Lähde liikkeelle, ole aktiivinen. Ja syö hyvin. Aika yksinkertaista, vai mitä? Kuva: Shutterstock
Lähde liikkeelle, ole aktiivinen. Ja syö hyvin. Aika yksinkertaista, vai mitä? Kuva: Shutterstock

Sohvaperuna tekee hallaa suolistolleen, lääkäri Sami Vähäsantanen varoittaa.

Stressi, vähäkuituinen ja nesteetön ruokavalio ja epäaktiivinen elämä ovat tavallisimpia syitä suolisto-ongelmiin. Ne näkyvät vaikkapa löysänä vatsana, ummetuksena, peräpukamina, peräaukon haavaumana eli fissuurana ja ärtyneenä suolena.

Vatsaelinsairauksiin erikoistuneen kirurgin, Jämsän kaupungin Jokilaakson sairaalan johtavan lääkärin Sami Vähäsantasen mukaan suolisto pysyisi kunnossa, jos eläisimme oikein. Miten?

Ruokavalio kuntoon

– Ummetus on nykyajan vitsaus. Varsinkin iän myötä suoli laiskistuu. Ummetukselle altistaa istuva elämäntyyli ja se, että nautimme paljon esivalmistettuja ruokia. Emme saa tarpeeksi kuituja, jotka antavat kuohkeutta ulosteelle. Suoli ei tykkää toimia ruuilla, joissa ei ole pureskeltavaa, Vähäsantanen selittää ja kertoo vinkin.

– Älä syö pelkkää lihaa, älä pelkkää hiilihydraattia, äläkä pelkkää salaattia, vaan kaikkea sopivasti sekoittaen. Se on on vatsalle hyvä peruslähtökohta.

Lue lisää vatsalle sopivasta ruokavaliosta täällä.

Liikkeelle!

Oikeanlaisen ruokavalion lisäksi aktiivisuus auttaa vatsaa toimimaan.

– Kun istutaan, suoli ei saa samanlaisia impulsseja kuin vaikkapa kunnon kävelylenkillä. Nämä impulssit auttavat vatsaa toimimaan. Pystyasento ja liikunnasta aiheutuva tärinä auttavat toiminnassa. Jos on muutenkin vähän sohvaperuna, eivät ylipaino, lääkitykset ja stressi töissä paranna tilannetta, hän listaa.

– Jos voi hyvin psyykkisesti ja fyysisesti, suoli toimii kyllä.

Joka neljännellä naisella ärtynyt suoli?

Vähäsantansen mukaan työstressi näkyy usein vatsavaivoina.

– Iso osa väestöstä reagoi vatsallaan asioihin, tällöin puhutaan ärtyvästä suolesta tai ärstyvän suolen oireyhtymästä. Varovaisten arvioiden mukaan jopa noin kymmenes naisista kärsii siitä, mutta joissain tutkimuksissa on sanottu, että jopa joka neljäs.

Vatsavaivoja ei siis pitäisi olla ja suolenkin pitäisi toimia normaalisti, jos elämässä nämä kolme asiaa ovat kunnossa: liikunta, ruokavalio ja henkinen hyvinvointi. Aina vaivat eivät kuitenkaan katoa omin avuin.

– Veri ei kuulu normaaliin ulosteeseen. Se on kardinaalioire. Mitä vanhempi potilas on, sitä tärkeämpi on selvittää, ettei ongelmien taustalla ole mitään ikävää sairautta kuten syöpää.

– Perävaivoja ei pitäisi medikalisoida liikaa, vaan niihin pitäisi suhtautua maanläheisesti ja miettiä, kuinka paljon omalla toiminnalla saa aikaan, Vähäsantanen muistuttaa.

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse. 

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!