Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uudenvuodenaatto ei merkitse päätöntä juhlintaa kaikille. Jos vietät sen syystä tai toisesta yksin, tässä muutama täky.

Toimittajan tunnustus: Uudenvuoden viettämisestä yksin on tullut minulle tapa. Olen ollut niin monena vuotena peräkkäin hirmuflunssan kourissa uudenvuodenaattona, ettei ole tehnyt mieli tälläytyä ja lähteä juhlimaan kesken kylmän talven – eikä kutsujakaan juhliin ole varsinaisesti sadellut. Enkä ole ainoa. Myös moni tuttuni on päätynyt syystä tai toisesta viettämään vuodenvaihdetta omassa ylhäisyydessään.

Oli syy sitten mikä tahansa – halu rauhoittua, sairastelu, raittius tai vaikka sosiaalinen ähky joulusta – kannattaa juhlapäivään suhtautua tietyin eväin, jotta yksin olemisesta osaa nauttia.

Näin nautit yksinäisestä uudestavuodesta:

1. Älä välitä, et ole ainoa yksin. Ja jos tuntuu liian pahalta, voit aina kutsua kaikki muut yksinäiset luoksesi. Pieni porukka muodostaa paremmat bileet kuin talo täynnä tuntemattomia.

2. Jos päätät pitäyty ylhäisessä yksinäisyydessäsi, varaa tekemistä. Klassikkokirja, joka sinun on pitänyt lukea pitkään tai sarja, jonka katsomista et ole vain saanut aloitettua. Hanki hyvää syötävää, tee itsellesi laiskanlinna ja omistaudu viihteelle.

3. Muut kärsivät uudenvuodenpäivänä krapulasta, sinulla on virkeä lomapäivä aikaa tehdä mitä tahansa. Paistaako aurinko? Tee reipas kävely ja taivastele ilotulitetuhoja. Tylsää, kun kaikki nukkuvat? Vetäydy elokuvateatteriin ihan yksin, nauti muista maailmoista. Tänään voisi tehdä jotain ... mutta mitä? Kutsu krapulasta kärsivät tuttusi päivälliselle. Pientä puuhastelua ja hyvää ruokaa, mikäs sen parempaa!

Yksin vuodenvaihteen viettävän ei tarvitse huolehtia näistäkään:

– Juhlien ainainen vaatekriisi.

– Mieletön määrä rahaa kuohujuomiin, ulkona syömiseen tai taivaalle tuhkana.

– Teinköhän jotain tyhmää..?

– Millä kotiin riennoista? Taksi maksaa, talvinen kylmä viima puree, eikä tee mieli kävellä.

4. Muista: Älä ainakaan tartu siihen pulloon. Yksin kotona, jalassa kalsarit, pullonkaulasta kiinni. Vikatikki! Jos yksinäisyys tuntuu pahalta, ei alkoholi ainakaan ole ratkaisu. (Katso kohta 1.)

Lue myös:

Aikuistakin harmittaa, kun kukaan ei tule syntymäpäiville

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Juha Veijonen: ”Olen vähän yksinäinen susi”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”