Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Olli Erjanti on selkounien mestari. Hän neuvoo harjoittelemaan tietoista uneksimista viikonloppuisin tai vaikka lomalla.

Ensimmäiset selkounet ovat usein lyhyitä muutaman sekunnin havahtumisia unessa. Niiden jälkeen herää pettyneenä. Siinäkö se sitten oli? Parhaimmillaan tietoiset unet eli selkounet voivat kuitenkin olla vapauttavia kokemuksia, joiden avulla pääsee omista peloistaan, rentoutuu, saavuttaa meditatiivisen tilan tai tekee jotain villiä, kuten lentää.

Olli Erjanti, 42, on nähnyt selkounia teini-ikäisestä lähtien. Nykyään hän opettaa tietoista unennäköä. Ollin mukaan selkouneksintaa voi oppia unimuistin, kyseenalaistamisen, unimerkkien ja todellisuustestien avulla.

Unimuisti

Ollin mielestä unimuisti eli muistettujen unien määrä toimii tietoisen uneksemisen pohjana. Joka yön jälkeen pitäisi muistaa vähintään yksi uni. Sitä todennäköisemmin ihminen voi nähdä selkounia, mitä paremmin hän muistaa unensa. Paras keino unimuistin kehittämiseen on unipäiväkirjan pitäminen. Uni pitää merkitä päiväkirjaan heti kun herää – jopa keskellä yötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tilastollisesti ihmiset, jotka muistavat enemmän unia, näkevät myös selkounia helpommin, Olli kannustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyseenalaistaminen

Oletko valveilla vai unessa? Ollin mukaan unimuistin kehittämisen lisäksi toinen tärkeä uniharjoitus on oman tilan kyseenalaistaminen. Kun päivällä pohtii, onko kaikki koettu unta vai totta, samoja ajatuksia pohtii myös unissaan. Ilman kyseenalaistamista unessa ei tajua näkevänsä unta.

Unimerkit ja todellisuustestit

Unimaailmaan havahtumista voi helpottaa unimerkeillä. Jotkut näkevät unia toistuvista teemoista, toisilla unissa vierailevat aina samat ihmiset. Olli palaa unissaan usein meren äärelle samaan unipaikkaan.

Perinteinen nipistystekniikka ei auta kaikkia havahtumaan unessa. Sen sijaan teknisistä laitteista voi olla apua. Jos vierellä on kännykkä tai valokatkaisija, voi sen toimivuutta kokeilla. Ollin suosikkitemppu on yrittää lentämistä. Unessa se onnistuu silloin tällöin, valveilla ollessa se on tietenkin mahdotonta.

– Jotkut oppivat selkouneksemisen heti, toisilla menee pidempään. Useammat näkevät ensimmäisen selkounensa muutamassa viikossa aloitettuaan harjoittelun.

– Olen huomannut, että eniten selkouneksimiseen vaikuttaa syvyys, jolla unimaailmaansa uppoutuu. Kun olen keskittynyt viikkoja tai kuukausia uniini, näen eniten selkounia. Tuolloin odotan päivisin yötä, jolloin pääsen uneksimaan, Olli kertoo.

Hyviä hetkiä selkounille ovat loma-ajat tai pitkät  viikonloput. Siis ne aikuisten kiireisestä arjesta vapaat keitaat. 

Lisää selkounista Ollin sivuilla: selkouni.fi

Lue myös:

Seksiä selkounessa? Näin se onnistuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla