Kuva Veikko Kähkönen
Kuva Veikko Kähkönen

Kuva Veikko Kähkönen
Kuva Veikko Kähkönen

Kuva Veikko Kähkönen
Kuva Veikko Kähkönen

Laulaja Diandra Flores, 20, tunnustautuu pihistelijäksi, mutta yhteen asiaan hän törsää.

Kaksikymppiseksi Diandra Floresilla on loistava tilanne. Parin vuoden takaisella Idols -voittajalla riittää keikkaa, uran toinen levy Dynamiittii on juuri julkaistu, ja tv-näkyvyyttä on karttunut lisää Tähdet, tähdet -sarjassa sekä Voice Kids -valmentajana.

Muusikoksi valmistuneen Didin rahatilanne on erilainen kuin kavereillaan, joista useimmat elävät opiskelijabudjetilla.

– Työni on muuttanut rahankäyttöäni, mutta ei minusta törsääjää ole tullut. Olen edelleen se mielettömän pihi lapsi, joka olen ollut pikkutytöstä asti.

Silloin Didillä oli huoneessaan monta erimallista säästölipasta: oli pankkirakennusta, Roope Ankkaa ja possuja. Hän sai viikkorahaa ja alkoi jo kahdeksanvuotiaana esiintyä duokeikoilla siskonsa kanssa. Diandralla on nytkin kotonaan säästöpossu, johon hän tyhjentää senttikolikot lompakostaan.

Säästöihin kajottiin vain harvoin – joskus lelun, joskus suklaalevyn takia.

– Vieläkin, jos ostan jotain kalliimpaa, se oikein kirpaisee. Esimerkiksi kengistä maksan yleensä noin neljäkymppiä, mutta kerran panin haisemaan ja pulitin neljäsataa. Hyvä, ettei henki salpaantunut!

Työ on muuttanut Diandran rahankäyttöä eniten. Kun hän aiemmin liikkui kotikulmillaan Hyvinkäällä polkupyöräillen, nyt työt tuovat artistin Helsinkiin lähes päivittäin. Silloin Didi turvautuu taksiin.

–  Aiemmin en juuri kuluttanut takseihin, vaatteisiin, koruihin tai meikkeihin, mutta nyt tarvitsen niitä säännöllisesti. Esiintyjänä on ollut vähän pakko kiinnostua myös ulkonäköjutuista.

Jos Diandra johonkin törsää, niin keikkalippuihin ja konserttimatkoihin. Tänä syksynä hän on jo nähnyt Lady Gagan Tukholmassa sekä Beyoncén ja Jay Z:n Pariisissa.

Diandra piti Me Naisille kirjaa viikon menoistaan. Viikon menot yhteensä olivat 266,10 euroa.

Lue Diandran Viikko kukkarossa -haastattelu tuoreimmasta Me Naisista!

Lue myös:

Diandra alkoi sanoittaa ja säveltää: "Aluksi itse tekeminen oli hirveän jännittävää"

Diandra Flores vuonna 2012: "Olen mammantyttö"

Diandra Flores

Hyvinkäällä 12.8.1994 syntynyt artisti on kuudennen Idols-kauden voittaja vuodelta 2012.

Soittanut viulua kuusivuotiaasta ja tehnyt laulukeikkoja kahdeksanvuotiaasta. Valmistui muusikoksi Lahden konservatoriosta.

Julkaisi toisen albuminsa Dynamiittii lokakuussa.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e