Keväällä väsynyt vätys havahtuu: Haluaisin olla reipas ja hyvävointinen tyyppi, joka lenkkeilee aamuisin! Onko siis mahdollista tulla sellaiseksi?

Lintujen laulua, heräävä kaupunki ja aamukasteen hapettama ilma.

Ajatus aamulenkistä tuntuu ihanalta. Mielessään on helppo nähdä, kuinka hyvinvoiva ja energinen minä kirmaa pitkin aamuauringon hyväilemiä katuja ja on sen jälkeen iloinen koko päivän. Ajatella, että kaikki tämä olisi saavutettavissa, kun vain säätää herätyskellon piippaamaan puoli tuntia aiemmin!

Mutta sitten tulee aamu, ja yhtäkkiä ajatus lenkkareiden pukemisesta tuntuu ylivoimaiselta: kroppa on kuin hidastetusta mykkäfilmistä, ja ajatus on tahmeaa puuroa.

Onko peli menetetty vai voisiko minusta tulla unelmieni aamuliikkuja?

– Ihmiset ovat erilaisia. Toiset liikkuvat mielellään juuri aamuisin ja toiset iltaisin. Minunkin kroppani herää vasta puolen päivän jälkeen, lohduttaa personal trainer Johanna Lind.

Jos elimistö ei ole tottunut treenaamaan aamuisin, kannattaa keholle antaa ainakin pari viikkoa aikaa totutella uuteen rytmiin.

– Ei lenkille tarvitse joka aamu kirmata. Pari kolme kertaa viikossa riittää. Itse esimerkiksi laitan lenkkikamat valmiiksi jo illalla, jolloin aamulla voi hypätä suoraan sängystä trikoisiin. Tärkeintä on vain päästä liikkeelle, siitä tulee hieno fiilis.

Näin pääset alkuun

Syke nousee aamuisin helpommin, joten reipas kävely voi riittää.

Herättele elimistöä pyörittelemällä käsiä ja kävelemällä hieman ennen juoksuun pyrähtämistä.

– Intervalliharjoittelu sopii hyvin aamuun. Aloita esimerkiksi kävelemällä ensin 10 minuuttia ja hölkkää sitten minuutin verran. Vuorottele sen jälkeen kahden minuutin kävely- ja minuutin juoksupätkiä.

Moni kuvittelee elimistön polttavan tehokkaamin rasvaa, jos aamuisin kuntoilee tyhjällä vatsalla. Johanna Lindin mukaan uusimmat tutkimustulokset osoittavat väitteen olevan puppua.

– Lähinnä syöminen tai syömättä jättäminen vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti pääsee liikkeelle. Mutta jos kuntoilee tyhjällä vatsalla, kannattaa ehkä liikkua vähän kevyemmin. Kevyen aamiaisen, kuten smoothien, jugurtin tai banaanin, jälkeen reippailun voi aloittaa noin 15–30 minuutin kuluttua ruokailusta.

Mahdollinen aamupala, lenkki, suihku... Entä kun töihinkin pitäisi keretä vielä ihmisten aikaan? Miten aamuisin muka ehtii liikkumaan?

– Oma kokemukseni on, ettei aamuun itse asiassa mene sen enempää aikaa käväisen sitten puolen tunnin lenkillä tai en. Lenkin jälkeen aamuvetkuttelu on tiessään. Myös työmatkaliikunta on hyvä vaihtoehto, jos töissä on mahdollista käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteet.

Elimistö tarvitsee energiaa lenkin jälkeen

– Pahin virhe on syödä liikunnan jälkeen liian kevyesti, Johanna muistuttaa.

– Ilman riittävää ravintoa keho ei palaudu eikä treeni enää kehitä. Lisäksi voi tulla väsy ja epäterveellisiä mielitekoja. Erityisesti painoaan pudottavien tulee syödä kunnolla treenin jälkeen.

Jos kokeilusta huolimatta aamun liikuntahetki ei sovi sinulle, älä masennu. Fyysisesti katsottuna on nimittäin ihan sama, mihin aikaan päivästä käy liikkumassa. Ja jos tuntuu siltä, ettei aamulla ole aikaa kunnon lenkkiin, muista, että jo pienetkin sykkeennostot piristävät mieltä ja buustaavat aineenvaihduntaa ja rasvapolttoa. Vähän on siis huomattavasti enemmän kuin ei yhtään.

Hyviä aamulajeja:

Kävely, hölkkä, uinti.

Hyviä aamupaloja liikunnan jälkeen:

Esimerkiksi leipä, jonka päällä on rasvaa ja leikkelettä. Tai kananmuna ja aamupuuro, jossa on vähän kookosöljyä.

Lue lisää:

Salilla aamuvarhain