olennaiseen?

Töissä hirveä kiire koko ajan? Niin kiire, että stressaa? Pää hajoaa?

Pieni myönteinen stressi voi olla ihan hyvästäkin: myönteisen erottaa kielteisestä niin, että kun hankala tehtävä kuitenkin lopulta valmistuu, olo helpottuu. Myönteinen stressi pitää yllä myös imua työhön ja ehkäisee tylsistymistä.

Ja myönnetään tämä: ilman tiettyjä aikarajoja ei kukaan saisi juuri mitään koskaan valmiiksi.

Myös Me Naisten työelämäkyselyssä jopa 78,8 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työn kuuluukin joskus haastaa epämukavuusalueelle – välillä helpompia, välillä stressaavampia päiviä.

Mutta jatkuva työstressi, se on jopa vaarallista. Miten siltä voi välttyä? Tässä Työterveyslaitoksen työhyvinvointitutkijan Jari Hakasen kolme neuvoa.

1. Keskity olennaiseen

"Mitkä ovat ensisijaiset tavoitteet? Mitä minun täytyy ainakin saada tänään töissä aikaiseksi? Monessa työssä tulee koko ajan uutta, eikä vanhaa karsita pois."

2. Keskustele esimiehen kanssa

"Esimiehen kanssa pitää voida puhua siitä, mihin työtehtäviin keskitytään ja mitä jätetään vähemmälle. Asioiden jakaminen helpottaa oloa."

3. Palaudu

"Stressinhallinnassa on tärkeää pitää työpäivän aikana taukoja. Pidä mikrotauko, kun siirryt tehtävästi toiseen. Hengähdä, tuijota vaikka ikkunasta ulos tai tee pieni lenkki ulkona. Pidä lounastauko. 

Nämä asiat usein unohtuvat, vaikka juuri ne tuovat työpäivään oikeanlaista huokoisuutta, jotta jaksaisimme paremmin. Katso työpäivän jälkeen, että muussa elämässä on riittävästi tilaa ja vastapainoa työlle. Ja riittävästi unta."

työsuojelua

Näin vältät vaarallista työstressiä – asiantuntijan 3 vinkkiä

Todellisuus on paljon raaempaa. Noita toimenpiteitä ei vain pysty tekemään kuin hyvin harvoin. Viimeinen "palaudu" on kaikkein absurdein - ei ole aikaa palautua jos tilanne on jo pitkällä. Työterveyshuolto on nykyisin suurelta osin vitsi, työnantaja ei maksa sellaista tasoa, joka oikeasti auttaisi. Pikemminkin uhraa ihmiset työnteon alttarille.
Lue kommentti
Työssä kuormittunut

Näin vältät vaarallista työstressiä – asiantuntijan 3 vinkkiä

Älä tee itse kaikkea, hidastele, kysy voiko työkaveri auttaa, kerro muille että nyt on kiire, kerro etä työ vie kauan, älä ole hiljaa ja tee koko ajan nopeammin työtä jota et edes osaa tehdä nopeasti/kunnolla. Älä ota enempää vastuuta kuin jaksat kantaa. Työkaveri/pomo ei tiedä mitään väsymyksestäsi, jollet kerro. Eivät lue ajatuksia hekään. Ennen kuin voi mennä työterveyteen, täytyy ottaa asiat puheeksi työpaikalla ja uskaltaa keskustella asiasta syyttämättä ketään ja rupeamatta uhriksi...
Lue kommentti

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.