Jos työkaverilta ei kehtaa kysyä hänen palkkaansa suoraan, asian saa selvitettyä verotoimistosta ilman, että siitä jää merkintää.

Paljonko sitä kehtaisi pyytää palkkaa? Entä paljonkohan kollega tienaa? Palkan arvioimista vaikeuttaa nykyään se, että monilla aloilla ja työpaikoilla taulukkopalkkojen ohella suositaan sopimuspalkkoja, bonuksia ja henkilökohtaisia eriä.

Nopein ja helpoin tapa selvittää oman palkan oikeudenmukaisuus, on kysyä suoraan työkaverilta, paljonko tämä tienaa. Tosin palkoista puhuminen on Suomessa yhä tabu, eikä kovin moni välttämättä halua huudella ansioistaan. Silloin asian saa selvitettyä verotoimistosta.

– Tuloverotuksen tiedot ovat julkista tietoa, eikä niiden kyselystä näin ollen jää merkintää, Verohallinnon ylitarkastaja Taito von Konow muistuttaa.

Yksityinen henkilö voi siis tarkastaa vaikka naapurinsa tai työkaverinsa tuloverotuksen puhelimitse tai verotoimiston asiakaspäätteeltä ilman, että työkaveri – tai kukaan mukaan – saa siitä vihiä. Tosin kannattaa muistaa, että kaverin palkkaa yhdessä työpaikassa voi olla vaikea päätellä, jos tällä on sivutuloja.

Von Konowin mukaan verotietojen selvittämiseksi tarvitsee tietää henkilön nimi ja maakunta. Jos samannimisiä on useampia, myös syntymävuodesta ja toisesta nimestä voi olla apua. Siitä, kuinka paljon yksityiset henkilöt urkkivat työkavereidensa tai naapureidensa tietoja, verohallinnolla ei ole tietoa.

– Näitä ei millään tavalla rekisteröidä eika edes lain mukaan saa rekisteröidä. Sellainen tuntuma minulla on, että yksityisten henkilöiden verotustietojen kyseleminen on melko vähäistä, von Konow sanoo.

Näin selvität, paljonko työkaverisi tienaa

1. Tuloverotuksen tietoja voi kysyä puhelimitse verotoimiston palvelunumerosta, mutta tietoja voi myös hakea itse verotoimiston asiakaspäätteeltä.

2. Tarvitset työkaverin nimen, maakunnan ja syntymäajan. Vähimmäistiedoksi riittää maakunta ja sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta. Uudet verotiedot julkistetaan marraskuussa.

3. Asiakaspäätteeltä tietoja ei voi tulostaa tai kopioida, mutta muistiinpanoja saa tehdä.

Lisätietoa löydät vero.fi:stä.

Lue myös:

Parempi palkka puhumalla

Kuinka paljon on motivoiva palkka, Jari Sarasvuo?

Miehen palkka, meidän rahat

Uhkana eläkeiän köyhyys