Miten käyttäydyit viimeksi ravintolassa? Kuva: Shutterstock
Miten käyttäydyit viimeksi ravintolassa? Kuva: Shutterstock

Seuraavan kerran, kun olet ravintolan asiakkaana, mieti tätä.

Törkeä käytös ravintolassa kostautuu. Tuore yhdysvaltalainen tutkimus listaa, kuinka tarjoilijat kostavat huonosti käyttäytyville asiakkaille. Vaikka kaikkien ravintola-asiakkaiden pahinta painajaista, omasta annoksesta löytyvää räkäklimppiä, ei tarvitse pelätä, on suututetulla tarjoilijalla käytössä monta muuta oljenkortta. 

Tutkimuksen mukaan...

79 % tarjoilijoista vitsailee asiakkaiden kustannuksella näiden selän takana.

– Keittiössä tai muualla henkilökunnan tiloissa raivotaan idiooteista asiakkaista, mutta asiakkaan edessä ollaan hymyssä suin. Jos asiakas on yhdelle tarjoilijalle kettumainen, tarjoilja kertoo sen varmasti muillekin. Työkavereista pidetään huolta, Me Naisten haastattelema yli 10 vuotta tarjoilijana työskennellyt nainen kertoo.

78 % tarjoilijoista valehtelee.

Mitä suomalaistarjoilija sanoo tähän?

– Täällä ollaan kyllä perusrehellisiä.

65 % panee odottamaan tilausta tarpeettoman kauan.

– Kyllä. Sitä hitaampi palvelu, mitä ärsyttävämpi asiakas!

61 % ei muka huomaa asiakkaitaan.

– Vaikka asiakas huitoisi, tarjoilija voi esittää, ettei huomaa.

52 % on epäkohteliaita.

– Muutaman kerran viimeistä päivää töissä oleva tarjoilija on antanut palaa päin asiakkaan naamaa. Hänellä ei ole ollut enää mitään menetettävää.

43 % riitelee asiakkaan kanssa.

– Tätäkin tapahtuu, mutta nämä ovat ääritapauksia. Jos riitelee asiakkaan kanssa, on väärällä alalla.

25 % kieltäytyy asiakkaan pyynnöstä, vaikka se ei ole kohtuuton.

– Ihanalle asiakkaalle annan melkein mitä tahansa, idiootti saa ainoastaan "peruspaketin" ja joutuu maksamaan ylimääräisestä jopa tuplahinnan. 

19 % antaa antaa asiakkaalle palautetta surkeasta tipistä.

– Tippaaminenhan ei ole Suomessa pakollista tai edes kuulu meidän kulttuuriimme, joten siitä ei valiteta asiakkaalle, mutta selän takana kiukutellaan kyllä.

14 % sanoo asiakkaalle jotain loukkaavaa.

– Minä olen läksyttänyt asiakkaitani epäsuorasti nolaamalla heidät muiden asiakkaiden edessä. Asiakas suuttuu, jos hänet nolataan väärällä tavalla, joten tämä pitää osata tehdä oikein: hymyssä suin, mutta niin, että tyhmästi käyttäytynyt asiakas hiljenee. Miten asiakkaat voivat muuttua, jos heitä ei opeteta?

11 % korottaa salaa asiakkaalta luottokorttimaksun yhteydessä veloitettavaa tippiä.

– Tätä Suomessa ei voisi edes tehdä. Se huomattaisiin kyllä.

6 % tekee tarjoiltavalle ruoka-annokselle jotain ällöttävää.

– Tätä tapahtuu jonkin verran, mutta yleensä se ei ole mitään todella ällöttävää. Suurin osa ei sylkäisisi asiakkaan ruokaan, vaikka mieli tekisi. Enemmän tästä vain puhutaan. Sen sijaan keittiössä tarjoilija saattaa sanoa, että jonkun asiakkaan annokseen ei tarvise panostaa niin paljoa. Ja jos annos lähtee joskus kiireessä huonosti käyttäytyneelle asiakkaalle ja siitä tipahtaa vaikka peruna, se saatetaan vain nostaa takaisin. Varmasti joku on tehnyt jotain ällömpääkin, konkaritarjoilija pohtii.

5 % uhkailee asiakasta.

Tutkimus julkaistiin Human Performance -tiedelehdessä. Sitä varten haastateltiin 438 ravintola- ja baarityöntekijää.

Lähde: Science of Us

Lue myös:

Tuleeko ravintolassa tilattua muuta kuin olit suunnitellut? Näin menut huijaavat

Oletko edari tai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten. 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!