Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Olli Erjanti on selkounien mestari. Hän neuvoo harjoittelemaan tietoista uneksimista viikonloppuisin tai vaikka lomalla.

Ensimmäiset selkounet ovat usein lyhyitä muutaman sekunnin havahtumisia unessa. Niiden jälkeen herää pettyneenä. Siinäkö se sitten oli? Parhaimmillaan tietoiset unet eli selkounet voivat kuitenkin olla vapauttavia kokemuksia, joiden avulla pääsee omista peloistaan, rentoutuu, saavuttaa meditatiivisen tilan tai tekee jotain villiä, kuten lentää.

Olli Erjanti, 42, on nähnyt selkounia teini-ikäisestä lähtien. Nykyään hän opettaa tietoista unennäköä. Ollin mukaan selkouneksintaa voi oppia unimuistin, kyseenalaistamisen, unimerkkien ja todellisuustestien avulla.

Unimuisti

Ollin mielestä unimuisti eli muistettujen unien määrä toimii tietoisen uneksemisen pohjana. Joka yön jälkeen pitäisi muistaa vähintään yksi uni. Sitä todennäköisemmin ihminen voi nähdä selkounia, mitä paremmin hän muistaa unensa. Paras keino unimuistin kehittämiseen on unipäiväkirjan pitäminen. Uni pitää merkitä päiväkirjaan heti kun herää – jopa keskellä yötä.

– Tilastollisesti ihmiset, jotka muistavat enemmän unia, näkevät myös selkounia helpommin, Olli kannustaa.

Kyseenalaistaminen

Oletko valveilla vai unessa? Ollin mukaan unimuistin kehittämisen lisäksi toinen tärkeä uniharjoitus on oman tilan kyseenalaistaminen. Kun päivällä pohtii, onko kaikki koettu unta vai totta, samoja ajatuksia pohtii myös unissaan. Ilman kyseenalaistamista unessa ei tajua näkevänsä unta.

Unimerkit ja todellisuustestit

Unimaailmaan havahtumista voi helpottaa unimerkeillä. Jotkut näkevät unia toistuvista teemoista, toisilla unissa vierailevat aina samat ihmiset. Olli palaa unissaan usein meren äärelle samaan unipaikkaan.

Perinteinen nipistystekniikka ei auta kaikkia havahtumaan unessa. Sen sijaan teknisistä laitteista voi olla apua. Jos vierellä on kännykkä tai valokatkaisija, voi sen toimivuutta kokeilla. Ollin suosikkitemppu on yrittää lentämistä. Unessa se onnistuu silloin tällöin, valveilla ollessa se on tietenkin mahdotonta.

– Jotkut oppivat selkouneksemisen heti, toisilla menee pidempään. Useammat näkevät ensimmäisen selkounensa muutamassa viikossa aloitettuaan harjoittelun.

– Olen huomannut, että eniten selkouneksimiseen vaikuttaa syvyys, jolla unimaailmaansa uppoutuu. Kun olen keskittynyt viikkoja tai kuukausia uniini, näen eniten selkounia. Tuolloin odotan päivisin yötä, jolloin pääsen uneksimaan, Olli kertoo.

Hyviä hetkiä selkounille ovat loma-ajat tai pitkät  viikonloput. Siis ne aikuisten kiireisestä arjesta vapaat keitaat. 

Lisää selkounista Ollin sivuilla: selkouni.fi

Lue myös:

Seksiä selkounessa? Näin se onnistuu

Illan kiehtovassa dokumentissa sukelletaan sienien maailmaan. Niitä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen luontodokumentti Sienien maailma (The Kingdom: How Fungi Made Our World, 2018) avaa silmät sienten vaikutukselle ihmisten elämään ja olemassaoloon.

Ohjelma kertoo sienien tarinan miljardin vuoden takaa tähän päivään. Jääkauden jälkeen mikrobit alkoivat asuttaa maata, ja pikkuhiljaa bakteerit ja sienet loivat yhteistyössä elävän planeettaamme.

Dokumentti alleviivaa sitä, ettei luontoa eikä edes meitä olisi olemassa ilman sienten määrätietoista etenemistä ja kehittymistaitoa. Yksi löytö oli merkittävä nykyelomme kannalta niin hyvässä kuin pahassa: homesienestä eristetty penisilliini sai ihmismäärän kolminkertaistumaan. Toisaalta populaation kasvu aiheutti myös ilmaston lämpenemisen.

Kanadassa sieni-infektio ktyptokokkoosi levisi ihmisiin ilmaston lämpenemisen takia ja aiheutti ison epidemian. Ohjelmasta käy ilmi, että sieni oli vuosikausien saatossa kehittänyt kuoren, jota esimerkiksi ameebat eivät voi maaperässä syödä. Valitettavasti sama suojamekanismi estää myös kehon syöjäsolujen reaktion.

Äärimmäisen kiinnostava dokumentti tuo lopuksi esiin sen, miten niin olemassaolomme kuin mahdollinen tuhomme on maailmaamme hallitsevan yli viiden miljoonan sienilajin käsissä – eli ei siis välttämättä ihmisen käsissä ollenkaan.

Prisma: Sienien maailma, TV1 klo 19.00

Me Naisten toimitus listasi suoratoistopalvelujen tämän hetken suosikkisarjat.

HBO:

The Affair

Pettämisestä, sen syistä ja seurauksista kertovan sarjan uudella tuotantokaudella keskitytäänkin tutun nelikon, eli Noah Sollowayn (Dominic West), Alison Lockhartin (Ruth Wilson), Helen Sollowayn (Maura Tierney) ja Cole Lockhartin (Joshua Jackson), ihmissuhdekuvioihin, jotka ovat tulehtuneemmat kuin koskaan aiemmin.

Aiemmilla, Netflixillä esitetyillä kausilla on jo nähty, kuinka hahmot vieraantuvat toisistaan yhä enemmän ja enemmän. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kaikilla päähenkilöillä on jo uudet suhteet muiden ihmisten kanssa.

Entä mitä uudelta kaudelta sopii odottaa? Ainakin näitä asioita:

1.   Hankalia ihmissuhdekoukeroita. Voivatko ne mennä vielä monimutkaisemmiksi? No ihan varmasti voivat!

2.    Epätoivoisia yrityksiä päästä eroon menneisyyden tapahtumista. Ja kuten voimme kuvitella, siinä on vaikea onnistua. Esimerkiksi Colen tarve saada lisää tietoja omasta isästä herää, kun tämän isän tunteva nainen Nan Perino (Amy Irving) astuu kuvioihin.

3.    Tietoja siitä, mitä Alisonille tapahtui ennen kuin hän päätti kertoa totuuden Scottyn (Colin Donnell) kuolemasta. Sarjassa nähty pitempi aikahyppäys jätti paljon kysymyksiä liittyen Alisoniin ja Scottyn kuolemaan. Ehkä niihin uskaltaa jo odottaa vastauksia?

Uusi jakso ilmestyy HBO:lle joka maanantai.

Togetherness

Tarkka ja paikoitellen vähän julmakin katsaus niin lapsiperheen kuin sinkkutädinkin ihmissuhdesolmuihin. Ei kannata katsoa rakastuneena.

Handmaid’s Tale (Myös Ylellä juuri nyt)

Tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaa hallitsee uskonnollinen diktatuuri, joka on alistanut hedelmälliset naiset eliitin synnytyskoneiksi ja riistänyt heiltä omat nimensäkin. ”Orjattaria” kutsutaan isäntänsä mukaan: päähenkilö Junesta on tullut Offred, Frediläinen. Kapinalliset teloitetaan tai karkotetaan siirtokuntiin siivoamaan tappavaa ydinjätettä.

Pysäyttävä dystopia perustuu Margaret Atwoodin feministiseen klassikkoromaaniin Orjattaresi. Sarjaa seuratessa on kylmäävää verrata, kuinka moni kauhukuva tavallaan toteutuu myös todellisessa maailmassa.

Ensimmäinen kausi on nähtävillä HBO:n ohella Areenassa ja Teemalla, toisesta kaudesta julkaistaan uusi jakso aina torstaisin.

Westworld

Scifisarja sijoittuu raharikkaille suunnattuun villi länsi -teemapuistoon, jota asuttavat erehdyttävästi ihmistä muistuttavat androidit. Niillä on vain yksi tarkoitus: palvella puiston ihmisasiakkaiden kaikenlaisia mielihaluja seksileikeistä kidutukseen ja murhiin.

Mutta kun robotille kehittyy tietoisuus, tulevatko sen mukana myös ihmisoikeudet? Entä mitä tapahtuu, jos tekoäly nousee kapinaan?

Sarjan kakkoskaudella on myös selvinnyt, ettei villin lännen maailma, Westworld, ole ainoa puisto laatuaan. Omat robottimaailmansa on luotu myös ainakin samuraikauden Japaniin ja 1900-luvun siirtomaa-Intiaan.

Eikä sekään ole enää ihan yksiselitteistä, kuka on ihminen ja kuka robotti. Ajatuksia herättävän sarjan toinen kausi käynnistyi huhtikuussa. Uusi jakso julkaistaan maanantaisin.

Trust

Sarja perustuu tositapahtumiin, John Paul Getty III:n vuonna 1973 tapahtuneeseen kidnappaukseen. Pääosissa nähdään Donald Sutherland, Hilary Swan ja Brendan Fraser.

Italiassa ja Englannin maaseudulla kuvattu sarja kertoo teini-ikäisen pojanpojan painajaismaisia koettelemuksia kaappaajien käsissä.

Paulin isoisä J. Paul Getty Sr. on omaperäinen öljypohatta, joka elää erakkona kartanossaan rakastajattariensa ja lemmikkileijonansa kanssa. Paulin huumehöyryistä elämää viettävä isä on kadonnut Lontoon humuun ja kieltäytyy vastaamasta puhelimeen. Paulin äiti on köyhä eikä kykene maksamaan lunnaita.

Netflix:

Lovesick

Suloinen ja oivaltava ihmissuhdesarja esimerkiksi Frendien ja Rakkautta ja rimakauhua –sarjan ystäville.

Unbreakable Kimmy Schmidt

Hauska ja omaperäinen sarja hullun kulttijohtajan vankina kasvaneesta naisesta, joka opettelee uutta elämää vapaana.

Santa Clarita Diet

Niille, joilla ei ole turhan hienostunut maku: musta komedia perheenäidistä, joka huomaa olevansa elävä kuollut ja tarvitsevansa ravinnokseen ihmislihaa.

Retribution

Brittiläinen minisarja, joka sisältää neljä jaksoa. Alun perin BBC:lle tuotettu sarja tunnetaan myös nimellä One of Us. Juoni kietoutuu häidensä jälkeen tapetun avioparin ympärille. Poliisi kuulustelee Gracen ja Adamin riiteleviä sukulaisia, jonka myötä alkaa avautua Englannin maaseudulla vierekkäin asuneiden perheiden synkkä salaisuus.

Orange is the New Black

Huippusuositussa draamakomediassa keskiluokkainen Piper Chapman (Taylor Schilling) joutuu vankilaan entisen tyttöystävänsä tekemän huumerikoksen takia. Palkittu sarja perustuu Piper Kermanin samannimiseen kirjaan, jossa hän kertoo omasta elämästään vankilassa.

Parasta sarjassa ovat ehdottomasti sen moniulotteiset ja uskottavasti rakennetut hahmot. Naisvankilan hulvattomat persoonallisuudet saavat katsojen vuorotellen hihittämään ja kyynelehtimään. Sarjan edetessä vankien tarinan syvenevät jatkuvasti ja heidän tekemiensä rikosten taustoja avataan.

Yksi tärkeimmistä opetuksista sarjassa on se, ettei maailma ole mustavalkoinen. Vaikka ihminen joutuu vankilaan, hän ei ole läpeensä paha. Pikemminkin taustalta saattaa löytyä varsin traaginen kohtalo.

Viimeisimmällä kaudella sarjan tunnelma muuttui paikoitellen varsin synkäksi, kun vangit ryhtyivät kapinaan. Miten Litcfieldin asukit selviytyvät sen jälkipuinnista? Se selviää, kun sarjan kuudes kausi starttaa heinäkuun lopulla.

Ruutu:

Keisari Aarnio

Jännittävä ja muutenkin kiehtova Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyihin perustuva draamasarja. Jaksoja on tullut kevään mittaan yksi viikossa, ja odottelu on ollut tuskallista.

Katsoessa miettii koko ajan sitä, miten käsittämätöntä on, että sarjan tapahtumat ovat pääosin totta. Että voiko näin tosiaan Suomessa tapahtua!

Temptation Island

Tämän vuoden Temptation Island -kausi oli niin huikea, että sen voi katsoa vaikka näin jälkikäteenkin. Yleensä 24-jaksoiseen kauteen mahtuu paljon tyhjäkäyntiä, mutta neljäs kausi oli täyttä tykitystä realityn ystäville.

Yle Areena:

The Tunnel

Tanskalaista Silta-sarjaa seuraileva uusi englantilais-ranskalainen jännäri, jonka tapahtumat sijoittuvat maiden väliseen kanaalitunneliin. Ranskalaispoliitikosta tulee salamurhan uhri ja tutkimuksia tehdään tunnelin molemmissa päissä.

Muista myös nämä:

Rita

Netflixin alkuperäissarja, joka kertoo suorapuheisesta ja omaperäisestä tanskalaisopettajasta. Coolisti pukeutuvalla Ritalla on kolme lasta ja suhde koulun rehtoriin. Sarja keskittyy vahvasti koulumaailmaan, mutta myös Ritan mutkikkaaseen yksityiselämään ja mutkattomaan seksielämään. Erityiskiitos sarjan musiikille.

Alias Grace

Margaret Atwoodin teokseen perustuva sarja, jossa tunnelma on melkein yhtä kutkuttavan ahdistava, kuin Handmai’d Talessa. Löytyy Netflixistä.

Grace & Frankie

Netflix-sarja kahdesta seitsemänkymppisestä rouvasta (Jane Fonda ja Lily Tomlin), joiden aviomiehillä on ollut vuosikymmenien mittainen suhde. Nyt he ovat viimein päättäneet jättää vaimonsa ja mennä naimisiin keskenään. Naisetkin muuttavat yhteen ja alkavat etsiä itselleen uusia poikaystäviä. Parhaiden amerikkalaisten sit com -perinteiden mukainen hupisarja, joka jaksaa naurattaa neljän kauden verran.

River

Stellan Skarsgård tekee liikuttavan roolin vanhana lontoolaisena poliisina, joka kaipaa ja muistelee murhattua etsiväpariaan (Nicola Walkeria) niin paljon, että hän alkaa nähdä näkyjä. ”Erilainen” poliisisarja, joka herättää paljon ajatuksia, ja johon voi jopa samaistua.  

Great Designs, Escape to the Country

Jos sattuu pitämään “talopornosta”, tai haaveilee muuttavansa maalle, nämä brittisarjat pitävät otteessaan aina kun tekee mieli vähän haaveilla. Great Designs esittelee huikeita, tavallisten ihmisten rakennuskohteita, joista moni voi vain haaveilla. Escape to the country taas on meille, jotka mietimme, että oma talo olis kyllä ihana – sitten joskus.