Jotkut näkevät tässä ihanan metsäretken muistot, toiset helpon risoton. Kuva: Shutterstock
Jotkut näkevät tässä ihanan metsäretken muistot, toiset helpon risoton. Kuva: Shutterstock

Sieniherkut houkuttelevat, ajatus sieniretkestä ei? Ei ongelmaa. Aktivoidu Facebookissa ja hoida metsän antimet kotiovellesi.

Sienipäivitys, sienikuva, sienipäivitys... Somen perusteella ainakin joka toinen on kerännyt muhkean saaliin metsän ihania kausiherkkuja sillä aikaa, kun sinä olet maannut sohvalla niitä kadehtimassa. Kieli maistaa jo kermaisen tattipastan, mutta sen aineksia ei ole kotona. Sienten hakeminen kaupasta taas tuntuu melkein paheelliselta, kun niitä nyt ilmaiseksikin olisi.

Onneksi sienikateuden lähde, sosiaalinen media, on myös paras lääke siitä parantumiseen. Voit nimittäin tehosienestää siellä ilman, että sinun tarvitsee juuri poistua kotoasi. Toimi näin:

Ota tarkkaan seurantaan himosienestäjiksi tietämäsi somettajat. Pysy heidän statustensa kannoilla etenkin viikonloppuisin, jolloin on aikaa sienimetsälle. Seuraavan kerran, kun joku voivottelee ylisuurta saalistaan, ilmoittaudu salamana vastaanottamaan osa saaliista sopivaa korvausta vastaan. (Rahaakin voi tarjota, mutta kivempaa on viedä vaikka itseleivottua pullaa tai tarjoutua auttamaan ei-mieluisassa kotihommassa.) Toinen keino on tarkkailla Facesta oman kotiseudun kirpputori- ja kierrätysryhmiä, joissa joskus kaupataan liian isoa sienisaalista.

Sitten vain kuva sienisaaliista omaan Facebook-feediin ja sieniherkkuja kokkaamaan. Esimerkiksi näitä:

Tatti-fetajuustomunakas

Spelttirisotto ja sienipikkelssi

Kylmäsavulohta, avokadosalaattia ja basilikakantarelleja

Lue myös:

Miten runsas tattisato kannattaa hyödyntää, säilöön vai rahaksi?

Sienestykseen hurahtanut Mikko Rimminen: "Sienirunoni lipsuvat oodeiksi"

Jutun kirjoittajan pakastimessa on kilokaupalla sieniä paikoista, joissa hän ei ole koskaan käynyt.

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.