Luovaksi voi myös oppia. Kuva: Shutterstock.
Luovaksi voi myös oppia. Kuva: Shutterstock.

On ihmisiä, jotka ovat luonnostaan luovia. Ja sitten on niitä, jotka noudattavat näitä vinkkejä ja ryhtyvät sellaisiksi.

Jotain uutta pitäisi keksiä, mutta pää jumittaa samoissa vanhoissa kuvioissa? Eipä hätää, Refinery29-sivusto on listannut keinoja, joilla luovat ajatukset saa virtaamaan nopeasti. Nämä ovat tarpeen, suunnittelitpa sitten työkuvioita tai vaikka kotihommien uudenlaista järjestelyä. 

1. Kuuntele musiikkia

Musiikin tahtiin jammailu aktivoi aivojen niitä osa-alueita, jotka säätelevät muun muassa luovuutta. Erityisesti klassinen musiikki antaa aivosoluille virikkeitä: esimerkiksi Mozartin kuunteleminen voi lisätä luovuutta ja keskittymiskykyä. 

2. Kirjoita käsin

Joskus jo pelkkä uuden muistikirjan tuoksu tai mustetahra sormessa saattaa saada uusia ajatuksia liikkeelle. 

3. Kysy kaverin mielipidettä

Joskus se oikeasti kannattaa. Toinen saattaa mainita uusia näkökulmia, joka lykkää ajatukset kokonaan uusille urille. Mitä enemmän eri mielipiteitä, sitä parempi.

4. Kuvittele olevasi jossain kaukana

Ihmisen kyky ratkaista ongelmia paranee, kun hän kuvittelee kauan sitten tapahtuneita tai tulevaisuuteen sijoittuvia tapahtumia jossain kaukaisessa ympäristössä. Ajattele siis tulevaisuuden itsesi unelmien biitsille hillumaan, ja johan alkaa luovuus virrata.

5. Naura

Aika loogista: ilo edistää luovuutta. Ilmiölle on tieteellisiäkin perusteita. Iloinen mieliala aktivoi muun muassa aivojen etuotsalohkon kuorta, joka säätelee monimutkaista päättelyä, päätöstentekokykyä ja tunteita. Ja vaikka ei naurattaisi sitten yhtään, kannattaa höröttää vaikka väkisin. Se nimittäin huijaa aivoja laukaisemaan myönteisen mielialan.

Lue myös: 

Pane tämä pöydällesi ja luovuutesi puhkeaa kukkaan

Yhdeksän askelta luovaksi

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30

Varoitus korvamadosta: tämä kappale voi jäädä soimaan päähän!

Pyhimys, eli Mikko Kuoppala, on esittänyt peräkkäisissä Vain elämää -jaksoissa nyt sellaisia versioita muiden kappaleista, että sosiaalinen media on revennyt täysin tulkinnoista. Viime viikolla se oli Mulkut-esitys, tällä viikolla kuultiin Anne Mattilan Perutaan häät -biisin uusi versio. Katso video alla!

 

Anne Mattilan päivänä Pyhimys kutsui lavalle Teflon Brothersin. Pyhimyksen kanssa yhtyeessä ovat räppärit Heikki Kuula ja Voli.

He laittoivat Perutaan häät -hitin sanoitukset uusiksi ja tekivät siitä riemumielisen bilebiisin, josta Annekin näytti olevan innoissaan. Erityisesti uudet sanat iskivät: ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Perutaan häät -kappaletta hehkutettiin Twitterissä heti täysillä. Muun muassa juontaja Sami Kuronen kirjoittaa esityksestä, että ”tiedän mitä laulat ensi kesänä”.

Toisen tviittaajan mukaan ”jätkät heitti ens vuoden kesähitin hyvissä ajoin liikkeelle”:

 

Teflon Brothersin iloinen renkutus kuultiin Anne Mattilan päivän lopuksi. Muun muassa Lauri Ylönen innostui kehumaan ohjelmassa kappaletta ja sen tuomaa fiilistä.

– Tulee ihan eri energia taloon, Lauri sanoi.

Pyhimyksen mukaan Tefloneiden mukanaolo oli selvää alusta saakka.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoi.

 

Monelle televisionkatsojalle Perutaan häät -kappale kruunasi tunteikkaan Anne Mattilan päivän:

”Pyhimys vetää viikosta toiseen huimaa settiä. En ollut kuullutkaan miehestä (Teflon Brothersista kylläkin) ennen tätä kautta, mutta nyt jo iso arvostus.” 

 

Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen
Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen

 

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.