Kuinka usein mietit, että pitäisi treenata enemmän ja herkutella vähemmän? Niinpä. Paheista luopuminen on vaikeaa, mutta mahdollista.

Taas sohva voitti lenkkipolun ja kermainen pastamättö salaattilounaan. Harmittaa, että mieli on heikko, mutta minkäs teet, huonot tavat ovat ja pysyvät. Mutta onko niiden pakko pysyä?

Zenhabits.net -sivustolla vinkataan, miten turmiollisista paheistaan voi päästä eroon ja muuttaa elämänsuuntaansa energisemmäksi. Pikkuisen sisuuntumista, positiivista asennetta ja paljon aikaa – kuka vain voi onnistua tekemään elämänmuutoksen.

Näin pääset eroon paheistasi

1. Tunne tuskasi.
Toisinaan toisen ihmisen elämänmuutos antaa potkun omankin kelkan kääntämiselle. Aina se ei kuitenkaan tepsi, ja silloin täytyy kuunnella omaa kehoaan toden teolla: Haluatko hengästyä lopunelämääsi kävelemällä pari portaikkoa? Et varmaankaan tahdo velloa tuskassa, joten on aika tehdä asialle jotain.

2. Kohtaa ongelmasi.
Elämänmuutoksia tehdessä täytyy ensin hyväksyä epämiellyttävät tosiasiat. Viikonloppuisin tulee kipattua turhan monta viinilasillista tai vanhat suosikkifarkut eivät enää sovi päälle. Tylsää, mutta ne voivat olla kylmiä faktoja, joiden myöntäminen on sysäys muutoksen aloittamiselle.

3. Etene pienin muutoksin.
Koko elämää on turha yrittää pistää remppaan kerralla. Sen sijaan kannattaa tehdä arjessaan pieniä valintoja, jotka vievät terveelliseempään suuntaan. Jos tavoitteesi on hoikistua, vaihda ensin lattesi tavalliseen kahviin ja nappaa lounaalle mukaan pari hedelmää. Muutos kerrallaan hyvä tulee.

4. Omistaudu.
Kun julistaa muillekin aikeensa elämänmuutoksesta, on helpompaa pysyä tavoitteessaan. Lyö vaikkapa rahasummasta tai julkisesta nöyryytyksestä vetoa. Jos et onnistukaan lopettamaan sauhuttelua, joudut tarjoamaan koko kaveriporukallesi viiden tähden illallisen. Ajatuskin kirpaisee jo.

5. Usko onnistumiseesi.
Epäonnistumisen pelko on hyvin tyypillinen elämänmuutoksen alkuvaiheessa. Se ei haittaa, koska muutos kannattaa aloittaa epäröinnistä huolimatta. Kun on tehnyt jo pieniä skarppauksia, kuten jättänyt lounasjälkkärin nauttimatta, on helpompaa kannustaa itseään jatkamaan ja uskomaan onnistumiseen. Jos pystyy tekemään yhden pienen muutoksen, pystyy tekemään myös useita pieniä muutoksia.

6. Näe epäonnistuminen mahdollisuutena.
Jossain vaiheessa elämänmuutoksen aikana tulee varmasti epäonnistumisia. Tulee syötyä pullaa kaksin käsin ja maattua sohvalla koko viikonloppu. Sen sijaan, että lipsuminen tarkoittaisi totaalista epäonistumista, voi sen kääntää mahdollisuudeksi oppia mokistaan. Kuinka huono olo tulikaan, kun kroppa ei saanut kaipaamaansa liikuntaa? Muistat sen seuraavalla kerralla, kun puntaroit pullan ja punttisalin välillä.

7. Älä usko negatiivisia ajatuksiasi.
On tavallista, että aivot väsyvät elämänmuutoksiin ja hokevat "ei jaksa, ei pysty". Kuuntele latistavia ajatuksiasi hetki ja jätä ne omaan arvoonsa. Pystyt paljon enempään kuin luuletkaan – osoita se myös kiukutteleville aivoillesi.  Hyvä mantra on esimerkiksi: "Miksi minä en pystyisi, jos muutkin pystyvät?"

8. Pyydä tukea.
Ystävä, puoliso, perheenjäsen tai vertaistukiryhmä tsemppaa matkalla kohti uusia elämäntapoja. Pyydä läheisiäsi kannustamaan heikkoina hetkinä ja puskemaan eteenpäin. Myös netti on pullollaan ryhmiä, joiden tuki voi olla korvaamatonta.

9. Luo uudenlainen ajattelutapa.
Olet aloittanut uuden, terveellisen elämän, johon roskaruoka ei kuulu. Tylsää, koska hampparit ovat helppoa herkkua. Olisihan se niin kivaa, jos voisi napata lounaaksi pitsan ja pysyä silti hoikkana. Tällainen ajattelutapa on tyypillinen, eikä se takuulla tsemppaa pysyvässä elämänmuutoksessa.

Paheesta pääsee tehokkaammin eroon, kun näkee sen paheena. Pitsan ahmimisesta tulee huono olo, kun taas raikkaamman ruuan syömisestä kevyt mutta silti täysi vatsa. Kun ajattelet, ettei paheesi ole raukkaparka, joka on lukittuna ypöyksin selliin odottaen pelastamistasi, on elämänmuutos mahdollinen.

Vinkki! Säännöllinen palkitseminen toimii hyvänä kannustimena: Salli itsellesi vaikkapa hierontakäynti, kun pysyttäydyt uusissa tavoissasi muutaman viikkoa. 

Lue lisää:

Dieettilimsojen juominen on terveysriski – 3 syytä lopettaa huono tapa

Yllättävä tutkimustulos: kylmä sää auttaa laihtumaan

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti
IMDB

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Pelkkää julkisuustyrkkyilyä Lahdelta. Tuskin on ollut niin typerä tai sokea, ettei ole tiennyt miten asiat piireissä on mennyt. Tai no typerähän se näköjään on, mutta tuskin sokea. Käsittämätöntä itsensä jalustalle nostamista "minä olen hyvä ja jalo ihminen"-tyyliin. Toivottavasti näitä jarkko lahtia ei nähdä enää yhdessäkään elokuvassa. Itse en aio enää koskaan olla samaan aikaan samalla kuvauspaikalla kuin Jarkko Lahti.
Lue kommentti