Hetkinen, ilonpitoa? Onkohan se ihan sääntöjen mukaista? Kuva: Shutterstock
Hetkinen, ilonpitoa? Onkohan se ihan sääntöjen mukaista? Kuva: Shutterstock

Luulitko, että saat juoda ostamasi juoman sitä tahtia kuin haluat? Ehei, tämä on Suomi!

Kesä on vihdoin täällä! Mutta milloin iloa ei ole pilaamassa sade tai kylmyys, hommaa ovat hoitamassa päättömiltä tuntuvat säännöt.

Tätä ei voi tapahtua kuin Suomessa -lausahdukseen törmää nykyään valitettavan usein. Yleensä ongelmana on alkoholi: sitä on ostettu väärästä paikasta, sitä ei ole juotu tarpeeksi nopeasti tai sen kanssa halutaan mennä sinne, missä kaveritkin ovat. Toisaalta myös ihan tavallinen voiveitsi voi aiheuttaa tarpeen toimenpiteisiin.

Tässä muutama tositarina Suomen suvesta:

Nyt ne juomat naamariin!

"Olin kahden ystäväni kanssa Tampereella nauttimassa kesäillasta. Tilasimme terassilla pullon kallista kuohuviiniä ja istahdimme nauttimaan ensimmäisiä lasillisia. Olimme ehtineet olla pöydässä viisi minuuttia, kun järjestysmies tuli häätämään meitä pois: terassi oli kuulemma menossa kiinni. Hämmennyimme tiedosta, sillä meille oli juuri myyty kallis pullo alkoholia kertomatta, että meidän pitäisi tyhjentää se viidessä minuutissa!

Poke ilmoitti äkäisesti, että meidän olisi poistuttava terassilta, mutta terassilta ostettuja juomia ei saisi viedä sisälle ravintolaan. Yritimme selittää, ettei tilanteessa ole mitään järkeä. Kysyimme, emmekö saisi istua edes kymmentä minuuttia, ettei koko pullo jäisi juomatta. Portsari hermoistui "niskoittelustamme" niin, että kävi ilman ennakkovaroitusta käsiksi ystävääni ja kantoi tämän ravintolan aidan ulkopuolelle. Sen jälkeen hän tuli takaisin ja kysyi, että "kuka on seuraava?" Emme olleet humalassa emmekä olleet aiheuttaneet terassilla mitään näkyvää häiriötä." Niina

"Olin juuri ostanut ison lasillisen valkoviiniä, kun poke tuli ilmoittamaan, että terassi suljetaan viiden minuutin päästä. Seuraavaksi hän huusi, että: "No niin, vedetäänpä nyt ne juomat naamariin!" Selvisi, ettei juomia saanut juoda terassilla sen kiinni menon jälkeen eikä niitä saanut myöskään viedä enää sisälle ravintolaan. Yritin selittää, etten mitenkään voi juoda 24 senttilitraa viiniä muutamassa minuutissa. Poke ei antanut periksi. Vaihtoehdoiksi jäi juoda lasi tyhjäksi kerralla tai kaataa se pois ja ostaa sisällä tiskiltä lisää. Suututti niin paljon, että kulautin lasillisen kurkkuuni puhtaalla kiukulla. Kiva tietää, että meillä laki suorastaan estää nauttimasta alkoholia sivistyneesti. Eli jengi känniin vaikka väkisin." Outi

Festareiden ykkösuhka: voiveitsi

"Olin viikonloppuna menossa festareille. Tiesin, ettei alueelle saa viedä omia alkoholijuomia tai teräaseita, mutta enpä olisi arvannut, että terätön voiveitsikin lasketaan teräaseeksi! Turhaan yritin kysellä järjestysmieheltä, että milläköhän piknik-korista löytyviä juustoja leikataan, jos voiveitsikin joutuu narikkaan. Empatiaa ei herunut." Elina

"Missään muualla kuin Suomessa tämä näky ei ole mahdollinen: maailmanluokan artisti vetää päälavalla, jonka edusta on autio. Sen sijaan jonkin matkan päässä on verkkoaidalla rajattu anniskelualue, jonka raoista pitkätukkaiset ja  -partaiset miehet yrittävät diggailla kuulemaansa musiikkia kuin häkkiin ahdetut eläimet. Luulikohan artisti, että kyseessä oli jokin vaarallisten vankien virkistysmatka?" Eeva

"Pori Jazzien puistokonsertteihin ei viime vuonna saanut ensimmäistä kertaa tuoda omia juomia. Anniskelualueet tietysti löytyi. Aiempina vuosina jazzeilla on ollut kiva, vapaa ja humalasta huolimatta ihan siivo meno, kun ihmiset ovat levittäytyneet piknik-viltteineen ja muhkeine eväskoreineen nauttimaan musiikista, kesästä ja kuplivasta. Viime vuonna homma ei toiminut sitten yhtään. Osa seurueestamme halusi mennä anniskelualueelle tilaamaan viinipullon, osa lavan eteen katsomaan musiikkia. Seurue jakautui kahtia ja eksyimme toisistamme. Aiempien vuosien rentoa tunnelmaa ei kuulunut." Anni

Sinä saat istua siinä, kaverisi ei

"Suuntasimme viime tai toissa kesänä porukalla Linnanmäen ravintolamaailmaan. Kukin osti ruokaa ja juomaa vähän eri ravintoloiden tiskeiltä, ja suuntasimme sitten yhdessä terassille nauttimaan ateriasta. Silloin meille tultiin ilmoittamaan, että jokaisen täytyy siirtyä siinä samaisella terassilla sen kyseisen ravintolan pöytään, josta on annoksensa ostanut. Yritimme selittää, että keskustelu on hieman vaikeaa, jos jokainen istuu eri pöydissä. Ei auttanut. Ravintolan X henkilökunta ei kuulemma voinut ottaa vastuulleen ihmistä, joka on ostanut juomansa ravintolasta Y. Siinä sitä sitten istuttiin ja huudettiin pöydästä toiseen. Jos ei olisi ottanut niin paljon päähän olisimme varmaan tikahtuneet nauruun. Olihan tilanne sen verran koominen." Hanna

Kysely

Kiukuttavatko järjettömiltä tuntuvat säännöt?

Kyllä
Kyllä
96.0%
Ei
Ei
5.2%
Ääniä yhteensä: 1151
jepjepjep

Näin sääntö-Suomi pilaa terassihetket ja festarit – huvittavimmat tarinat

Vierailija kirjoitti: Hittoako vingutte, itsehän tälläistä halusitte ja nyt tätä sitten saatte. Turha vinkua tai ulista, tämä on sitä demokratiaa mitä halusittekin. Eiköhän tässäkin, kuten muissakin idioottisäännöksissä olla taas menty sen äänekkään, omanapaisen ja kaikesta itkevän muutaman ihmisen mukaan. Suomi kun muutenkin rakentuu tämän kaltaisten ihmisten mielensäpahoittamisen mukaan. Jos auringonpaisteen ja hymyilemisen voisi kieltää, ni ne olisi ollut tässä maassa jo ajat sitten...
Lue kommentti

Viimeinkin on keskitty puhelinsovellus, jonka avulla naisen todellinen pärstäkerroin selviää!

Voi räkä, miten ärsyttävää – taas naisella on niin paljon meikkiä, ettei treffeillä osaa sanoa, onkohan se oikeasti edes kovin kaunis. Ensitreffejä uimahalliinkaan ei kai saa ehdottaa, joten mikä avuksi?

Älypuhelimille lanseerasin hiljattain meikinpoistosovellus MakeApp. Sen tarkoituksena on auttaa näkemään, miltä esimerkiksi treffikumppanin nassu näyttäisi ilman meikkiä. Ensin ladataan kuva kasvoista, sitten painetaan meikinpoistonappia ja voilà – muutamassa sekunnissa paljastuu se visusti piilotettu todellisuus.

Pakkohan sovellusta oli testata! Näin se toimi:

Latasin ilmaisen sovelluksen puhelimelleni. Ensimmäisessä valikossa näkyvät kännykän gallerian kuvat sekä kamerapainike, jonka kautta voi ottaa uuden otoksen. Kuvan valitsemisen jälkeen päätetään, halutaanko meikkiä lisätä vai ottaa pois, ja sitten sovellus tekee työnsä.

Tässä vaiheessa koko sovellus kaatui android-älypuhelimellani, eikä meikinpoisto onnistunut. Uusi yritys iPhonella onnistui, ja kahden testikuvan jälkeen tulokset olivat tällaisia:

Näyttää siltä, että huulipunan ja muun meikin poistamisen jälkeen sovellus lisäsi jonkin verran varjoja ja epätasaisuuksia sekä muutti ihon sävyn hiukan harmaammaksi. Myös hiukset menettivät jostain syystä prosessissa väriä ja kiiltoa.

Ihan totuudenmukainen tulos ei tietenkään ollut. Muokkauksen jälkeen jäi fiilis, että uusi kuva on pikemminkin väsynyt ja harmaa kuin meikittömän freesi.

Lue myös: Meikittömyys ja meikitön meikki ovat hot! Ota mallia superstaroilta

Ei ehkä ihmekään, että moni ei ole ottanut uutta sovellusta lämmöllä vastaan. Koska idea auttaa miehiä selvittämään naisten ”todelliset kasvot” on monien mielestä hölmö, on muun muassa Twitterissä alettu jo vitsailla sovelluksen kustannuksella.

Hashtagilla #makeapp löytyy monia sovelluksella muokattuja kuvia sekä itsetehtyjä kuvapareja, joiden avulla vitsaillaan ”valtavista muutoksista” ja ”totuuden paljastumisesta”. Myös meikkaamattomat miehet ja naiset ovat ottaneet sovelluksen testiin.

Mitä mieltä itse olet? Kerro kommenteissa, onko sovellus mielestäsi hauska vai huti! 

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti
Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti