Kokeile vaikka paria käytännön pilaa.

Taasko alkaa raataminen tai lusiminen? Ei välttämättä. Töissä voi olla entistä kivempaa, kas näin!

1. Vakuuta työkavereillesi ensimmäisenä työpäivänäsi lomasi jälkeen, että sait naapurin punttimimmiltä supertoimivat ohjeet täydelliseen peppuun ja timmeihin reisiin. Ohjeiden mukaan kannattaa liikkua mahdollisimman paljon konttaamalla polvet ilmassa, ja siksi olet päättänyt liikkua töissä vain kissamaisesti kontaten.

Anna karkki palkinnoksi jokaiselle, joka uskaltautuu konttaamaan kanssasi. Konttauskuvista voitte koota hienon kollaasin kahvihuoneen seinälle.

2. Leivo lomaltapaluusi kunniaksi pikkupullia ja upota kunkin pullan sisään valkosipulinkynsi. Annat potkua työkavereiden päivään, eikä kenenkään tarvitse miettiä, haiseeko hengitys. Ahkera leipuri voi lisätä jokaisen pullan sisään tsemppiviestin, kuten ”Jouluun on vain 180 työpäivää” tai ”Rusketusraitasi näyttävät tosi hyviltä.” Jos leipominen ei ole alaasi, valkosipulinkynnet voi ujuttaa varovasti kaupan voisilmäpulliin.

3. Jos työkaverisi lomaa on vielä ainakin viikko jäljellä, ehdit viljellä hänen näppäimistölleen muhevan rairuohon tervetulotoivotukseksi. Leikkaa tai taittele sanomalehdestä näppäimistön kokoinen kaistale ja levitä se täyteen rairuohon siemeniä. Kastele kylvös ja peittele se rei’itetyllä muovikelmulla, kunnes siemenet alkavat itää. Muovi auttaa pitämään kylvöksen kosteana. Muista kastella kylvöstä joka päivä. Ota kelmu pois, kun siemenet itävät, mutta jatka päivittäistä kastelua.

4. Jos rairuohon istutus tuntuu liian työläältä, toinen klassikkopila on teipata työkaverin huoneen ovi tai työpiste eristysteipillä. Esimerkiksi ”Ampuma-alue, pääsy kielletty”, ”Eristetty alue, pääsy kielletty”, ”Hengenvaara” ja ”Varo, miehiä työssä” -teippejä voi tilata Turun teipistä. Useimpien varoitusteippien toimitusaika on muutama päivä ja hinta 20–30 euroa.

5. Pukeudu perjantain kunniaksi esimerkiksi ankaksi tai kummitukseksi ja kerro kaikille, että kyseessä on työpaikan uusi käytäntö, naamiaisperjantai, ja pomo palkitsee parhaan asun. Ankka-asun loihdit esimerkiksi keltaisella pipolla, yöpaidalla ja sukkahousuilla. Halutessasi voit vetää jalkaasi räpylät ja ostaa pilailukaupasta pari euroa maksavan ankkanokan. Kummitusasu syntyy ankka-asua helpommin. Leikkaa valkoiseen lakanaan suu- ja silmäaukot. Olet valmis!

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.