Pelko voi estää tekemästä tärkeitä asioita, mutta onneksi sitä voi oppia hallitsemaan. Tässä vinkit pelottaviin tilanteisiin.

Olen luvannut pitää puheen ystävän 40-vuotispäivillä. Mitä jos jäädyn täysin yleisön edessä?

Sydän hakkaa, suuta kuivaa, kädet tärisevät ja tekisi mieli paeta. Ihan totta, niin tekisikin. Pelko on itsesuojelujärjestelmäämme liittyvä tunne, joka on koodattu meihin evoluution varrella. Pelon hinta -kirjan kirjoittanut Henkka Hyppönen kertoo, että fyysinen pelkoreaktio on elintärkeä, sillä se suojelee ihmistä uhkaavissa tilanteissa. Sen avulla esiäitimme ovat välttäneet vaarat ja joutumisen petojen saaliiksi.

Maailma on nyt toinen kuin luolamiesten, mutta hermostomme luokittelee tilanteita yhä turvallisiksi, vaarallisiksi ja hengenvaarallisiksi. Historiallisista syistä tämä hermoston uhkatutka eli neuroseptio luulee, että ihmisen kohtaamat uhat ovat fyysisiä. Tämä näkyy myös ääritilanteessa, kun kroppa tuntuu lamaantuvan täysin. Silloin hermosto saa meidät ”valmistautumaan kuolemaan”, olemaan mahdollisimman velttoja, jotta fyysinen kipu tuntuisi mahdollisimman vähän.

Pelko tarkoittaa hyvää, mutta on vanhanaikainen. Siksi se neuvoo meitä toimimaan myös hassuilla tavoilla. Jos fyysinen pelkoreaktio ehtii käynnistyä, sen antamat taistele tai pakene -käskyt tekevät jännittävästä esiintymistilanteesta vaikean.

Kokeile tätä: Harjoittele paineen alla.

Kun pelkoreaktio on päällä, se ei nykymaailmassa valitettavasti paranna suoritusta. Onneksi kehoa voi huijata. Kehon kielteinen viritys kuten hermostuminen on yllättävän lähellä myönteistä virittyneisyyttä kuten innostumista. Yritä siis tulkita elimistön kohonnut viritystila innostukseksi. Vaikka temppu kuulostaa vaikealta ja järjenvastaiselta, se toimii.

Harjoittelu pienen paineen alla vaikuttaa valtavasti varsinaiseen suoritukseen kuten esiintymiseen tai kilpailu-tilanteeseen. Jos et tiedä, miten selvitä puheesta tai esitelmästä, ota muutama kaveri harjoitusyleisöksi. Voit myös ottaa käyttöön videokameran, vaikkei se nauhoittaisikaan. Opit säätelemään reaktioitasi tai ainakin sietämään niitä paremmin.

Somessa kaikki tuntuvat viilettävän kiinnostavilla kekkereillä. Miksi minulle ei tapahdu mitään?

Fear of Missing Out eli FoMO on Hyppösen mukaan tyypillistä pelkoa siitä, että jäämme jostain paitsi. Se on uusi ja yleinen ilmiö sosiaalisen median aikakaudella. Kun näyttää siltä, että mahdollisuuksia on rajattomasti, pelkäämme tehneemme vääriä päätöksiä. Samalla pääsemme netissä katsomaan, mitä ystävämme puuhailevat – tai ainakin väittävät puuhailevansa – ja oma elämä alkaa tuntua ahdistavalta.

Kokeile tätä: Keskity ja ole läsnä.

Se, mitä teet nyt, on arvokasta. Harvardin onnellisuustutkija Matthew Killings-worth huomasi, että suurin vaikutus ihmisten onnellisuuteen oli heidän ajatustensa harhailulla. Ihmiset raportoivat olevansa onnellisempia, jos he keskittyivät siihen, mitä he olivat tekemässä. Jopa ruuhkabussissa istuvien ihmisten keskittyminen nosti heidän onnellisuustasoaan.

Palaverissa ei saada päätöksiä aikaan, enkä uskalla sanoa, mitä haluaisin.

Myös ryhmän äly riippuu siitä, kuinka tehokkaasti sen jäsenet saavat ajatuksensa yhteiseen käyttöön. Jos työpaikan ilmapiiri ei ole turvallinen

ja salliva, on turha odottaa, että siellä syntyy hyviä ideoita.

Ryhmät ovat tutkitusti sitä älykkäämpiä, mitä tasaisemmin niiden puheenvuorot ovat jakautuneet ja mitä vähemmän ryhmän jäsenet pelkäävät muiden kritiikkiä.

Kokeile tätä: Huolehtikaa yhdessä, että kaikki saavat suunvuoron.

Henkka Hyppösen mukaan palaverit ovat liian usein sosiaalista peliä siitä, kuka johtaa. Aina kannattaisi keskittyä toimimaan yhdessä.

– Olennaista on luottamus, samansuuntainen ajattelu ja se, ettei ihmisen persoona ole sama kuin hänen ideansa. Vaikka idea olisi hölmö, ihminen ei ole.

Lue lisää:

Kaksi keinoa päästä yli epäonnistumisen pelosta

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta pelko, Vera Jordanova?

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi

Mira Luodin Urho-lapsella on synnynnäinen sydänvika, jonka vuoksi pojan sydän pysähtyi vauvana kolmesti.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Mira Luodin päivää. Mira kertoo jaksossa uusperheestään, johon kuuluu viisi lasta. Nelonen on julkaissut klipin jaksosta jo ennakkoon.

Miran aviomiehen Mika Haapasalon tyttäret Jenni ja Susanna ovat jo teini-ikäisiä, ja lisäksi Miralla on kaksi lasta, Eirik ja Trine, edellisestä suhteestaan.

Urho on minun ja Mikan yhteinen 3-vuotias lapsi, jolla on synnynnäinen sydänvika, Mira kertoo perheensä kuopuksesta.

Mira on kertonut aikaisemmin, että Urho oli vain muutama kuukauden ikäinen, kun rakennevika sydämessä todettiin. Sairaalassa pojan sydän pysähtyi kolmesti, Mira kertoo myös Vain elämää -ohjelmassa.

– Pisin niistä on ollut sellainen, etten enää muutamaan tuntiin tiennyt, onko minulla lasta vai ei, Mira kertoo jakson insertissä.

”Kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.”

Pöydän ääressä Mira kertoo muille artisteille, että kokemus muutti hänen ajattelutapaansa.

– Urholla oli sydän pysähtyneenä ja mä kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.

– Hurjia aikoja, mutta onneksi se päättyi hyvin, Aki Tykki toteaa.

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin klo 20.00. Me Naiset kuuluu Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters
Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters

Twitter-yleisön mielestä David Beckham oli kuninkaallisten häiden paras osa. 

Koko viikonlopun ajan kansainvälistä mediatilaa on hallinnut yksi ihminen, näyttelijä Meghan Markle, eli nykyinen Sussexin herttuatar Meghan.

Toki Meghanin aviomies prinssi Harry on myös näkynyt kuvissa morsiamensa rinnalla, ja hippusen palstatilaa ovat saaneet esimerkiksi innostuneet sulhaspojat, kirkkaankeltaisissa juhlinut Amal Clooney ja lenkkareita mekon kanssa käyttänyt Serena Williams.

Yksi tyyli-ikoni on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle: jalkapallolegenda, tyyli-ikoni ja lukemattomien ihmisten julkkisihastus numero yksi, David Beckham

Jos Twitteriä on uskominen, tummanharmaassa puvussa ja kaksirivisessä vaaleanharmaassa liivissä esiintynyt Beckham oli yksi häiden tärkeimmistä vieraista. 

Eivätkä nämä ole edes hänen häänsä!

Beckham, aina niin ärsyttävän hyvännäköisenä. 

Poskisuukko Beckhamille sai Sir Elton Johnin lipomaan huuliaan.

Mitä Beckhamin tyyliin tulee, siitä tiedetään Voguen mukaan seuraavaa:

Kapealinjainen puku oli Dior Hommelta, ja sen on suunnitellut Kim Jones, joka juuri nimitettiin merkin johtoon alkuvuodesta. Mukava avaus herra Jonesin pääsuunnittelijauralle siis. Pukuun Beckham yhdisti kultaisen taskukellon ja aurinkolasit.

Lisäksi Beckhamilla on tietysti eräänlaisia pysyviä asusteita. Esquire arvelee artikkelissaan, että David Beckham saattaa olla ainoa kuninkaallisten häiden vieras, jolla on tatuointeja kaulassa. 

Beckham paranee vanhetessaan

Kuluneen sanonnan mukaan nainen on kuin viini, eli paranee vanhetessaan (joskaan Alkon asiantuntijan mukaan sanonta ei koske kaikkia viinejä). 43-vuotias Beckham on elävä todiste siitä, että vähintäänkin osa miehistäkin paranee iän myötä. 

Pyörivätkö kellon viisarit David Beckhamin kohdalla eri suuntaan?
Toivoa on!

Siltä varalta, että joku ei vieläkään ole vakuuttunut Beckhamin nousujohteisesta tyylikkyydestä:

David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.
David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.

David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.
David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.

David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.
David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.