Voittajaksi viikossa? Kyllä! Kuva: Shutterstock
Voittajaksi viikossa? Kyllä! Kuva: Shutterstock

Kokeile näitä viittä vinkkiä viikon ajan. Saatat yllättyä omasta tehokkuudestasi.

1. Seitsemän minuuttia liikuntaa.

Kyllä, ei kymmentä minuuttia, vaan seitsemän. Miksikö? Siksi, että seitsemän minuuttia on tarpeeksi lyhyt aika, ettei se vaikuta muihin aamurutiineihisi, mutta tarpeeksi pitkä ravistellakseen kropastasi sinne yön ja mahdollisesti pitkäksi venähtäneen illan jäljiltä jääneen verkkaisuuden.

Maailma on täynnä erilaisia aamujumpparutiineja, joista yksi mainio on älypuhelinapplikaatio nimeltään 7 Minute Workout. Sen avulla jumppaat kaikki suuret lihasryhmät kahdellatoista liikkeellä.

2. Juo vihreää.

Mitä jos vaihtaisit aamupuuron tai ruisleivän toisinaan vihersmoothieen, joka kuulostaa ehkä hieman hipiltä, mutta antaa oikeasti erinomaisen startin päivälle? Kokeile esimerkiksi tätä: heitä blenderiin pilkottu omena, banaani, appelsiini, kourallinen pinaattia, puolikas kurkku, vähän mehua, muutama jääkuutio ja pellavansiemeniä. Helppoa ja terveellistä.

 3. Pohdi päivän tavoitteet.

Ennen kuin tartut päivän töihin ja muihin askareisiin, pohdi kolme asiaa, jotka haluat saavuttaa seuraavien tuntien päivän aikana. Tavoitteet voivat olla isoja tai pieniä. Esimerkiksi sähköpostisuman purkamista tai projektin loppuraportin kirjoittamista.

Tavoitteita pohtiessasi voit miettiä illan keskustelua, jossa puolisosi tai ystäväsi kysyy, miten päiväsi meni. Totta kai haluat vastata, että todella hyvin. Jokainen päivä ei ole menestystarina, mutta jos hiot joka aamu tällaisen yhden naisen tavoitestrategian ja noudatat sitä päivän mittaan, pääset koko ajan eteenpäin.

4. Jaa kalenteri aikalohkoihin.

Yksi yleisimmistä virheistä töissä on, että ihmiset tekevät do to -listoja, mutta eivät arvioi kuhunkin asiaan kuluvaa aikaa jo etukäteen. Ennen kuin aloitat isoa työtehtävää, pohdi etukäteen, kuinka paljon aikaa se tulee viemään. Merkitse se kalenteriisi ja lisää vielä noin kolmasosa aikaa lisää, varmuuden vuoksi. Jos työtehtävässä on useita osa-alueita, jaa kokonaisuus vielä vaiheiksi.

Tällainen tapa hallita aikaa helpottaa sinua priorisoimaan tärkeimmät hoidettavat asiat ja saat hoidettua ne ajallaan. Jos olet päättänyt kuluttaa aamun klo 9–11.30 tehtävään X, sähköposteihin vastaaminen voi hyvin odottaa iltapäivään. Näin et tule sotkeneeksi aikapalapeliäsi.

5. Reipastu lounaan jälkeen.

Ota vartti omaa aikaa lounaan jälkeen. Kävele työpaikan pihamaalle, pujahda auditorioon, kävele portaita ylös ja alas. Tärkeää on, ettet ole tietokoneesi edessä. Mieti, mitä sinulla on vielä hoidettavanasi tämän päivän aikana. Muistele aamulla tekemääsi suunnitelmaa. Oletko aikataulusta jäljessä vai kenties edellä?

Viidentoista minuutin pysähdys auttaa sinua selvittämään, minkälaiset asiat saavat työmoodisi pois raiteiltaan, mitkä seikat häiritsevät keskittymistäsi ja auttavat sinua löytämään rytmin, jonka ansiosta pysyt tehokkaana koko päivän.

Lähde: The Globe and Mail.

Lue myös:

Laiskottaako? Nämä asiat tehokkaat tekevät päivittäin

Silmät ristissä työpaikalla – näin sovitat työn rytmiisi

Tutkimus: Onnellinen työntekijä on tehokkaampi

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.