Rantamökkiläisten kannattaa muistaa, että vesi kantaa ääntä ilmaa tehokkaammin. Kuva: Shutterstock
Rantamökkiläisten kannattaa muistaa, että vesi kantaa ääntä ilmaa tehokkaammin. Kuva: Shutterstock

Yötöntä yötä saa juhlia pikkutunneille asti, mutta kohteliaisuus on hyvä pitää mielessä. 

Yhdet haluavat juhlia seuraavaan aamuun saakka, toiset kaipaavat juhannuksenakin rauhaa luonnonhelmassa. Miten naapurisovun saa säilymään, kun samoilla vesistöillä jussia vietetään niin erilaisin ajatuksin, Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen?

– Paras tapa on sopia juhlien pelisäännöistä reilusti etukäteen. Jokainen mökkinaapurusto voi päättää, tehdäänkö yhdessä ihan kirjallinen sopimus vai riittääkö suullinen versio. Sopimus tietenkin edellyttää, että sitä myös noudatetaan.

Kuinka myöhään on soveliasta juhlia juhannuksena?

– Äänekkään musiikin soittaminen kannattaa lopettaa viimeistään yhdeltä tai kahdelta yöllä. Naapureilla on oikeus yörauhaan, eli kohtuuttomasti ei saa mellastaa.

– Pikkutunneille kestävistä pippaloista kannattaa ilmoittaa naapurustoon etukäteen.

"Juhannus ei ole hiljentymisen juhla, joten naapureiden on siedettävä normaalia enemmän musiikkia ja tanssia."

Jos naapuri vaatii hiljaisuutta jo ennen puoltayötä, pitääkö siihen suostua?

– Juhannuksen juju on se, että juhlitaan yötöntä yötä ja nautitaan siitä, ettei aurinko laske. Mielestäni on siis kohtuutonta vaatia, että hauskaa ei saisi pitää yöhön asti. Juhannus ei ole päiväjuhla tai hiljentymisen juhla, joten naapureiden on siedettävä normaalia enemmän musiikkia ja tanssia.

Missä vaiheessa naapurin äänekkäästä juhlimisesta saa juhannuksena valittaa?

– Jos mekkala jatkuu sovitun kellonajan yli, voi mennä pyytämään asiallisempaa käytöstä. Erityisesti rantamökkiläisillä on oikeus mennä kehottamaan naapureita hiljentämään ääntä, koska vesi kantaa melua niin tehokkaasti. Silloin voi soutaa vastarannalle huikkaamaan, että on aika siirtyä sisätiloihin juhlimaan.

– Joskus tilanne voi olla sellainen, ettei naapuri ole edes ymmärtänyt häiriköivänsä. Erityisesti pikkuhiprakassa ihmisillä tuntuu kuulo heikkenevän, joten juhlijat ovat voineet ihan rehellisesti luulla olleensa hiljaa. Siksi hiljentämiskehotuksen kanssa ei kannata rynnätä raivoissaan paikalle.

Saako naapuri piipahtaa juhannusjuhlaa viettämään ilman kutsua?

– Jos naapureilla on hyvät ja riidattomat välit, kutsumenettelyjä ei tarvita. Toki jos tietää, että naapurissa vietetään intiimejä perhejuhlia, kuokkavierailua ei kannata harrastaa.

– Juhannus on iloinen juhla, jonka aikaan perinteisestä etiketistä voi joustaa. Silloin täytyy löytää sydämestään rakkautta ja sopua lähimmäistä kohtaan.

"Juhannuksena täytyy löytää sydämestään rakkautta ja sopua lähimmäistä kohtaan."

Näin naapurisopu säilyy läpi mökkikauden:

  • Kysyvä ei tieltä eksy! Naapurin kanssa kannattaa aina keskustella pelisäännöistä.
  • Ilmoita juhlista aina etukäteen naapurustolle, että he osaavat varautua mahdolliseen meteliin.
  • Sirkkelöinti ja ruohonleikkuu kannattaa hoitaa muulloin kuin myöhään illalla tai sunnuntaina.
  • Erityisesti veden äärellä koiran kovaääninen haukkuminen voi häiritä muita. Omistajan pitää selvittää syy haukkumiseen ja yrittää saada se loppumaan.
  • Puiden istuttamisesta ja rakennusten pystyttämisestä kannattaa myös keskustella naapurin kanssa. Se on kohteliasta.
  • Vaikka naapurisi olisikin kohtuuton nillittäjä, yritä ymmärtää häntä. Puolivillainen sopu on parempi kuin mojova riita.

Ohjeet mukailtu Vapaa-ajan asukkaiden liiton Hyvien naapurisuhteiden julistuksesta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30