Ja tuosta vielä pari euroa! Kuva: Colourbox
Ja tuosta vielä pari euroa! Kuva: Colourbox

Kun osaa hinnoitella työnsä, ei tarvitse harmitella myöhemmin.

Mitä jos pyydän liikaa, ja he pitävät minua liian kalliina tai ylimielisenä? Mitä jos pyydän ihan liian vähän, ja he luulevat, etten tiedä alasta mitään?

Oman työn hinta on työnhakutilanteen kimurantein vaihe. Mahdollisen tulevan työnantajan silmissä kukaan ei halua näyttää siltä, että luulee olevansa parempi kuin onkaan. Kukaan ei halua myöskään löytää itseään itkemästä liian pienen palkkapussin vuoksi.

Psychology Today -sivustolla vinkataan keinoja, joiden avulla palkkaneuvottelut menevät nappiin.

1. Tee kotiläksyt

Tärkein ja ensimmäinen tehtävä on selvittää alan yleinen palkkataso. Jos rohkenet, voit tehdä salapoliisityötä ja selvittää, kuka on toiminut edeltäjänäsi tehtävässä ja kysyä palkkauksesta. Apua löytyy myös ammattiliitoista, vastaavista työpaikkailmoituksista sekä kyselemällä tutuilta ja tuntemattomammilta.

Onko esimerkiksi Facebookin Ompeluseura-ryhmä tuttu? Se on naisille suunnattu verkosto, jossa käydään työ- ja urakeskustelua. Voit kertoa tietolähteesi työhaastattelussa, sillä se lisää luotettavuutta.

2. Pelaa aikaa

Kun palkasta ei vielä ole puhuttu suoraan, voit pedata itsellesi neuvotteluaikaa. Silloin on hyvä korostaa joustavuuttasi työntekijänä ja näyttää olevasi kiinnostunut työnkuvasta ja yrityksestä. Kun jutustelet rauhassa, saatat päästä paremmin kärryille siitä, ovatko palkkaodotuksesi liian korkealla, matalalla vai juuri oikealla tasolla.

3. Kuuntele tarkasti

Parhaat neuvottelijat eivät lyö kaikkia kortteja tiskiin heti. Kuuntele rekrytoijan sanoja tarkkaavaisena ja tulkitse kehonkieltä. Nojaako hän taaksepäin, ristiikö kädet, katsooko silmiin, millaisella äänensävyllä puhuu. Jo eleitä tulkitsemalla voi osin päätellä, onko luvassa neuvottelumahdollisuuksia. Nihkeä käytös voi kieliä nihkeästä neuvotteluvarasta. 

4. Älä puhu vain numeroilla

Palkkatoiveen tiedustelija ei välttämättä odota kuulevansa eurontarkkaa määrää, vaan saattaa myös testata, miten reagoit kysymykseen. Voit aluksi painottaa, ettei palkka ole sinulle ykkösasia, vaan itse työ kiinnostaa. Sen jälkeen voit kääntää keskustelun yleiseen palkkatasoon ja yksityiskohtaisempaan palkkatoiveeseen.

5. Ota edut huomioon arviossasi

Muista, että pelkän rahapalkan lisäksi työ voi pitää sisällään luontoisetuja ja bonuksia. Jos mahdollista, selvitä nämäkin etukäteen, sillä ne todennäköisesti vaikuttavat palkan suuruuteen.

6. Ole johdonmukainen

Kun olet kerran esittänyt palkkatoiveesi, älä ala kaivaa maata jalkojesi alla. Pysy viileänä ja odota rekrytoijan reaktiota. Ei ole vakuuttavaa alkaa heti vähätellä tai kainostella toivettaan.  Älä myöskään liiaksi korosta joustavuuttasi. Silloin saatat vaikuttaa turhankin joustavalta.

7. Ole rehellinen ja järkevä

Älä liioittele. Tuleva työnantaja saattaa saada tietoonsa entisen työtehtäviesi palkkauksen, jolloin pyytämällä aivan liikaa saattaa nolata itsensä – etenkin, jos mahdollinen tuleva työtehtävä vastaa jotakuinkin edellistä. Esimerkiksi 10–20 prosentin lisä aiempaan palkkaan on realistinen.

8. Seuraa varoitusmerkkejä

Ei välttämättä ole hyvä, jos rekrytoija on turhan ympäripyöreä puheissaan eikä kerro palkan suuruudesta juuri mitään. Ole sinnikäs ja hieman varuillasi. Kuuntele itseäsi ja mieti, oletko tyytyväinen käytyyn palkkaneuvotteluun. Ei kukaan halua löytää itseään raatamasta alipalkattuna tyrannin alaisena.

9. Älä tyydy

Kun palkkakeskustelu on käyty, punnitse lopputulosta. Jos rahamäärä ei ole aivan sitä mitä olit ajatellut, voit vielä perääntyä. Jos tehtävä ja yritys kiinnostavat silti, voit aivan hyvin kertoa, että olet kiinnostunut tekemään uuden tilannekatsauksen esimerkiksi muutaman kuukauden päästä. Ei ole noloa osoittaa arvostusta omaa työtään ja taitojaan kohtaan. 

vielä ei vallitse viidakon laki

Näin pyydät riittävästi palkkaa – 9 vinkkiä työhaastatteluun

Emme ole amerikkalaisia vaan suomalaisia ja meillä on ainakin toistaiseksi useimmilla aloilla työehtosopimuksen mukainen palkka. Tätä ei kannata väheksyä aikana, jolloin ammattiyhdistysliikettä halutaan poliittisista syistä mustamaalata. On kuitenkin valtavan tärkeä asia, ettei jokaisen työntekijän erikseen tarvitse epätoivoisesti taistella työhaastattelussa sellaisesta palkkatasosta, jolla pystyy maksamaan asumisensa ja elämisensä ja ruokkimaan lapsensa. Näin korkean työttömyyden aikana...
Lue kommentti
Liinu

Näin pyydät riittävästi palkkaa – 9 vinkkiä työhaastatteluun

Olisi toisaalta mukava jos sais duunia ottaa vastaan vaikka vähän pienemmällä palkalla jostain. Nyt ei kukaan palkkaa kun työehtosopimuksesa on liikaa palkkaa ja etuja. Ehkä voi vähän syyttää itteenki kun oon vähän laiska hakemaan kun ansiosidonnaiselki tulee toimeen viel muutaman kuukauden. Siel on nyt jonkun virolaisen firman tyyppejä tekemäs hommia, eipähän sit itte tarvi vaivautuu.
Lue kommentti

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00