Kuinka usein mietit, että pitäisi treenata enemmän ja herkutella vähemmän? Niinpä. Paheista luopuminen on vaikeaa, mutta mahdollista.

Taas sohva voitti lenkkipolun ja kermainen pastamättö salaattilounaan. Harmittaa, että mieli on heikko, mutta minkäs teet, huonot tavat ovat ja pysyvät. Mutta onko niiden pakko pysyä?

Zenhabits.net -sivustolla vinkataan, miten turmiollisista paheistaan voi päästä eroon ja muuttaa elämänsuuntaansa energisemmäksi. Pikkuisen sisuuntumista, positiivista asennetta ja paljon aikaa – kuka vain voi onnistua tekemään elämänmuutoksen.

Näin pääset eroon paheistasi

1. Tunne tuskasi.
Toisinaan toisen ihmisen elämänmuutos antaa potkun omankin kelkan kääntämiselle. Aina se ei kuitenkaan tepsi, ja silloin täytyy kuunnella omaa kehoaan toden teolla: Haluatko hengästyä lopunelämääsi kävelemällä pari portaikkoa? Et varmaankaan tahdo velloa tuskassa, joten on aika tehdä asialle jotain.

2. Kohtaa ongelmasi.
Elämänmuutoksia tehdessä täytyy ensin hyväksyä epämiellyttävät tosiasiat. Viikonloppuisin tulee kipattua turhan monta viinilasillista tai vanhat suosikkifarkut eivät enää sovi päälle. Tylsää, mutta ne voivat olla kylmiä faktoja, joiden myöntäminen on sysäys muutoksen aloittamiselle.

3. Etene pienin muutoksin.
Koko elämää on turha yrittää pistää remppaan kerralla. Sen sijaan kannattaa tehdä arjessaan pieniä valintoja, jotka vievät terveelliseempään suuntaan. Jos tavoitteesi on hoikistua, vaihda ensin lattesi tavalliseen kahviin ja nappaa lounaalle mukaan pari hedelmää. Muutos kerrallaan hyvä tulee.

4. Omistaudu.
Kun julistaa muillekin aikeensa elämänmuutoksesta, on helpompaa pysyä tavoitteessaan. Lyö vaikkapa rahasummasta tai julkisesta nöyryytyksestä vetoa. Jos et onnistukaan lopettamaan sauhuttelua, joudut tarjoamaan koko kaveriporukallesi viiden tähden illallisen. Ajatuskin kirpaisee jo.

5. Usko onnistumiseesi.
Epäonnistumisen pelko on hyvin tyypillinen elämänmuutoksen alkuvaiheessa. Se ei haittaa, koska muutos kannattaa aloittaa epäröinnistä huolimatta. Kun on tehnyt jo pieniä skarppauksia, kuten jättänyt lounasjälkkärin nauttimatta, on helpompaa kannustaa itseään jatkamaan ja uskomaan onnistumiseen. Jos pystyy tekemään yhden pienen muutoksen, pystyy tekemään myös useita pieniä muutoksia.

6. Näe epäonnistuminen mahdollisuutena.
Jossain vaiheessa elämänmuutoksen aikana tulee varmasti epäonnistumisia. Tulee syötyä pullaa kaksin käsin ja maattua sohvalla koko viikonloppu. Sen sijaan, että lipsuminen tarkoittaisi totaalista epäonistumista, voi sen kääntää mahdollisuudeksi oppia mokistaan. Kuinka huono olo tulikaan, kun kroppa ei saanut kaipaamaansa liikuntaa? Muistat sen seuraavalla kerralla, kun puntaroit pullan ja punttisalin välillä.

7. Älä usko negatiivisia ajatuksiasi.
On tavallista, että aivot väsyvät elämänmuutoksiin ja hokevat "ei jaksa, ei pysty". Kuuntele latistavia ajatuksiasi hetki ja jätä ne omaan arvoonsa. Pystyt paljon enempään kuin luuletkaan – osoita se myös kiukutteleville aivoillesi.  Hyvä mantra on esimerkiksi: "Miksi minä en pystyisi, jos muutkin pystyvät?"

8. Pyydä tukea.
Ystävä, puoliso, perheenjäsen tai vertaistukiryhmä tsemppaa matkalla kohti uusia elämäntapoja. Pyydä läheisiäsi kannustamaan heikkoina hetkinä ja puskemaan eteenpäin. Myös netti on pullollaan ryhmiä, joiden tuki voi olla korvaamatonta.

9. Luo uudenlainen ajattelutapa.
Olet aloittanut uuden, terveellisen elämän, johon roskaruoka ei kuulu. Tylsää, koska hampparit ovat helppoa herkkua. Olisihan se niin kivaa, jos voisi napata lounaaksi pitsan ja pysyä silti hoikkana. Tällainen ajattelutapa on tyypillinen, eikä se takuulla tsemppaa pysyvässä elämänmuutoksessa.

Paheesta pääsee tehokkaammin eroon, kun näkee sen paheena. Pitsan ahmimisesta tulee huono olo, kun taas raikkaamman ruuan syömisestä kevyt mutta silti täysi vatsa. Kun ajattelet, ettei paheesi ole raukkaparka, joka on lukittuna ypöyksin selliin odottaen pelastamistasi, on elämänmuutos mahdollinen.

Vinkki! Säännöllinen palkitseminen toimii hyvänä kannustimena: Salli itsellesi vaikkapa hierontakäynti, kun pysyttäydyt uusissa tavoissasi muutaman viikkoa. 

Lue lisää:

Dieettilimsojen juominen on terveysriski – 3 syytä lopettaa huono tapa

Yllättävä tutkimustulos: kylmä sää auttaa laihtumaan

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...