Me Naiset
|
Lena Nelskylä
Hyvä small talk sisältää kepeyttä. Kuva: Shutterstock
Hyvä small talk sisältää kepeyttä. Kuva: Shutterstock

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon vinkeillä small talk sujuu niin sukujuhlissa kuin viikonloppuna Suomi Areenan verkostoissakin.

1. Pakota vastaamaan

Kun tapaat kiinnostavanoloisen ihmisen, esittäydy rohkeasti. Ympäristö voi ­antaa osviittaa ensimmäiseen repliikkiin. Rakenna keskustelunavaukseen kysymys, johon toinen ihminen ei voi vastata yhdellä sanalla vaan on pakotettu viemään keskustelua eteenpäin.

2. Oljenkortena sää

Yleensä kysymällä saa helposti kaivettua esiin ­yhteisen aiheen, josta virittää jutunjuurta. Ranskasta ostetut kengät voivat johdattaa keskusteluun Bordeaux’n alueen viineihin, mikä on – kappas vain – molempien kiinnostuksen kohde. Jos ­yhteistä aihetta ei löydy, hiljaisuuden voi yrittää pelastaa päivittelemällä säätä.

– Mutta se on viimeinen oljenkorsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tarkkaile silmiä

Jos keskustelukumppanisi kehonkieli (kädet puuskassa, harhaileva katse) kertoo, ettei häntä kiinnosta, älä hukkaa liikaa aikaa jutteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos silmistä kuitenkin paistaa uteliaisuus, henkilö on todennäköisesti vain ujo ja toivoo, että joku kaivaisi hänet esiin. Tämä ihminen voi olla vapauduttuaan vaikka kuinka mahtavaa seuraa.

4. Muista kepeys

On tärkeää, ­ettei kumpikaan tunne jutustelun aikana oloaan epämukavaksi.

– Kansaa jakavat ­aiheet, kuten uskonto, politiikka, ­uskonto, maahanmuutto ja tasa-arvoinen avioliittolaki, on syytä unohtaa, eikä ole järkevää kertoa mieltymyksistään sadomasokismiseksiin.

5. Lähde tyylikkäästi

Varo osoittamasta elekielelläsi, jos toinen ei ole ­säkenöivää seuraa. Kun juttu ei enää luista, voit kiittää seurasta, toivottaa hauskaa ­illanjatkoa ja sanoa lähteväsi hakemaan juotavaa. Työ­yhteydessä käyntikortin vaihtaminen on siisti tapa lähteä keskustelusta.

Mikä erottaa small talkin ja pokausyrityksen?

Katleena Kortesuo vastaa:

– Yleensä seu­rueen koko paljastaa tilanteen laadun. Pokaamista harvoin harrastetaan isoissa seurueissa, mutta small talkiin voi osallistua useampikin ihminen.

Kortsesuolla on myös toinen hyvä keino päätellä kanssakäymisen luonne.

– Ajattelen, voisinko kertoa kohtaamisesta luontevasti miehelleni. Jos pystyisin, niin se on small talkia. Jos en, niin sitten siinä olisi varmaan ollut ­jotain muutakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla