"Pysyttele hyvän maun rajoissa", alastonkuvia julkisuuden henkilöistä ottanut valokuvaaja Marika Kiviharju neuvoo. Kuva: Shutterstock
"Pysyttele hyvän maun rajoissa", alastonkuvia julkisuuden henkilöistä ottanut valokuvaaja Marika Kiviharju neuvoo. Kuva: Shutterstock

Kun alastonkuvia kerran otetaan, miten niissä näytetään hyvältä? Alastonkuvausten ammattilainen, valokuvaaja Marika Kiviharju kertoo.

Tähtien julkisuuteen vuotaneista alastonkuvista on kohuttu viime päivinä kovasti, mutta oikeastaan alastonkuvat ovat melko arkinen tavisharrastus. Selfien ottavista suomalaisista 8 prosenttia on ottanut alastonkuvia itsestään ja 63 prosenttia heistä jakanut alastonkuvan puhelimellaan, MTVn uutisoimasta Samsungin kyselystä selviää. 25–34-vuotiaista amerikkalaisista joka viidennes on lähettänyt itsestään alastonkuvan, Nyt.fi kirjoittaa.

Jos sitä kerran tehdään, mitä kuvia ottaessa pitää pitää mielessä, jotta valokuvassa näkyisi mahdollisimman esteettinen nakuilija? Sen tietää suomalaisia julkkiksia alasti kuvannut valokuvaaja Marika Kiviharju.

1. Hyvä rusketus saa ihon näyttämään hyvältä. Itseruskettavat voiteet eivät aja samaa asiaa, vaan tekevät ihosta läikikkään. Hanki rusketus auringosta tai solariumista.

2. Ajele ihokarvat ja kosteuta iho. Kuiva iho ei näytä hyvältä kuvassa.

3. Jos haluat ottaa taidekuvan, asettele toiselle puolelle vartaloasi yksi valo. Muokkaa kuva vaikka puhelimeen saatavalla kuvankäsittelyohjelmalla mustavalkoiseksi.

4. Käytä sensuelliin kuvaan pehmeää luonnonvaloa. Ota kuva esimerkiksi ikkunan edessä puolipilvisellä kelillä.

5. Vältä kovaa valoa (esimerkiksi suora auringonvalo), jos peittelet ryppyjä tai poimuja. Kova valo on armoton.

6. Useimmat tietävät omat hyvät ja huonot puolensa. Haluatko korostaa pitkiä sääriäsi tai treenattua vatsanseutuasi? Käytä korostamiseen valoja.

7. Käytä peiliä apuvälineenä kuvauksessa.

8. Ota kuva yläviistosta, jotta mahdollinen kaksoisleuka ei näy.

9. Pidä ryhti hyvänä.

– Pysyttele alastonkuvissa hyvän maun rajoissa – varsinkin, jos otat niitä kännykälläsi. Kännykkä voi kadota ja kuvat päätyä kenen tahansa nähtäville. Älä tee hetken mielijohteesta mitään harkitsematonta, esimerkiksi lataa kuvia nettiin, Marika opastaa.

Myös muut suojauskeinot kannattaa ottaa käyttöön. Suojaa läppärisi salasanalla, jonka tiedät vain itse, jotta sinne tallennetut kuvat eivät päädy kellekään muulle, vaikka unohtaisit tietokoneen muiden saataville.

Jos haluat jakaa alastonkuvasi, tee se turvallisesti. Vaikka lähettäisit kuvasi Facebookissa yksityisesti jollekin, kuvan saaja voi tallentaa sen ja jakaa eteenpäin. Jaettu kuva saattaa päätyä nettiin ikuisiksi ajoiksi.

Alastonkuvaskandaali puhuttaa

Alastonkuvista on puhuttu erityisen paljon viime aikoina, koska kymmenien Hollywoodin naistähtien varastetut kuvat levisivät nettiin viikonloppuna. Kuvien on arveltu olevan peräisin iCloud-pilvipalvelusta, johon Applen tietokoneet, pädit ja puhelimet tallentavat tiedostoja.

Nettiin vuodetuista kuvissa esiintyy esimerkiksi Oscar-voittaja ja Nälkäpeli-tähti Jennifer Lawrence, 24, joka on vahvistanut kuvien olevan aitoja ja kertonut haastavansa oikeuteen kaikki, jotka levittävät kuvia  eteenpäin.

Moni julkisuuden henkilö, kuten Girls-sarjan luoja, näyttelijä Lena Dunham, on pyytänyt, ettei kuvia katsottaisi, sillä se loukkaa niissä esiintyvien naisten yksityisyyttä.

Lue myös:

Marika Kiviharju kuvasi suomalaiset julkkikset alasti

Näin onnistut valokuvissa – testasimme 5 vinkkiä

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.