Jotkut näkevät tässä ihanan metsäretken muistot, toiset helpon risoton. Kuva: Shutterstock
Jotkut näkevät tässä ihanan metsäretken muistot, toiset helpon risoton. Kuva: Shutterstock

Sieniherkut houkuttelevat, ajatus sieniretkestä ei? Ei ongelmaa. Aktivoidu Facebookissa ja hoida metsän antimet kotiovellesi.

Sienipäivitys, sienikuva, sienipäivitys... Somen perusteella ainakin joka toinen on kerännyt muhkean saaliin metsän ihania kausiherkkuja sillä aikaa, kun sinä olet maannut sohvalla niitä kadehtimassa. Kieli maistaa jo kermaisen tattipastan, mutta sen aineksia ei ole kotona. Sienten hakeminen kaupasta taas tuntuu melkein paheelliselta, kun niitä nyt ilmaiseksikin olisi.

Onneksi sienikateuden lähde, sosiaalinen media, on myös paras lääke siitä parantumiseen. Voit nimittäin tehosienestää siellä ilman, että sinun tarvitsee juuri poistua kotoasi. Toimi näin:

Ota tarkkaan seurantaan himosienestäjiksi tietämäsi somettajat. Pysy heidän statustensa kannoilla etenkin viikonloppuisin, jolloin on aikaa sienimetsälle. Seuraavan kerran, kun joku voivottelee ylisuurta saalistaan, ilmoittaudu salamana vastaanottamaan osa saaliista sopivaa korvausta vastaan. (Rahaakin voi tarjota, mutta kivempaa on viedä vaikka itseleivottua pullaa tai tarjoutua auttamaan ei-mieluisassa kotihommassa.) Toinen keino on tarkkailla Facesta oman kotiseudun kirpputori- ja kierrätysryhmiä, joissa joskus kaupataan liian isoa sienisaalista.

Sitten vain kuva sienisaaliista omaan Facebook-feediin ja sieniherkkuja kokkaamaan. Esimerkiksi näitä:

Tatti-fetajuustomunakas

Spelttirisotto ja sienipikkelssi

Kylmäsavulohta, avokadosalaattia ja basilikakantarelleja

Lue myös:

Miten runsas tattisato kannattaa hyödyntää, säilöön vai rahaksi?

Sienestykseen hurahtanut Mikko Rimminen: "Sienirunoni lipsuvat oodeiksi"

Jutun kirjoittajan pakastimessa on kilokaupalla sieniä paikoista, joissa hän ei ole koskaan käynyt.

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.