Teollisuusneuvos Jorma Terentjeffillä, 63, ja Tarja-vaimolla, 51, olisi varaa kaikkeen, mitä ihminen voi haluta, mutta he metsästävät netistä edullisia lentoja ja syövät ABC:llä.

Kuvat Teija Soini

Näinkö miljonäärit asuvat? Missä ovat korkeat aidat ja portti? Missä laskeutumiskenttä omalle helikopterille?

Yrittäjäpari Jorma, 63, ja Tarja Terentjeffin, 51, valkoinen, 1990- luvun lopulla rakennettu omakotitalo Oulun Knuutilanrannassa ei eroa mitenkään saman kadun varrella seisovista taloista.

Tämän talon etupihalla on vain ahtaampaa kuin muiden: pihatielle on parkkeerattu neljä autoa. Mutta ne ovat tilavia ja turvallisia perheautoja, eivät lamborghineja.

Eikä oveakaan avaa hovimestari valkoisissa hansikkaissa, vaan rouva itse. Sisällä on kodikasta ja viihtyisää, mutta... Niin, ihan tavallista. Ainoastaan klassiset öljyvärimaalaukset paksuissa kultaraameissa vihjaavat, ettei talossa asu ihan tyhjätaskuja.

Pariskuntaa naurattaa ajatus omasta helikopterista.

– Vietämme melko samanlaista elämää kuin ennen rikastumistakin. Ihmisen ei ole hyvä pyöriä sellaisissa ympyröissä, joihin ei ole tottunut, Jorma sanoo.

Teollisuusneuvos Jorma Terentjeff työskenteli 1995–2000 JOT
Automationin toimitusjohtajana. Oululaisyrityksestä tuli yksi 1990- luvun elektroniikkateollisuuden menestystarinoista. Menestys teki toimitusjohtajastakin vauraan miehen. Jorma ehti myydä osakkeensa ennen it-kuplan puhkeamista ja siirtyi samalla miljonäärikerhoon. Miehen nimi myös keikkui vuosia Suomen kovatuloisimpien listalla.

Huhtikuussa julkaistiin Jorman muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos, jossa mies kertaa vaiheikasta työuraansa ja avaa myös perhe-elämäänsä. Köyhän maatalon poika sai aikoinaan tehdä kovasti töitä jo pelkästään sen eteen, että pääsi opiskelemaan insinööriksi Oulun yliopistoon.

Onnea raha ei ole taannut. Rankka työtahti vei Jorman ensimmäisen avioliiton karille ja oli tuhota Tarjankin kanssa solmitun. Kun vaurautta alkoi tulla, joihinkin ystäviin iski kateuden perkele. Vuonna 2002 Jorman esikoispoika ensimmäisestä liitosta menehtyi yllättäen.

– Jos jotakin olen oppinut, niin sen, ettei rahalla saa aitoa onnea, mies sanoo.

Nykyään pariskunta pyörittää hiihtokeskus Iso-Syötettä, vaikka mikään pakko heidän ei olisi töitä enää tehdä. Myös pariskunnan aikuiset lapset Heidi ja Mikko työskentelevät perheyrityksessä. Terentjeffit ovat onnistuneet nostamaan konkurssikypsän hiihtokeskuksen takaisin jaloilleen.

– Kun on tottunut koko elämänsä töitä tekemään, ei sitä osaa toimettomanakaan olla, pari tuumii.

Keskiviikko    

Jorma:

Kahvi ja croissant lentokentällä 5,20 €
Lehdet 22,30 €
Lounaaksi paahtopaistileipä, tee ja tuoremehu18,70 €

"Otan aamukoneen Helsinkiin, jossa käväisen Radio Rockin vieraana puhumassa muistelmistani. Haastattelun jälkeen menen Suomen ainoaan oikeaan kirjakauppaan eli Helsingin Stockmannin Akateemiseen. Nautiskelen kaupan tunnelmasta ja syön lounaan Café Aallossa.

Ostan pari valokuvauslehteä. Olen harrastanut valokuvausta nuorukaisesta lähtien. Omistan kymmeniä kameroita, jos vanhat keräilykapineetkin lasketaan. Kamerat ovat lelujani, joista olen innoissani kuin pikkupoika. Paras hetki on kuitenkin se, kun en ole vielä ostanut vempelettä vaan vasta haaveilen siitä. Monella ammattilaisella on kehnommat laitteet – mutta he
ottavat silti parempia kuvia!"

Tarja:

Lounaaksi sushia 9,20 €
Kaupasta jogurttia, leipää, mehua ja kukkakimppu 19 €

"Meillä on Jorman kanssa yhteinen tili. Minä ostan ruuat ja hankin vaatteet myös Jormalle, hän hoitaa isommat laskut ja sijoitukset. Olemme olleet yhdessä 25 vuotta, ja näin on toimittu aina.

Pidän toimistopäivän Oulussa. Lounaaksi noudan sushia. Illalla haen Jorman kentältä. Ennen sitä ostan aamiaistarvikkeita ja haksahdan kevään kunniaksi kukkakimppuun. Huomaan, että olen ostanut aidon appelsiinimehun sijasta mehujuomaa. Näin sitä käy, kun syynää hintaa. Ruuassa ei kannattaisi pihistellä. Tavasta on kuitenkin vaikea luopua, kun meilläkin ehti olla tiukkaa niin pitkään."

Torstai

Jorma:

Lounas 7,50 €

"Ennen toimistolle menoa käyn kuntosalilla. Kuntoilemme Tarjan kanssa ihan yleisissä kuntokeskuksissa ja uimahalleissa. Ei kaiken tarvitse olla omaa. Salilla käynti on myös sosiaalinen tapahtuma.

Syön lounaan kaupungin kulttuurikeskuksen lounasravintolassa. Hyvän ruuan ystävinä emme säästele ruokaostoksissa, mutta emme myöskään hienostele. Hyvää ruokaa voi saada vaikka ABC:ltä. Syömmekin aika usein huoltamoilla, koska ajamme paljon Oulun ja Iso-Syötteen väliä.

Olen köyhistä oloista ja lähentelin viittäkymppiä ennen kuin tiukat ajat helpottivat. Kun ensimmäinen avioliittoni päättyi, aloin maksaa kahta asuntolainaa, sillä halusin, että ex-vaimollani ja pojallani Timolla olisi aina katto pään päällä. Sitten tapasin Tarjan, ja pian syntyivät Heidi ja Mikko. Kun lapset olivat pieniä, olin jo hyväpalkkainen johtaja, mutta itselleni jäi kuussa käteen vain joitakin satoja markkoja." 

Tarja:

Silmälääkäri 85 €

"Käyn silmälääkärissä, sillä näkökenttäni sivulla vilahtelee varjoja. Päätän pitää tämän päivän sairauslomaa ja seurata tilannetta.

Rahalla ei saa terveyttä. Vuosituhannen alussa meille satoi paljon aineellista hyvää, mutta sitten äitini sai aivohalvauksen. Sen jälkeen Jorman aikuinen poika Timo kuoli yllättäen sydämen toimintahäiriöön. Timon kuolema oli kova pala minullekin: hän oli sydänlapseni, yhtä rakas kuin yhteiset lapsemme Heidi ja Mikko. Hänen kuolemansa halvaannutti koko perheemme pitkäksi aikaa.

Silloin saimme kokea sen, että raha tuo tullessaan myös kateutta ja panettelua. Alkoi kiertää huhu, että Timo olisi kuollut huumeisiin. Olimme antaneet rahaa huumeidenvastaiseen työhön. Siitä pääteltiin, että meillä oli perheessämme huumeongelma.

Jos ihmisellä on rahaa, hänestä ollaan valmiita uskomaan pahinta. Välillä kuulee letkautuksia, että "teidän lapsethan ovat ihan täyspäisiä ihmisiä". Se tuntuu pahalta, sillä mikseivät olisi? Olen lapsistamme tavattoman ylpeä, eivätkä he ole kasvaneet kultalusikka suussa. Heillä ei koskaan ollut viikkorahaa vaan työlista. Vasta tehdystä kotityöstä maksettiin korvaus."

Perjantai

Jorma:

Auton tankkaus 107,80 €
Kahvi ja vissyvesi 3,80 €
Hampurilaisateria 5,95 €
Lampaankaretta 19,40 €

Tarja:

Ruokaostokset 90,40 €

"Viikonloppu on meille ensimmäinen Oulussa sitten joulun. Matkustelemme paljon: se on ollut se etuoikeus, joka vaurastumisesta on seurannut. Jorma on joskus laskenut, että olisimme käyneet yli 60 maassa. Jorman ei tarvitse kuin
sanoa, että pitäisikö lähteä käymään jossakin, kun minä jo etsin lentoja netistä. Lentojen täytyy olla kohtuuhintaiset. Jos matka on edullinen, majoituksen suhteen voi vähän törsätä. Haemme matkoilta kulttuurielämyksiä. Suosikkejamme ovat Pariisi, Lontoo ja New York."

Lauantai

Jorma: Ei ostoksia

Tarja:
Kaksi kahvia ja pullaa 6,70 €

"Juomme aamukahvit Citymarketissa ja ajamme Iihin, jossa meillä on kesäisin toinen koti: 1900-luvun alussa rakennettu hirsitalo. Meillä on kodit myös Syötteellä ja Marbellassa. Oulussa asumme yhä samassa talossa, jonka hankimme 1998. Taloon ei ole juurikaan tehty muutoksia sen jälkeen. Koska olen sisustanut Iso-Syötteellä 22 lomamökkiä ja kolme ravintolaa, en ole enää jaksanut omaa kotia kauheasti laittaa.

Kun ihminen saa yhtäkkiä paljon rahaa, hän helposti höyrähtää. Meilläkin piti aluksi olla jumalattoman isoja mökkejä joka puolella ja autoja pihan täydeltä. Siinä huumassa minulla pysyivät ehkä jalat paremmin maassa kuin Jormalla, koska olin kokenut rikastumisen jo kerran aiemminkin. Tiesin myös, miltä tuntuu, kun ihmiset alkavat supista kaupungilla.

Sittemmin homma on rauhoittunut. Emme golfaa, harrasta lentämistä tai mitään muuta rahaa nielevää harrastusta. Vietämme hyvin samanlaista elämää kuin ennenkin, ja meillä on yhä sama ystäväpiiri.

Mutta kun ennen ystävien kanssa kokoonnuttiin nyyttärimeiningillä, nykyään meillä on varaa jo tarjota vieraillemme ruuat ja juomat."

Sunnuntai

Ei ostoksia kummallakaan

Maanantai

Jorma:
Auton pesu 14,90 €
Sanomalehti 1,40 €
Auton tankkaus 100,50 €
Lounas 7,50 €
Ostokset kauppahallista 16,10 €

"Ajan Oulaisiin esittelemään muistelmiani Oulaisten Rotareille. Käyn myös tervehtimässä siellä yhä asuvaa äitiäni. Vien tuliaisiksi kauppahallista graavilohta ja karjalanpiirakoita. Äitini ja isäni ovat Karjalan evakkoja. Pika-asutuslain perusteella heille osoitettiin Oulaisten Matosaaresta kahdeksan hehtaaria suoniittyä, jonne he raivasivat pellot ja rakensivat kotimme. Olot olivat alkeelliset. Sähkötkin saatiin kylään vasta 1966. Kova työnteko tuli minulle tutuksi jo pikkupoikana."

Tarja:
Farkut 79 €

"Tytär tarjoaa tänään lounaan. Lounaan jälkeen kiertelen hetken kaupoissa, sillä tarvitsen uudet farkut. Suosin pieniä putiikkeja, sillä niistä saa yksilöllisiä vaatteita. Haluan
tukea yksityisyrittäjiä. Kengät ja laukut ovat paheeni. Vastustan kertakäyttökulutusta; tyylini on klassinen, ja ostan laadukasta ja kestävää. Lempikenkäni ovat neljä vuotta vanhat ja edelleen kovassa käytössä. Pari kertaa vuodessa käyn kaappini läpi ja lahjoitan ystävättärilleni ja heidän tyttärilleen vaatteet, joita en enää käytä.

Joidenkin ystävien on vaikea kertoa meille, jos heillä on taloudellisia vaikeuksia. Joskus kun olemme kuulleet, että jollakin tutulla on tiukkaa, olemme voineet vaivihkaa auttaa antamalla vanhoja vaatteita ja tavaroita kirpputorilla myytäviksi.

Välillä tuntemattomilta tulee riipaisevia kirjeitä, joissa kerrotaan taloudellisesta ahdingosta ja pyydetään rahaa. Jorma antaa kaikki kirjeet suoraan minulle. Olemme ottaneet linjan, että rahaa rahana emme anna, vaan mietimme, miten muuten voisimme auttaa.  Raha tuo mukanaan myös yhteiskunnallista vastuuta. Tuemme säännöllisesti esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapua. Olen ollut myös perustamassa kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä tukevaa Naistenpankkia."

Tiistai

Jorma:

Auton tankkaus 58,45 €
Huoltoasemalta kahvit, virvoitusjuomia, porkkanapiirakoita ja mustikkatorttua 16,80 €

"Lähdemme aamulla Tarjan kanssa Pyhätunturille Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kevätkokoukseen. Matkalla pysähdymme tankkaamaan ja ostamme evästä. Me olemme Tarjan kanssa siitä poikkeuksellinen pariskunta, että olemme lähes koko ajan yhdessä. Se on ollut liittomme pelastus. Ennen nykyistä elämäämme olin aina poissa: töissä tai työmatkoilla.

Tarja hoiti yksin kodin ja lapset oman uransa ohessa. Tarja on sanonut, että vasta nyt teen töitä niin kuin normaalit ihmiset. Olen varmasti tehnyt töitä elämässäni ainakin kahden työuran edestä. Mutta pelkällä kovalla työnteolla ei rikastu. Täytyy ottaa myös riskejä."

Tarja: Ei ostoksia

Viikon menot

Jorma: 406,30 €
Tarja: 289,30 €

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Mitä horoskooppi lupaa sinulle tällä viikolla?

Oinas 21.3.–19.4.

Nyt on päätöksenteon aika. Älä kuitenkaan tee mitään hätiköityä, vaan selvitä tarkkaan kaikki taustat ja juttele asiasta luotettavan ystävän kanssa. Jos pääset työmatkalle tai muuhun ammatilliseen tapahtumaan, uusia ovia voi avautua.

Härkä 20.4.–20.5.

Saat tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä! Vihdoinkin voi olla otollinen aika erään pitkäaikaisen unelman toteuttamiseen. Panosta parisuhteeseesi ja muista hemmotella myös itseäsi. Kukaan ei jaksa paahtaa satasta ilman väliaikahuoltoa.

Kaksonen 21.5.–21.6.

Hengitä syvään ja päästä irti. Turha stressaaminen ei vie sinua nyt mihinkään, joten muuta strategiaasi. Asiat tapahtuvat kyllä sitten, kun on niiden aika. Sinun kannattaa kuitenkin hoidella akuutit talousasiat kuntoon, silloin energiaa ei enää mene niiden vatvomiseen.

Rapu 22.6.–22.7.

Nakkaa korot kohti kattoa ja lähde ihmisen pariin! Myös lomasuunnitelmien tekemiselle kannattaa raivata aikaa. Kun on jotain hauskaa odotettavaa, työmotivaatiokin kohenee. Vältät turhat virheet, kun et ryntää töissä ensimmäisenä uuden projektin pariin, vaan opi rauhassa kollegoiltasi.

Leijona 23.7.–22.8.

Joku tarvitsee apuasi, vaikka hän ei ehkä osaa pyytää sitä sinulta kovin suorasanaisesti. Pidä korvat höröllä ja seuraa sydämesi ääntä. Joku lähelläsi yrittää keikuttaa venettä. Älä lähde mukaan juoruiluun, vaan keskity omaan suoritukseesi. Diplomatialla pääset kaikkein pisimmälle.

Neitsyt 23.8.–22.9.

Puhu rohkeasti ääneen haaveistasi ja aikomuksistasi, saattaa olla että juuri oikea taho sattuu kuuluville. Saatat saada läheisesi varpaisilleen liian nopealla päätöksenteolla. Yritä siis huomioida myös muiden tunteet. Jos keskustelet asioista avoimesti, muut kyllä ymmärtävät sinun kantasi.

Vaaka  23.9.–22.10.

Jätä menneet taakse ja käännä katseesi tiivisti tulevaan. Perhepiirissä tapahtuu nyt jotain kuohuttavaa, mutta älä lähde mukaan draamaan. Yritä löytää kompromissi, joka tyydyttää kaikkia. Kun laitat kotia uuteen uskoon, kuuntele myös läheistesi mielipiteitä.

Skorpioni 23.10.–22.11.

Nyt on lupa ajatella isosti! Kun teet tarkat suunnitelmat, pääset lähemmäksi unelmaasi. Ole tarkkana raha-asioissa ja pidä kielesi keskellä suuta, nyt joku saattaa yrittää pumpata sinulta tietoa asioista, joita ei kannata ulkopuolisille hölistä.

Jousimies 23.11.–21.12.

Olet täynnä uusia ideoita, mutta yritä silti pysyä housuissasi. Älä vielä esittele niitä muille, vaan hio ideat ensin aidoiksi timanteiksi. Jos joku yrittää suostutella sinua riskialttiiseen hankkeeseen, mieti tarkoin askelmerkkisi. Tällä ihmiselle ei ehkä ole puhtaat jauhot pussissa.

Kauris 22.12.–20.1.

Päästä innostuneisuutesi ja luovuutesi laukkamaan, niin säkenöintisi huomataan kyllä. Asiat rullaavat siis hyvään suuntaan! Älä vaivaa päätäsi sillä, mitä muut tekevät, vaan kuuntele omaa sisäistä ääntäsi. Huomioi perheesi ja satsaa omaan hyvinvointiisi.

Vesimies 21.1.–19.2.

Joku yrittää heittää kapuloita rattaisiisi, ole varovainen. Keskity omaan suoritukseesi ja pidä fokus kirkkaana. Romantiikkaa on ihanasti ilmassa, joten heittäydy tunteen vietäväksi. Jokaisella on välillä lupa vähän leijua! Vaikka tyrkyllä olisi houkuttelevia tarjouksia, älä elä yli varojesi.

Kalat 20.2.-20.3.

Työrintamalla puhaltavat rohkaisevat tuulet, jotka saattavat töniä sinua kohti vauraampaa tulevaisuutta. Joku läheinen ihminen, johon olet luottanut kuin vuoreen, joutuu epäilyttävään valoon. Yritä olla armelias. Panosta omaan terveyteesi – liikunta tekee hyvää myös mielelle.