Miten käyttäydyit viimeksi ravintolassa? Kuva: Shutterstock
Miten käyttäydyit viimeksi ravintolassa? Kuva: Shutterstock

Seuraavan kerran, kun olet ravintolan asiakkaana, mieti tätä.

Törkeä käytös ravintolassa kostautuu. Tuore yhdysvaltalainen tutkimus listaa, kuinka tarjoilijat kostavat huonosti käyttäytyville asiakkaille. Vaikka kaikkien ravintola-asiakkaiden pahinta painajaista, omasta annoksesta löytyvää räkäklimppiä, ei tarvitse pelätä, on suututetulla tarjoilijalla käytössä monta muuta oljenkortta. 

Tutkimuksen mukaan...

79 % tarjoilijoista vitsailee asiakkaiden kustannuksella näiden selän takana.

– Keittiössä tai muualla henkilökunnan tiloissa raivotaan idiooteista asiakkaista, mutta asiakkaan edessä ollaan hymyssä suin. Jos asiakas on yhdelle tarjoilijalle kettumainen, tarjoilja kertoo sen varmasti muillekin. Työkavereista pidetään huolta, Me Naisten haastattelema yli 10 vuotta tarjoilijana työskennellyt nainen kertoo.

78 % tarjoilijoista valehtelee.

Mitä suomalaistarjoilija sanoo tähän?

– Täällä ollaan kyllä perusrehellisiä.

65 % panee odottamaan tilausta tarpeettoman kauan.

– Kyllä. Sitä hitaampi palvelu, mitä ärsyttävämpi asiakas!

61 % ei muka huomaa asiakkaitaan.

– Vaikka asiakas huitoisi, tarjoilija voi esittää, ettei huomaa.

52 % on epäkohteliaita.

– Muutaman kerran viimeistä päivää töissä oleva tarjoilija on antanut palaa päin asiakkaan naamaa. Hänellä ei ole ollut enää mitään menetettävää.

43 % riitelee asiakkaan kanssa.

– Tätäkin tapahtuu, mutta nämä ovat ääritapauksia. Jos riitelee asiakkaan kanssa, on väärällä alalla.

25 % kieltäytyy asiakkaan pyynnöstä, vaikka se ei ole kohtuuton.

– Ihanalle asiakkaalle annan melkein mitä tahansa, idiootti saa ainoastaan "peruspaketin" ja joutuu maksamaan ylimääräisestä jopa tuplahinnan. 

19 % antaa antaa asiakkaalle palautetta surkeasta tipistä.

– Tippaaminenhan ei ole Suomessa pakollista tai edes kuulu meidän kulttuuriimme, joten siitä ei valiteta asiakkaalle, mutta selän takana kiukutellaan kyllä.

14 % sanoo asiakkaalle jotain loukkaavaa.

– Minä olen läksyttänyt asiakkaitani epäsuorasti nolaamalla heidät muiden asiakkaiden edessä. Asiakas suuttuu, jos hänet nolataan väärällä tavalla, joten tämä pitää osata tehdä oikein: hymyssä suin, mutta niin, että tyhmästi käyttäytynyt asiakas hiljenee. Miten asiakkaat voivat muuttua, jos heitä ei opeteta?

11 % korottaa salaa asiakkaalta luottokorttimaksun yhteydessä veloitettavaa tippiä.

– Tätä Suomessa ei voisi edes tehdä. Se huomattaisiin kyllä.

6 % tekee tarjoiltavalle ruoka-annokselle jotain ällöttävää.

– Tätä tapahtuu jonkin verran, mutta yleensä se ei ole mitään todella ällöttävää. Suurin osa ei sylkäisisi asiakkaan ruokaan, vaikka mieli tekisi. Enemmän tästä vain puhutaan. Sen sijaan keittiössä tarjoilija saattaa sanoa, että jonkun asiakkaan annokseen ei tarvise panostaa niin paljoa. Ja jos annos lähtee joskus kiireessä huonosti käyttäytyneelle asiakkaalle ja siitä tipahtaa vaikka peruna, se saatetaan vain nostaa takaisin. Varmasti joku on tehnyt jotain ällömpääkin, konkaritarjoilija pohtii.

5 % uhkailee asiakasta.

Tutkimus julkaistiin Human Performance -tiedelehdessä. Sitä varten haastateltiin 438 ravintola- ja baarityöntekijää.

Lähde: Science of Us

Tyhmentääkö meikki naista? Ei tietenkään, mutta tutkimuksen mukaan monet saattavat yhä ajatella niin. Jos haluat menestyä työelämässä, kannattaa asiantuntijoiden mukaan välttää räikeää meikkiä ja suosia siistiä ja luonnollista lookia.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuriantropologian yliopistonlehtori Taina Kinnunen kertoo, että ulkonäöllä ja meikillä on työelämässä väliä. Kinnunen on tutkinut sitä, mihin seikkoihin rekrytointifirmat ja headhunterit kiinnittävät työnhakijoissa huomiota.

– Työhaastattelut järjestetään osittain sen takia, että nähdään, millainen ihmisen ulkoinen olemus on, hän kertoo.

Kinnusen mukaan ulkoistetut rekrytoijat pyrkivät ennakoimaan, miten heidän asiakkaansa reagoi ehdokkaisiin. Usein rekrytointikonsultit pelaavat varman päälle, joten ulkonäkövaatimukset ovat kiristyneet.

– Ammattikonsultit sanovat, että aina jos ihmisessä on ulkonäöllisesti jokin hyvin silmiinpistävä piirre, se ei ole koskaan lähtökohtaisesti hyvä asia.

Kinnusen mukaan täytyy kuitenkin muistaa, että kauneus ja silmiinpistävyys ovat osittain katsojan silmissä.

– Siihen vaikuttavat haastattelijan tausta, sukupuoli ja se, minkä tyylisiä he itse ovat, Kinnunen kertoo. 

”Oman yksilöllisyyden esiintuominen ei ole työnantajan tai asiakkaan päällimmäinen toive.”

Vahva meikki ja paljastava pukeutuminen saavat rekrytoijat epäilemään hakijan kykyjä.

– Varsinkin, jos nämä kaksi asiaa yhdistyvät tai haluaa muuten erottautua, hakijan pitää kompensoida se ylivertaisella osaamisella.

Meikkaava pomo, huono pomo?

Samansuuntaiseen tulokseen tuli Iso-Britanniassa tehty tutkimus, jonka mukaan liika meikki heikentää pomon uskottavuutta.

– Tällaiseen tulokseen tulivat sekä naiset että miehet, jotka arvioivat valkoihoisia ja afrikkalaista syntyperää olevien kasvoja, psykologit Esther James, Shauny Jenkins, ja Christopher Watkins kirjoittavat Perceptionissa.

Tutkimuksessa 168 ihmistä arvioi 16 musta- ja valkoihoisen ihmisen kasvoja. Arvioijille näytettiin kuvapareja ihmisistä kahdessa erilaisessa lookissa. Kahdeksan ihmistä esiintyi kuvaparissa ilman meikkiä ja iltameikin kanssa. Lopuilla kahdeksalla meikittömän kuvan parina oli noin puolet luonnollisempi meikki kuin iltameikkikuvan ottaneilla ihmisillä. Raadin tuli arvioida kuvien perusteella, kenessä olisi eniten johtaja-ainesta. Tulokset olivat selkeät: vahva meikki heikensi johtajakykyjä toisin kuin kevyt meikki.

Myös työnhakutilanteessa hillitympi look toimii paremmin, sillä toisen tutkimuksen mukaan monet naiset laittavat enemmän meikkiä kuin olisi optimaalisesti viehättävää.

”Työhaastattelut järjestetään osittain sen takia, että nähdään, millainen ihmisen ulkoinen olemus on.”

 

Beigeä päälle

Neutraaleja värejä ja nudemeikkausta suosimalla on pienin riski erottautua negatiivisesti työhaastattelussa. Toki esimerkiksi luovilla aloilla tai it-alalla sallitaan suurempi liikkuvuus kuin muilla aloilla.

– Silloin erottuvuuden täytyy viestiä omaa tyyliä, eikä sitä, että on tekoripset, tekokynnet ja täytettä huulissa, Kinnunen kertoo.

– Eri tutkimukset viittaavat siihen, että niin sanottuja naisellisia ominaisuuksia pitää häivyttää.

Kinnusen mukaan ne vaikuttavat tiedostamatta henkilöihin, jotka arvioivat hakijaa.

– Se on ikävää sukupuolinäkökulmasta. Esimerkiksi kukkamekossa, korkokengissä ja punaisissa huulissa ei välttämättä anna niin vakuuttavaa vaikutelmaa kuin matalissa koroissa ja tylsässä jakkupuvussa. Meillä on koodisto, jossa maskuliinisiin merkkeihin yhdistetään korkeampaa statusta. 

Kinnusen mukaan ulkonäön pitäisi olla linjassa haettavan työpaikan kanssa.

– Jos hakee korkean valkokaulustyön johtavaa asemaa, kannattaa pukeutua muodollisesti ja statuksen mukaisesti. Jos johtavaan asemaan hakeva tulee haastatteluun farkuissa, rekrytoijat eivät pidä uskottavana, että henkilö kykenee vetämään roolin, mikä kuuluu työhön, Kinnunen kertoo.

– Jos hakee alhaisemman statuksen työtä, ei kannata pukeutua jakkupukuun, vaan laittaa rennommat, mutta siistit vaatteet.

Luonnollinen look ei tarkoita suoraan sängystä noussutta meikkaamatonta naamaa. Huoliteltu, meikkaamattoman näköinen meikki ja värjäämättömän näkoiset hiukset vaativat melkoisesti työtä. Siisti ja edustava olemus kuitenkin vie pidemmälle.

– Suurin osa ihmisistä on osa yhteisöä ja yrityksen brändiä. Oman yksilöllisyyden esiintuominen ei ole työnantajan tai asiakkaan päällimmäinen toive.

Makkaraa ja kaljaa myymällä voi, jos ei nyt rikastua, niin ainakin päästä ihan mukaville kuukausiansioille. Kaupan kassa Tiina kertoo, mitä kassatyössä tienaaminen vaatii.

”Sehän on vain kaupan kassa.” Myyntityö ei nauti sitä korkeinta arvostusta, mikä kävi ilmi muutama viikko sitten myös Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa. Jaksossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat äitinsä olettaneen koulunsa kesken jättäneiden siskosten päätyvän jonnekin Siwan kassalle.

On totta, että kassatyöhön ei ehkä vaadita korkeakoulututkintoa, mutta onko se muka niin epäonnistunut uraratkaisu kuin annetaan ymmärtää?

Varsinaissuomalaisen Siwan ja sittemmin K-kaupan kassalla yli 10 vuotta töitä tehnyt Tiina, 46, haluaa oikaista kassatyöhön liitettyjä ennakkoluuloja. Hän viihtyy työssään lähikaupassa ja vieläpä tienaa mukavasti.

– Ärsyttää kun sanotaan, että sä oot vaan Siwan kassa. Moni sanojista ei edes tiedä, että tienaan enemmän kuin vaikkapa sinä, joka olet raksalla. Ei työ tietenkään kovin vaativaa ole, emmekä me mitään insinöörejä ole, mutta en myöskään tienaa kaikkein vähiten, Tiina sanoo.


Mukava potti lisistä

Tiina kertoo päässeensä parhaisiin vuosituloihinsa, yli 41 000 euroon, kun hän oli töissä ympäri vuorokauden auki olleessa Siwassa. Sen jälkeen tulot ovat hieman laskeneet, mutta ilta- ja viikonlopputöitä tekemällä ne ovat viime vuosina pysyneet noin 38 000 eurossa. Kuukausipalkaksi muutettuna se tekee noin 3167 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten mediaanipalkka vuonna 2016 oli 3001 euroa.

Tiinan palkka toki on jonkin verran keskivertoa parempi, sillä hän on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tekemään mahdollisimman paljon ilta- ja viikonlopputöitä. Viime vuosina hän on myös saanut tehdä niitä. Myös monen vuoden työkokemus nostaa palkkaa hieman. Kaupan alan perustuntipalkka ilman lisiä on noin 11 euroa.

–  Ilman lisiä palkkani olisi arviolta 10 000 euroa pienempi, Tiina sanoo.

”Ilman lisiä palkkani olisi 10 000 euroa pienempi.”

Hän arvioi tekevänsä keskimäärin 37,5 tunnin työviikkoa, joten hänen palkkaansa voi pitää suunnilleen normaalin työajan palkkana. Aiemmin hänen oli myös mahdollista käydä tekemässä tuurauksia muissa kaupoissa, mistä kertyi lisätuloja.

– Harva on tällainen himohamstraaja, että varaa kaikki ilta- ja sunnuntaityöt. Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa. Minä olen ehkä vähän tämmöinen työnarkomaani, jota raha kiinnostaa.

Iloinen asiakas, paras asiakas

Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy. Tiinalle sopii iltapainotteinen rytmi, jossa työvuoro alkaa kolmelta tai neljältä. Siihen hän on myös tottunut.

– Olen huono heräämään aamulla. En nuku hirveän hyvin, koska pelkään myöhästyväni ja näen painajaisia siitä.

Päivällä Tiina laittaa ruokaa ja syö yhdessä lasten kanssa, kun he pääsevät koulusta. Sitten on aika lähteä töihin.

– Kun lapset olivat pieniä, se oli jopa kätevää. Kun mies tuli kotiin, minä lähdin töihin. Myös lapset on helppo viedä harrastuksiin samalla, ennen kuin vuoro alkaa.

”Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa.”

Iltaisin kaupassa on vilkkaampaa ja välillä yksin ollessa kovakin kiire, kun asiakkaita on jonoksi ja pullokone huutaa, mutta toisaalta joka päivä näkee myös monta tuttua kasvoa, joista osa tuntuu jo vähän kuin perheenjäseniltä.

Parasta kassalla on, kun asiakas on tyytyväinen, ehkä jopa ilahtuu tai yllättyy.

– Olen aidosti iloinen, jos joku voittaa lotossa. Hyvä ettei itku tullut, kun kerran eräs sai lottovoiton ja sain sen hänelle paljastaa.

Tiinan nimi on muutettu.

Käyttäjä12729
Seuraa 
Liittynyt29.11.2017

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

Hienoa. Viimein kassatyötä arvostetaan. Olipa minun 18v tytär kaupan kassalla vuoden työssä, ennen opintojensa alkamista. Hän tienasi 700e enemmän kk, kuin minä. Itse olin taideopettajana ja tunteja ei ollut riittävästi. Minulla maisterin paperit ja 23v työkokemus. Tyttärelläni yo tutkinto. Muutaman kk työkokemus. Kassatyö kannattaa paremmin. 😁
Lue kommentti