Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Liikkuminen auttaa jokaista arjen jaksamisessa. Huonokuntoisen kannattaa aloittaa pienistä asioista, sillä jo pienillä muutoksilla saa myönteisiä vaikutuksia.

Suositusten mukaan aikuisen viikkoon pitäisi mahtua vähintään kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa tai tunti ja vartti rasittavaa liikuntaa. Lisäksi olisi harjoitettava lihaskuntoa ja liikehallintaa kahdesti viikossa.

Jos lähtötaso on heikko, kaksi ja puoli tuntia viikossa voi olla liikaa vaadittu. Huonokuntoisen kannattaa aloittaa pienistä asioista tai päätöksistä. Esimerkiksi jo sillä, että viidennessä kerroksessa työskentelevä vaihtaa hissin rappusiin useasti päivässä, voi olla tuntuvia myönteisiä vaikutuksia.

– Suositeltuja terveysliikuntamääriä vähäisemmälläkin liikkumisella voi saada aikaan jo jotakin, rohkaisee liikuntasuunnittelija Katriina Ojala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka kunto ei kasvaisikaan, kaikenlainen liike päivän mittaan tekee hyvää verenkierrolle, lihaksille ja aivoille, jolloin arjessa jaksaminen paranee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ei ole lainkaan tottunut liikkumaan ja sohva on tutuin palautumiskeino, tärkeitä ovat pienet, konkreettiset muutokset, jotka lisäävät hyvää oloa. 

Tehojumppa saattaa olla huonokuntoiselle epämiellyttävä kokemus. Hikoilukin voi tuntua vieraalta. Jos painoa on reippaasti, raskas liikunta saattaa rasittaa liikaa sydäntä ja polvia.

Pienillä lisäaskelilla ja taukojumppahetkilläkin saa virkeyttä. Ne voivat myös auttaa huomaamaan, että oman kehon käyttö tekee hyvää ja lihaskireys helpottaa.

Parempi olo kannustaa vähitellen eteenpäin: kun työpäivän jälkeen ei olekaan ihan tukossa, jaksaa ehkä lähteä vielä lenkillekin.

Lue lisää:

5 täydellistä syytä harrastaa hyötyliikuntaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla