Beyonce.
Beyonce.

Musiikkimoguleita, perijättäriä ja viihdekirjailijoita. Tie maailman rikkaimpien naisten joukkoon voi alkaa paitsi perinnöstä tai lahjakkuudesta myös neulakammosta tai tyytymättömyydestä omaan takapuoleen.

Yhdysvaltalaisen Sara Blakelyn, 44, tie miljardööriksi alkoi sukkahousuista. Kun Blakely parikymppisenä työskenteli Disney-maailmassa ja toimistotarvikkeiden myyjänä, hänen oli Floridan lämpimästä ilmastosta huolimatta vedettävä joka päivä jalkaansa sukkahousut. Vaikka Blakely inhosi tiukkoja ja paksuja sukkiksia, hän tajusi niissä olevan jotain hyvääkin. Ne häivyttivät pikkuhousujen rajat ja saivat vartalon näyttämään kiinteämmältä. Bisnesidea muotoilevista alusasuista oli syntynyt.

 


Miljardeihin alusasuilla? Onnistuu! Sara Blakelyn kehittämien muotoilevien alusasujen taika perustuu siihen, että ne on suunniteltu oikeille naisille. Yrityksen alussa Blakely testautti kaikki mallinsa perheenjäsenillään ja ystävillään.

 

27-vuotiaana Blakely laittoi kaikki säästönsä yritykseensä. Hän jatkoi työtään myyjänä, mutta möi samalla alushousuja kotoaan käsin. Hän toimi yrityksensä pr-vastaavana ja vastasi asiakkaiden puheluihin ympäri vuorokauden.

Tuotteen suosio räjähti vuonna 2000, kun itsekin miljardöörinä tunnettu televisiojuontaja Oprah Winfrey nimesi ohjelmassaan Spanxit vuoden lempituotteekseen. Nyt yrityksen liikevaihto on miljardeja ja Blakely on palkannut itselleen 160 alaista. ”Olen päässyt tähän asti, koska en pitänyt siitä, miltä peppuni näytti valkoisissa housuissa”, Blakely kiteytti menestyksensä salaisuuden Wall Street Journalille viime vuoden syyskuussa.

Vain yksi hyvä idea riittää

Sara Blakelyn tarina todistaa, että joskus vain yksi hyvä bisnesidea riittää. Facebook-pomo Sheryl Sandberg, 45, kehottaakin kirjassaan Lean in naisia lopettamaan pelkäämisen ja luottamaan itseensä.

Silti menestymisen eteen täytyy tehdä myös paljon työtä. ”Kun aloitat yrityksen, työskentelet 24/7. Toimiston ulkopuolella puheluihin on vastattava säännöllisesti jopa keskellä yötä – ainakin aluksi”, Denise Coates, 48, on kuvaillut aloittelevan yrittäjän arkea The Guardian -lehdelle. Coates tietää mistä puhuu. Hänen vuonna 2000 perustamansa Bet365-nettipelisivusto on poikinut tähän mennessä yli kaksi miljardia dollaria.

Maailman nuorin naismiljardööri Elizabeth Holmes, 31, omistautui intohimolleen niin, että jätti vuonna 2003 koulunsa kesken ja sijoitti kaikki siihen tarkoitetut rahat terveysteknologiayritys Theranosin perustamiseen.

Jo lapsena Holmes halusi mullistaa maailmaa. ”Haluan elämässäni löytää jotain uutta, jotain, mitä ihmiskunta on pitänyt mahdottomana”, hän kirjoitti yhdeksänvuotiaana isälleen kirjeessä.

Uusi, mullistava idea sai alkunsa Holmesin omasta neulakammosta. Hän halusi luoda tavan ottaa verikokeita ilman pitkiä neuloja ja veripulloja. Holmesin kehittämässä verinäytteenottotavassa analyysi saadaan aikaan vain parista, sormenpäästä otetusta veripisarasta.

Testi maksaa vain muutaman dollarin, ja sen on ennustettu mullistavan terveydenhoitopalvelut. Erityisesti Yhdysvalloissa kalliit terveydenhuoltokulut ovat suuri ongelma, joka saattaa pahimmillaan johtaa sairastuneen vararikkoon. Holmes on kertonut pitävänsä omaa terveyttä koskevan tiedon saamista jokaiselle kuuluvana ihmisoikeutena.

Vaikka Holmesin varallisuus on yli neljä miljardia dollaria, hän ei pröystäile. Hän elää kaksiossa ja syö suurimman osan aterioistaan työpaikallaan. Useimmiten hän pyöräyttää ruuaksi smoothien kurkusta, persiljasta ja selleristä. Hän ei omista televisiota, ja lomaa hän on pitänyt viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Lukuharrastuksensakin hän on jättänyt töiden takia. Seurustelu- ja ystävyyssuhteille ei kuulemma ole tällä hetkellä tilaa. ”Olen saanut aikaan jotain, mikä on muuttanut maailmaa. Elän paljon mieluummin niin, että elämälläni on tarkoitus kuin niin, että siinä olisi muita asioita muttei tarkoitusta. Ajattelen myös olevani hyvin nuori. Vielä”, Holmes on vastannut naisen ajankäytöstä huolestuneille The New Yorker -lehdessä.

Perintökiistoja

Maailman 1 826 miljardööristä vain 172 on naisia. Suurin osa heistä on ansainnut rahansa perimällä. Maailman varakkaimman naisen titteliä kantaa kauppaketju Wal-Martin perijätär Christy Walton, 60. Hänen omaisuutensa arvo on yli 40 miljardia dollaria.

Toisena listalla on kosmetiikkajätti L’Oréalin perijätär, ranskalainen Liliane Bettencourt, 92. Hän oli pitkään yrityksen toiminnassa mukana, mutta nykyään hän on joutunut luopunut paikastaan sen hallituksessa dementian takia.

Maailman rikkaimmat naiset ovat kuuluisia halustaan vältellä mediajulkisuutta. Sekä Walton että Bettencourt ovat antaneet vain vähän haastatteluja. Hiljaiselo ei ole kuitenkaan vähentänyt median kiinnostusta heihin. Etenkin Bettencourt on joutunut monen skandaalin kohteeksi.

Kaikki alkoi vuonna 2007. Tuolloin Bettencourtin tytär Françoise Bettencourt Meyers väitti, että äidin ystävä, valokuvaaja ja kirjailija François-Marie Banier oli käyttänyt äitiä henkisesti hyväkseen ja haastoi tämän oikeuteen. Arvioiden mukaan äiti oli antanut miehelle vuosien varrella lahjoja noin 1,3 miljardin dollarin edestä. Äiti itse kiisti hyväksikäytön ja määräsi miehen perillisekseen.

Tyttären aloittama oikeudenkäynti prosessi kesti useita vuosia. Sen päätteeksi äiti määrättiin holhoukseen Alzheimerin taudin takia ja mies poistettiin testamentista. Nykyään tytär hallitsee äitinsä rahoja, mutta äidin kauna tytärtään kohtaan kytee yhä. Uutisissa heidän vihanpitoaan on verrattu jopa ydinsotaan.

Panimoyrittäjän tytär Tatiana Casiraghi, 31, noudattaa samaa vaikenemisen perinnettä kuin vanhemman ikäpolven perijättäret. Casiraghi on paitsi perijätär myös kuningashuoneen jäsen. Hän avioitui vuonna 2013 Monacon kruununperillisen Andrea Casiraghin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta, joista nuorempi syntyi tänä keväänä.

Naisen varallisuus on 31-vuotiaana yli 2,2 miljardia dollaria. Perijätär on muotinäytösten kestovieras, ja hänellä on oma vaatemerkki Muzungu Sisters.

Keväällä Casiraghi raotti tapojensa vastaisesti hiljaisuuden verhoa Nine in the Mirrorin haastattelussa, jossa hän kertoi äitiydestään ja raskaana olemisesta: ”Niin moni asia on muuttunut, etten osaa edes aloittaa niiden luettelua. Nyt en enää laita itseäni ensimmäiseksi.”

Viihteellä rikkauksiin

Viihdemaailmassa raha-asiat ovat kunnossa erityisesti laulajilla. Madonnan, 56, omaisuuden on arvioitu hipovan miljardia. Myöskään Beyoncé, 33, ei joudu kitsastelemaan lähes puolen miljardin haltijana.

 


Ryysyistä rikkauksiin? Legenda kertoo Madonnan muuttaneen 70-luvulla New Yorkiin luomaan tanssijan uraansa taskussaan vain 35 dollaria.

 

Vuonna 2014 Beyoncé oli maailman parhaiten ansaitseva julkkis. Laulaja on naimisissa hip hop -tähti Jay-Z:n kanssa. Pariskunnan yhteenlasketun varallisuuden on arvioitu olevan yli miljardin.

Sekä Madonna että Beyoncé kuuluvat niihin harvinaisiin naisartisteihin, jotka eivät ainoastaan esiinny vaan ovat kokonaisvaltaisesti mukana musiikkibisneksessä ja nousseet näin musiikkimoguleiden joukkoon.

Varallisuuden kartuttaminen ei olekaan ainoa asia, mitä näiltä naisilta voi oppia. Beyoncé on yksi aikamme merkittävimmistä feministeistä. ”Naisten on tehtävä rankasti töitä pärjätäkseen. Minua ottaa päähän, että naiset eivät saa samoja mahdollisuuksia kuin miehet eivätkä yhtä paljon rahaa. Raha antaa miehille valtaa määrittää meidän arvomme. He määrittävät, mikä on seksikästä ja mikä on naisellista. Se on paskaa. Lopulta kyse ei ole tasa-arvosta vaan siitä, miten me ajattelemme. Meidän on muokattava omaa näkemystämme itsestämme”, Beyoncé sanoi vuonna 2013 HBO:n dokumentissa, jonka tähti tuotti ja ohjasi itse.

Nöyrä suhde rahaan

Eroottisesta 50 Shades of Grey -kirjasarjastaan kuuluisuuteen loikannut Erika Mitchell eli E. L. James, 52, on parissa vuodessa ansainnut miljoonia.

Mitchellin kirjailijanura alkoi fanifiktio-sivustolta, jolle hän kirjoitti nimimerkin alla romanttisia tarinoita Twilight-elokuvasarjan pääparista. Tarinoiden suosio kasvoi niin suureksi, että Mitchell julkaisi ne e-kirjana. Nyt liki jokainen tietää, mistä Fifty Shadesissa on kyse.

Rikastumisen myötä James on tullut tietoisemmaksi rahasta. ”Olen kokenut sen hetken, kun olen ajatellut: voisin ostaa tuon, mutta päättänyt, että enpäs ostakaan. Kaikki se on vain tavaraa, ja minulla on sitä tarpeeksi”, hän on kommentoinut rahankäyttöään The Guardianille.

Velhopoika Harry Potterin luoja J. K. Rowling, 49, on kirjailijanaisista ensimmäinen, joka pääsi huippuhyvin ansaitsevien naisten listalle.

 


JK Rowling

 

Ennen Harry Pottereiden julkaisua Rowling eli vaatimatonta elämää. Hän aloitti kirjojen kirjoittamisen 90-luvun alussa ollessaan työtön yhden lapsen äiti. Hän kirjoitti kahviloissa ja taisteli jatkuvasti toimeentulotuesta viranomaisten kanssa. ”Muistan kuinka kaksikymmentä vuotta sitten en syönyt, jotta tyttäreni sai syötävää. Minulle ei kirjaimellisesti ollut yhtään rahaa”, hän kertoi Daily Mailille vuonna 2013.

Kustantajan löytyminen Harry Pottereille ei sekään ollut helppoa. Lopulta työ kuitenkin tuotti tulosta ja hänen ensimmäinen kirjansa julkaistiin vuonna 1997. Pian Rowling pystyi ostamaan itselleen ja tyttärelleen uuden asunnon. Miljonääri kirjailijasta tuli vuonna 1999, kun kirjasarja lähti leviämään maailmalle.

Köyhyyden jälkeen Rowling suhtautuu rahaan vakavasti. ”Murehdin rahasta edelleen. Hassua, ettei ole mitään väliä, kuinka paljon tilillä on. Se on puhtaasti tunneperäistä.”

Vuonna 2012 Rowling putosi yllättäen pois rikkaimpien naisten listalta. Syy oli yksinkertainen: hän antoi pois arviolta 160 miljoonaa dollaria. Rahat menivät yksinhuoltajaperheitä tukeville järjestöille, jotka auttavat vanhempia kouluttautumaan ja takaavat lapsille terveydenhoidon. Rowlingin perustama hyväntekeväisyysjärjestö Lumos puolestaan auttaa vähäosaisia ja orpoja lapsia Itä-Euroopassa. ”Kun ihmiselle annetaan enemmän kuin hän tarvitse, on velvoitettu tekemään rahoillaan fiksuja asioita ja antamaan sitä pois viisaasti”, Rowling sanoi USA Todaylle vuonna 2007.

Myös Applen perustajan Steve Jobsin leski Laurene Jobs on tullut tunnetuksi nuorten koulutusta tukevasta hyväntekeväisyydestään.

Alushousuilla miljardinsa ansainnut Sara Blakelykin lupautui vuonna 2013 lahjoittamaan vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Tähän mennessä hän on antanut miljoonia dollareita nuorten naisten koulutukseen ja työllistymiseen. ”Mielestäni raha korostaa ihmisessä niitä asioita, jotka ovat jo ennestään olemassa. Jos olet paskiainen, sinusta tulee pahempi paskiainen. Jos olet mukava, sinusta tulee mukavampi”, Blakely on kertonut talouslehti Forbesille. ”Rahaa on hauskaa hankkia, hauskaa kuluttaa ja hauskaa antaa pois.”

Lue lisää:

Esikoistytöt menestyvät parhaiten

Harry Potter -tarinat saavat jatkoa

Hylkäsivätkö rikkaat logoilla koristellut merkkilaukut?

Kun näyttelijä Emmi Pesonen alkoi seurustella ohjaaja Paavo Westerbergin kanssa, hän sai kaupan päälle neljä lasta.   

– Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo.

Kun näyttelijä Emmi Pesonen, 40, ensimmäisen kerran vieraili ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerbergin, 44, luona, hän katseli lasten kuvia seinällä. 

– Ihmettelin, kun rivistö vain jatkui ja jatkui, ja kaikki ne kuulemma olivat Paavon eri lapsia.

Lapsikatras ei kuitenkaan 27-vuotiasta Emmiä säikäyttänyt, päinvastoin.

– Olin aina ajatellut, että haluan paljon lapsia. Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo. Myöhemmin joukko kasvoi seitsemän hengen suurperheeksi.

– Suurin lahja, joka Emmi on minulle antanut on se, että hän on rakastanut lapsiani, Paavo sanoo.

Vaikeinta aikaa heidän suhteessaan elettiin, kun Paavo ja Emmi teatteritöiden ja arjen pyörittämisen lisäksi remontoivat omakotitaloa.

– Silloin vaatimusten määrä kotona oli niin valtava ja stressitasot niin koholla, että kun pääsi teatterille ja sulki oven takanaan, tuntui päässeensä turvaan ja melkein lomalle, Emmi sanoo. 

– Mutta ainakin elämän tarkoitus oli silloin selvä. Ei ollut aikaa fokusoida itseensä tai kriisiyttää parisuhdetta, kun piti vaan selvitä arjesta, Paavo jatkaa.

Toimiva taiteilijaliitto

Tammikuun alussa ensi-iltansa saa Emmin ja Paavon yhdessä käsikirjoittama ja Paavon ohjaama elokuva Viulisti.

Viulisti on Paavon ensimmäinen leffaohjaus ja Emmin esikoiskäsikirjoitus, jonka tekemiseen hän hyppäsi samalla pelottomalla asenteella kuin suurperheen äidiksi – ilman että ensin olisi vaikkapa kirjoittanut jonkun lyhytelokuvan käsiksen.

Kirjoittaminen oli Emmille monella tapaa avartavaa ja vapauttavaa.

– Näyttelijä on työnsaannin suhteen usein alisteisessa asemassa suhteessa ohjaajaan. Se on välillä tosi kuluttavaa. Kun kirjoitan, saan tehdä ihan mitä haluan, hän sanoo.

Yhdessä pari on työskennellyt aiemminkin.

– Työnteko yhdessä ei ole ikinä ollut meille vaikeaa, sillä työpaikalla roolimme ovat selvät. Eikä Paavo minua ainakaan helpommalla päästa kuin muita.  Siviilielämässä vastuun jakaminen on paljon vaikeampaa, Emmi sanoo.

– Kunnioitamme työtä ja työyhteisöä niin paljon, ettemme siellä rupea riitelemään. Eiväthän muutkaan tuo työpaikalle kotiasioitaan, Paavo jatkaa.

Mihin Emmi Paavossa ihastui? Miten seitsenhenkisen perheen arkea pyöritettiin? Voiko vain taiteilija ymmärtää toista taiteilijaa? Miltä tuntuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Lue lisää Me Naisten numerosta 50-51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

 

Mäkilegenda Toni Niemisen ja Heidi-vaimon elämässä vaikeat ajat ovat vaihtuneet vauva-arkeen uudessa kodissa. – On käytävä pohjalla ennen kuin onnea osaa arvostaa. 

Ex-mäkikotka, yrittäjä Toni Niemisen, 42, ja Heidi-vaimon, 33, elämässä on uusi onnellinen vaihe. Vielä vuosi sitten tunnelma oli toinen. Heidi oli kokenut kipeän keskenmenon, ja raskauden toiveet tuntuivat murenevan yritys yritykseltä.

Vaikeuksia oli muitakin. Tonin talous oli ajautunut lähes konkurssitilaan, ja parin rahat olivat äärimmäisen tiukoilla. Arki oli toistuvaa riitelyä, syyttelyä, selviytymistä ja pettymyksiä.

Pari oli lähellä erota, mutta nyt kaikki on toisin: Tonin ja Heidin uusperheeseen on syntynyt poikavauva ja elämä on asettunut uomiinsa. Parilla on ennestään neljä tytärtä aiemmista liitoista: Heidillä kaksi ja Tonilla kaksi. 

– Ei onnea osaa oikeasti arvostaa ennen kuin käy todella elämän edessä kontallaan, Toni Nieminen sanoo.

– Kriiseistä tulee perspektiiviä, ja kaikella on tarkoituksensa. Kun saimme solmumme auki ja suhteen oikealle uralle, myös lapsi ilmoitti tulostaan. Kunnioitan ja rakastan Heidiä nyt, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin ennen tätä kaikkea.

Pari miettii syitä eron vuoden takaiseen eron uhkaan:

– Vuosi oli kohtuuttoman raskas. Siihen kun lisätään vielä omaa turhautumista ja väsymystä, ollaan äkkiä väärillä raiteilla. Kyllä meillä räiskyy yhä. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta enää emme takerru riidoissakaan lillukanvarsiin, Toni sanoo.

Toni ja Heidi Nieminen kertovat uusperheen arjestaan Me Naisten numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.